10 ieteikumi, kā izvairīties no vilšanās, nomājot auto ārvalstīs

Foto: Shutterstock

Auto noma ārvalstīs ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvību un izpētīt jaunus galamērķus, taču neuzmanības dēļ var rasties nelāgas situācijas un papildu izdevumi. Lai šī pieredze būtu patīkama, tiešsaistes platformas "EconomyBookings.com" eksperti sagatavojuši ieteikumus, kā izvairīties no vilšanās, nomājot automašīnu ārvalstīs.

Sagatavojieties ceļojumam

Pirms ceļojuma pārliecinieties, ka ir visi nepieciešamie dokumenti – derīga personas apliecība (ID) vai pase, derīga autovadītāja apliecība, kredītkarte, kurā ir pietiekams atlikums drošības naudas iemaksai, un nomas kupons jeb rezervācijas apstiprinājums. Rezervāciju var apmaksāt arī ar debetkarti, kredītkarte ir nepieciešama tikai, lai atstātu depozītu. Tai nav obligāti jābūt vienai un tai pašai kartei. Ja dodaties uz valsti, kur nepieciešama starptautiskā vadītāja apliecība, sagatavojiet to savlaicīgi. Veicot rezervāciju, iesakām ievadīt sava lidojuma numuru, lai auto nomas uzņēmums zinātu, vai jūsu lidojums nav aizkavējies.

Uzticama auto nomas kompānija

Pirms rezervācijas veikšanas izpētiet dažādu īres kompāniju reputāciju. Lasiet atsauksmes, īpaši pievēršot uzmanību tādiem faktoriem kā īres līguma nosacījumi, automašīnas stāvoklis un klientu apkalpošana.

Pārliecinieties, kas ir iekļauts cenā

Pirms rezervācijas veikšanas rūpīgi izpētiet, kas ir iekļauts īres maksā. Bieži vien papildu pakalpojumi, piemēram, pilna apdrošināšana, papildu vadītāji vai GPS, var ievērojami palielināt galīgo summu.

Pārbaudiet automašīnu pirms izbraukšanas

Saņemot automašīnu, rūpīgi to apskatiet un dokumentējiet visus redzamos bojājumus. Ieteicams aģenta klātbūtnē fotografēt vai filmēt automašīnu no visām pusēm, lai pasargātu sevi no iespējamiem nepamatotiem bojājumu apgalvojumiem, kad atgriezīsiet automašīnu. Neaizmirstiet, ka ārkārtas gadījumā automašīnā vajadzētu būt nepieciešamajiem piederumiem, piemēram, avārijas trīsstūrim, vestei un ugunsdzēšamajam aparātam, tāpēc būtiski pārliecināties, ka tie atrodas mašīnā.

Izprotiet degvielas politiku

Katrai kompānijai ir atšķirīga degvielas politika. Dažreiz auto jāatgriež ar pilnu tvertni, citreiz var atdot ar tukšu. Parasti visizdevīgākā ir "pilna-pilna" politika, kur saņemat un atdodat auto ar pilnu degvielas tvertni, lai nebūtu jāmaksā par degvielu par augstākām cenām. Savukārt, ja kompānija iedod auto ar nepilnu bāku, noteikti jānoskaidro, cik litru degvielas jāielej, to atdodot.

Pārliecinieties par apdrošināšanu

Apdrošināšana ir būtiska auto nomas daļa. Dažkārt standarta apdrošināšana var nesegt visus iespējamos bojājumus vai zādzības riskus. Ja nevēlaties uzņemties lielu pašrisku, apsveriet iespēju iegādāties pilno apdrošināšanu. Noteikti pārbaudiet, vai jūsu kredītkarte piedāvā papildu apdrošināšanu auto nomai.

Rūpīgi izlasiet līgumu

Pirms parakstīšanas rūpīgi izlasiet nomas līgumu. Pievērsiet uzmanību īres nosacījumiem, soda naudām par vēlāku auto atgriešanu nekā norunāts, iespējamiem nobraukuma ierobežojumiem, papildu vadītāju maksām un teritoriālajiem ierobežojumiem. Tas palīdzēs izvairīties no neparedzētām izmaksām. Reizēm var gadīties, ka sākotnēji it kā lētākais piedāvājums var izrādīties nesamērīgi dārgs, ja ceļā atgadās kas neparedzēts.

Izvēlieties piemērotu automašīnu

Izvēloties automašīnu, ņemiet vērā ceļa apstākļus uz savu galamērķi. Pilsētā neliela automašīna var būt ērtāka, bet, ja plānojat doties uz kalniem vai laukiem, apsveriet lielāku un jaudīgāku automašīnu, kas atbilst ceļojuma vajadzībām.

Pārbaudiet ceļu satiksmes noteikumus

Ceļu satiksmes noteikumi dažādās valstīs var ievērojami atšķirties. Pirms braukšanas izpētiet vietējās ceļu satiksmes normas un ierobežojumus, lai izvairītos no negadījumiem vai sodiem, kas varētu sabojāt ceļojumu.

Atgrieziet auto laikā

Svarīgi ne tikai savlaicīgi ierasties pakaļ automašīnai, bet arī to laikā atgriezt, lai izvairītos no papildu maksām par kavēšanos. Dažas kompānijas iekasē sodus pat par nelielu aizkavēšanos, pat īsa kavēšanās var beigties ar papildu dienas nomas maksas iekasēšanu. Aicinām plānot savu ceļojuma grafiku, atvēlot laiku arī iespējamiem kavējumiem un izvairoties no liekiem izdevumiem.

Nepalaid garām!
Uz augšu