Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Fakti par purva princesēm – dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Rudens meža velte numur viens noteikti ir purva princese – dzērvene, kurai tiek piedēvēts plašs veselīgo īpašību pūrs. Ko īsti sevī slēpj šī sarkanā skaistule un kādos gadījumos tomēr atturēties no skābenās odziņas lietošanas uzturā?

Vairāk par to, kas vērtīgs atrodams dzērvenēs un kā pārmērīga to lietošana var ietekmēt veselību un pašsajūtu, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Superoga jeb dzērvene, ko varam ievākt līdz pat vēlam rudenim mežos, pazīstama kā C vitamīna karaliene.

"Jā, dzērvenēs nudien ir samērā augsta C vitamīna koncentrācija, kas palīdz cīnīties pret saaukstēšanos, paātrināt atveseļošanos un nostiprināt imunitāti slimošanas sezonā. Tomēr dzērvenēs ir vēl daudzas citas vērtīgas lietas mūsu veselībai, piemēram, urīnceļu slimību profilaksei vai zarnu, gremošanas darbības uzlabošanai," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Dzērveņu ogās (100 g)

  • 87 % ūdens
  • 46 kcal
  • 0,4 g olbaltumvielu
  • 12,2 g ogļhidrātu
  • 0,1 g tauku
  • 4,6 g šķiedrvielu
  • 4 g cukura
  • vitamīni - C, B1, B2, PP, E.

C vitamīns imunitātei un ne tikai

C vitamīns ir vitamīns numur viens imunitātes stiprināšanā! Tas jāuzņem katru dienu, jo pats tas mūsu organismā neveidojas. Vislabāk C vitamīns asimilējas, uzņemot svaigas dzērvenes.

"Nevajadzētu baidīties no C vitamīna uzņemšanas pārlieku lielās devās – C vitamīns ir ūdenī šķīstošais vitamīns, kas vajadzības gadījumā ātri tiek izvadīts no organisma. Taču jāņem vērā, ka intensīva C vitamīna uzņemšana ieteicama ne ilgāk kā 2–5 nedēļas. Pārāk daudz organismā tas var noslogot nieres un pat ietekmēt tajās notiekošos procesus," uzsver Apotheka sertificētā farmaceite.

C vitamīns ne vien pozitīvi iedarbojas uz mūsu imunitātes stiprināšanu, bet arī iesaistās un labvēlīgi ietekmē daudzus citus organisma procesus – veicina kolagēna sintēzi, kas ir svarīgi locītavām, cīpslām, ādai. Tas aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, stiprina asinsvadu sieniņas, kapilārus, veicina brūču dzīšanu, kā arī piedalās dažādu minerālvielu, piemēram, dzelzs, uzsūkšanā. Lietderīgi!

Foto: Shutterstock

Urīnceļu infekcijas un iekaisumi

Kad esam iedzīvojušies urīnceļu iekaisumos, kas visbiežāk skar tieši sievietes, lielisks glābiņš ir dzērvenes! Izrādās, tās spēj mainīt urīna pH vidi, padarot to skābāku, un tas nozīmē - iedarbojas antibakteriāli. Visbiežāk iekaisumus izraisa zarnu baktērija Escherichia coli, kas pieķeras urīnpūšļa un urīnceļu iekšējai virsmai. Bet dzērvenēs esošās aktīvās vielas neļaus to izdarīt un tā pasargās no infekcijas. "Paturiet gan prātā, ka dzērvenes nav efektīvas pašas infekcijas ārstēšanā. Tās tikai samazina jūsu risku tajā iedzīvoties," precizē farmaceite Mārīte Šukele.

Gremošanas procesi 

Līdzīgi kā urīnceļos, arī zarnās un gremošanas sistēmā dzērvenēs esošā aktīvā viela neļaus nevēlamajiem mikroorganismiem piestiprināties pie zarnu sieniņām un iekļūt audos, kas nozīmē, ka tās spēj pasargāt no infekciju slimību attīstības. 

"Vēl vairāk, dzērvenes veicina zarnās esošo labo baktēriju vairošanos, tāpēc tās var pat saukt par dabīgo probiotiķi, kas labvēlīgi ietekmē mūsu gremošanas traktu," tā Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Tomēr pārmērīgs patēriņš var nostrādāt pretēji un izraisīt kuņģa darbības traucējumus, caureju, kā arī palielināt nierakmeņu risku, ja lietotājam ir nosliece uz to.

Foto: Shutterstock

Antioksidantu avots sirdij, aknām, redzei, asinsvadiem

Dzērvenes ir labi zināmas kā bagāts antioksidantu avots. Starp 20 parastajiem augļiem dzērvenēs ir visaugstākais fenolu līmenis, kas ir antioksidanta veids. 

Ko dara ogās sastopamie antioksidanti?

  • Aizsargā pret aknu slimībām
  • Pazemina asinsspiedienu
  • Uzlabo redzi
  • Uzlabo sirds un asinsvadu veselību.

Dzērvenes satur augu savienojumus, kam piemīt aizsargājoša, antioksidanta iedarbība. Ņem vērā, ka lielākā daļa no tām atrodas ogu mizā un var pazust sulas spiešanas procesā.

Labākai mutes veselībai

Dzērvenes satur proantocianidīnus, kas kavē kaitīgo baktēriju attīstību mutē, mazina kariesu, kā arī var pasargāt no smaganu saslimšanām. Ēd dzērvenes un aizmirsti par sliktu elpu un zobu aplikumu. 

! Atceries, ka dzērvenes var izraisīt arī alerģisku reakciju: lai arī reti, bet var izraisīt niezi, pietūkumu vai apgrūtinātu elpošanu, īpaši tiem, kas ir jutīgi pret līdzīgiem augļiem, piemēram, zemenēm.

Dzērvenes skaistumam

Pateicoties dzērveņu spējai stimulēt ādas dabiskos atjaunošanās procesus, piedaloties arī kolagēna ražošanā, dzērveņu ekstrakts tiek plaši izmantots arī kosmētikā un skaistumkopšanā gan sejai, gan visam ķermenim - pīlingos, krēmos, dušas želejās, sejas maskās, ziepēs, vannas putās, šampūnos, lūpu balzamos utt. 

Foto: Shutterstock

Svaigas, žāvētas un saldētas!

Protams, lai gūtu vislielāko labumu, ogas ir jālieto uzturā svaigas, tomēr skaidrs, ka būs vēlme arī ogas uzglabāt, īpaši, ziemai tuvojoties. No svaigām ogām var izspiest sulu, bet no žāvētām dzērvenēm var gatavot tēju, uzlējumus vai grauzt tāpat.

Ilglaicīgi dzērvenes var uzglabāt pavisam vienkārši, piemēram, sabērt burkā, uzliet tīru ūdeni un aizvākot. Glabāt ledusskapī, bet ūdeni vajadzētu ik pa laikam nomainīt. Var uzglabāt arī sausas – tīras ogas sabērt burkā un uzlikt hermētisko vāciņu.

Ogas var arī samalt un sapildīt burkās. Aizvāko un uzglabā ledusskapī. 

Īpaša veselības bomba, kad ogas samaļ ar medu vai ķiplokiem, - tās arī pilda burkās un uzglabā ledusskapī.

Dzērvenes droši var arī saldēt, un nav jāuztraucas, jo ogas saldēšanas procesā nezaudēs vitamīnus. Te visērtākie būs aizdarāmie plastmasas maisiņi.

Sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu