Kas tev jāzina par spēcīgo "ieroci" pret ādas novecošanos - retinolu?

Foto: shutterstock.com

Ādas kopšanas pasaule ir mūžam mainīga, un ik brīdi tās daudzveidība tikai paplašinās. Lai neapjuktu piedāvājumu klāstā, būtiski apzināties svarīgākās skaistumkopšanas sastāvdaļas, kas patiešām strādā mūsu veselības un skaistuma labā. Un viena no tām ir retinols! Kādas ir šīs vielas unikālās spējas un kāpēc tā ir tik nepieciešama mūsu ādai?

Sadarbībā ar aptieku tīkla "Apotheka" sertificēto farmaceiti Amandu Ozoliņu iepazīsim mītus un patiesību par visu, ko slēpj nosaukums "retinols".

Kas ir retinols?

Retinols patiesībā ir sintētisks A vitamīna atvasinājums. Taukos šķīstošais A vitamīns ir nepieciešams mūsu redzei, imunitātei, kaulu stiprumam, zobu veselībai un arī stiprina un atjauno nervu šūnas. Liela nozīme retinolam ir arī ādas veselībā, cīņā pret novecošanos, kā arī tas uzskatāms par dabisku antioksidantu. 

A vitamīnu satur dzīvnieku valsts produkti — sviests, olas, zivju eļļa, krējums, siers un liellopu aknas. Bet to un vitamīna atvasinājumus ražo arī sintētiski un plaši izmanto gan kosmētikas, gan farmācijas nozarē. 

Foto: Shutterstock

Kā retinols noder mūsu ādas veselībai?

Retinols tiek uzskatīts par vienu no efektīvākajām vielām cīņā pret novecošanos un sīku grumbu veidošanos. Retinols mazina ādas novecošanās pazīmes, tāpēc arī  visbiežāk sastopams pretnovecošanās kosmētikas līdzekļu sastāvos.

"Interesanti, ka sākotnēji retinolu izmantoja hroniskas ādas slimības - aknes ārstēšanai. Tā ātrie rezultāti un pozitīvie blakusefekti, tai skaitā ādas novecošanās palēnināšanās, sekmēja retinola tālāku izmantošanu kosmētikā. Tagad retinols ir iekļauts ļoti daudzās pretnovecošanas produktu līnijās," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa. 

Tā kā tas ir arī spēcīgs antioksidants, lai sāktu lietot retinolu ikdienā, ādu pie tā vajadzētu pieradināt pakāpeniski. 

Ko tieši retinols spēj pret ādas novecošanos?

"Retinols vai retonoīdi paātrina ādas šūnu dalīšanos un atjaunošanos, un, kā zināms, paātrināta šūnu dalīšanās spēj acīm redzami uzlabo ādas izskatu. Kaut vien apzinoties, ka tas aktīvi piedalās kolagēna sintēzē un ražošanā, top skaidra tā spēcīgā ietekme ādas veselības jomā," uzsver farmaceite. "Retinols ilgtermiņā uzlabos ādas elastību un tvirtumu."

Skaistuma eksperte uzsver, ka retinols tāpat palīdz mazināt hiperpigmentāciju, tumšos plankumus, sašaurina poras, cīnās ar ārējo apstākļu izraisītiem ādas bojājumiem, tostarp izsitumiem, mazina ādas taukainību, uzlabo ādas struktūru un arī attīra to.

Retinols liek mūsu sejas ādai mirdzēt!

Foto: Shutterstock

Kādā vecumā sākt lietot retinolu? 

"Kad pamani pirmās ādas novecošanās pazīmes. Plus mīnus ap trīsdesmit gadiem ir laiks, kad sākam pamanīt pirmās ādas novecošanās pazīmes, un es teiktu, ka šis ir arī labs brīdis, lai laikus sāktu rūpēties par to,"  stāsta farmaceite Amanda Ozoliņa.

Retinola iekļaušana ikdienas skaistumkopšanas rituālā var palīdzēt novērst priekšlaicīgu novecošanos. Tomēr farmaceite arī piezīmē, ka to var lietot arī pusaudži, kad āda saskaras ar lieliem hormonāliem pārbaudījumiem, tad retinols var palīdzēt novērst izsitumus un attīrīt ādu. 

Kas jāzina, lietojot retinolu?

"Pirmkārt, āda ir jāpieradina pakāpeniski - sākotnēji divas, tad trīs reizes nedēļā, līdz sajūti, ka vari lietot katru dienu. Retinolu uzklājam uz attīrītas un sausas ādas. Mitra āda var veicināt nevajadzīgu kairinājumu. Retinols ļoti izsausina ādu, tāpēc pēc tā uzklāšanas obligāti ir jālieto mitrinošie sejas krēmi. Ja pusaudža vecumā tiek uzsākta aknes ārstēšana ar retinolu, ādas mitrināšanai ir jābūt neatņemamai sejas kopšanas rutīnas sastāvdaļai," par lietošanas kultūru stāsta farmaceite.

Lai sagaidītu rezultātu, nepietiks ar divām nedēļām - līdzekļi jālieto regulāri 3–6 mēnešus. 

Mīnuss, kas jāapzinās!

Ir kādi retinoīdu izmantošanas trūkumi, kas katram jāapzinās, pirms sāk lietot sintētisko retinolu. 

Foto: Shutterstock

"Pastiprinās jutīgums pret UV starojumu. Tāpēc, lietojot retinoīdus saturošus kosmētikas līdzekļus, obligāti ir jāuzklāj arī aizsargkrēms pret UV starojumu," iesaka farmaceite. "Iekļaujot retinolu sejas ādas kopšanas rituālā vakarā, no rīta, pirms dodies ārā, uzklāj uz attīrītas ādas mitrinošu sejas krēmu un pēc tam saules aizsargkrēmu ar SPF filtru, kas nav zemāks par 30."

Tāpat jāapzinās, ka retinolu saturoši produkti var arī izraisīt ādas kairinājumu, apsārtumu, sausumu, tāpēc, ja tiek pamanīta kāda no šīm pazīmēm, jāpārtrauc produkta lietošana un jākonsultējas pie dermatologa, kosmetologa vai farmaceita.  Kairinošo blakusparādību dēļ nevaram teikt, ka retinols derēs pilnīgi visiem ādas tipiem. 

Retinols nav savienojams arī ar pīlingiem un skābēm - šis aktīvās vietas nedrīkst lietot vienā reizē. 

Foto: shutterstock.com

"Tā kā A vitamīns ir sastopams arī citos ādas kopšanas līdzekļos, tostarp sejas ādas maskās, jāseko līdzi, lai nekombinētu šos retinolu saturošos produktus, jo tas var radīt kairinājumu," atgādina farmaceite.

Būtiski arī zināt, ka sintētisko retinolu nav vēlams lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā, kā arī ja plāno grūtniecību. 

Retinolu saturošo kosmētiku meklē aptiekas plauktos dažādu ražotāju krēmos (sejas, acu, dekoltē zonas), serumos, gelos, eļļās un koncentrātos. Pirms retinola lietošanas sākšanas svarīgi konsultēties ar savu kosmetologu vai aptiekas farmaceitu, kas ieteiks piemērotākos līdzekļus un dos padomus.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu