Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par nepilngadīgas meitenes pavešanu netiklībā Talsos

Foto: Shutterstock

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas Talsos ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, TVNET informē Valsts policija. 

Pagājušā gada izskaņā Valsts policijā saņemta informācija no kādas sievietes, ka vīrietis Talsos seksuālos nolūkos uzrunājis viņas nepilngadīgo meitu un piedāvājis viņai aiziet pie viņa ciemos. Valsts policijas amatpersonas par notikušo uzsāka kriminālprocesu un pēc norādītajām pazīmēm atpazina un aizturēja iespējamo vainīgo personu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka pagājušā gada 22.decembrī persona, atrodoties Talsos, bibliotēkas priekštelpā, piegāja pie nepilngadīgas jaunietes un nosauca viņu aizskarošā un necenzētā vārdā, piedāvāja viņai naudu, kā arī aicināja jaunieti doties uz viņa dzīvesvietu, kur ierosinājis padejot, gulties gultā, ieslēgt televizorā pornogrāfiju un veikt dzimumaktu.

Ar šādām darbībām vīrietis nolūkā izraisīt dzimuminstinktu cietušajā, veica netiklās darbības bez fiziskas saskares ar cietušās ķermeni, apdraudot jaunietes dzimumneaizskaramību un tikumību.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersonas ir pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas esošas personas pavešanu netiklībā, tas ir, par tādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu bez fiziskas saskares ar cietušā ķermeni nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi vai izraisīt dzimuminstinktu cietušajā, ja to izdarījusi pilngadīga persona.

Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību. Soda apmēru noteiks tiesa.

Vīrietis iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par mantiska rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Aizdomās turētajam vīrietim izmeklēšanas laikā veikta psihiatriskā ekspertīze, kuras laikā viņš atzīts par ierobežoti pieskaitāmu. Saskaņā ar Krimināllikuma 16.pantu, ja persona noziedzīga nodarījuma izdarīšanas laikā psihisko traucējumu vai garīgās atpalicības dēļ nav bijusi spējīga visā pilnībā saprast savu darbību vai to vadīt, tas ir, atradusies ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī, tai atkarībā no nodarījuma konkrētajiem apstākļiem tiesa var mīkstināt piespriežamo sodu vai šo personu atbrīvot no soda.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu