Zelenskis ieradies ASV ar uzvaras plānu. Ko tas paredz – komentē Ukrainas vēstnieks (1)

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis devies nozīmīgā vizītē uz ASV, kuras kulminācija būs jauna "uzvaras plāna" prezentēšana ASV prezidentam Džo Baidenam. Vai jaunais plāns mainīs kara gaitu? Kādi mērķi tajā noteikti? Uz šiem jautājumiem intervijā TVNET+ atbild Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

– Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šobrīd ir Ņujorkā. Ceturtdien viņš plāno tikties ar ASV prezidentu Džo Baidenu, lai prezentētu savu uzvaras plānu. Protams, visiem ļoti interesē, kāds tas ir. Ko jūs varat atklāt par plāna saturu?

– Atbilde jau slēpjas nosaukumā. Tas ir uzvaras plāns. Plāna ideja – kā panākt mūsu visu kopīgo uzvaru. Mūsu visu, kas šajā karā ir gaišo, labo spēku pusē. Mums visiem ir vajadzīga uzvara, lai pieliktu šim visam punktu.

Daži elementi no uzvaras plāna, kas tiks prezentēts ASV prezidentam, jau ir tikuši atklāti globālā līmenī. Taču pašlaik nevienam, izņemot pašu prezidentu [Zelenski], nav zināmas visas detaļas. Domāju, ka ar plānu īstajā laikā tiks iepazīstināts prezidents Baidens, vairāki kolēģi ASV un pasaules līderi, tai skaitā kolēģi Latvijā. Viņi par šādu nodomu jau ir dzirdējuši.

Vispārīgi runājot, tā vienmēr ir vairāku dimensiju kombinācija. Pirmā dimensija: kā padarīt Ukrainu pietiekami stipru, lai uzvarētu šajā karā, un kā atturēt Krieviju no šīs agresijas turpināšanas. Nākamā dimensija ir nākotne. Ekonomika, mūsu globālā attīstība un galvenā ideja, kāpēc ir sanākusi kopā ANO Ģenerālā asambleja, – uz kādiem principiem jābūt balstītai globālajai sistēmai.

Kad prezidents Zelenskis kara sākumposmā publiskoja savu miera formulu, tā nebija tikai par miera noslēgšanu Ukrainā vai taisnīguma panākšanu, bet arī par to, kā vispārīgi nostabilizēt pasauli. Jo, kad pienāks pirmā diena pēc kara, visiem būs jāsaprot, ko darīt.

– Prezidents Zelenskis šonedēļ ANO Drošības padomes sanāksmē teica, ka Krievijai vajag "uzspiest" mieru, kas balstīts ANO statūtos. Ko tas nozīmē?

– Ir ļoti interesanti sekot arī citu valstu pārstāvjiem ANO Ģenerālajā asamblejā, kuri saka, ka visiem ir vieni ANO statūti un noteikumi. Bija interesanti klausīties, kā ANO Drošības padomē šobrīd prezidējošā Slovēnija norādīja, ka nav nekādu Brazīlijas, Ķīnas, Krievijas vai Irānas statūtu. Ir tikai vieni – ANO statūti. Prezidenta Zelenska piedāvātā miera formula ir balstīta ANO statūtos. Un tāpēc mums kā globālajai kopienai ir jāpiespiež Krievija respektēt ANO statūtus un tajos ietvertos noteikumus.

Vai pasaulei ir tāda veida ietekme? Jā. Vienīgais, dažām valstīm jāsaprot, ka jānostājas pareizajā pusē. Tā vietā, lai domātu tikai par ekonomiku un tirdzniecību, tām jāsaprot, kas notiek.

– Andrijs Jermaks ir izteicies, ka būtiska šī uzvaras plāna sastāvdaļa būs uzaicinājums Ukrainai iestāties NATO. Pēdējos divos NATO samitos neattaisnojās cerības, ka šāds uzaicinājums varētu tikt izteikts. Vai ir iemesls domāt, ka NATO sabiedroto uzskatos kaut kas ir mainījies?

– Pašā kara sākumā bija uzskats, ka mēs noturēsimies trīs dienas. Tad nedēļu, tad mēnesi, tad vēl ilgāk... Katru dienu, katru stundu dažādu politiķu prātos kaut kas mainās. Ir kļuvis skaidrs, ka Ukrainai šobrīd ir visprofesionālākā armija pasaulē. Un tas ir viens no visu laiku lielākajiem praktiskajiem ieguldījumiem NATO nākotnē. Mēs arī varam izmantot visus ārvalstu partneru ieročus un parādīt, kāda aizsardzības sistēma ir iespējama, kā mēs varam reaģēt.

Lai arī diemžēl mums ir nelieli resursi, mēs vienalga esam spējīgi tos pielietot un noturēties nu jau vairāk nekā divus ar pusi gadus. Karš turpinās nu jau gandrīz 1000 dienas.

Runājot par [Ukrainas dalību] NATO, šīs diskusijas nav sākušās pēdējos gados. Diskusijas sākās jau 2000.gadu sākumā. Šobrīd mēs runājam nevis par pilnu dalībvalsts statusu vai solījumiem, ka Ukraina kādu dienu noteikti būs NATO dalībvalsts. Šobrīd mums ir nepieciešams skaidrs uzaicinājums. Uzskatu, ka tas būtu skaidrs signāls visiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu