Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Izsīkst ES fondu finansējums pārtikas paku izdalei maznodrošinātajiem

Foto: Paula Čurkste / LETA

Strauji tuvojas Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma beigas pārtikas un higiēnas paku izdalei maznodrošinātajiem, trešdien Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē pauda Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Viņa norādīja, ka gadā tiek izdalīti ap 500 miljoni paku. Savukārt, ja tiks samazināts paku saņēmēju skaits, tad tas skars aptuveni 10 000 iedzīvotāju, sacīja Pūce. Līdz ar to Pūce aktualizēja jautājumu par papildu finansējumu pārtikas un higiēnas paku projektam.

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne atzina, ka FM pašreiz vēl vērtē šo jautājumu. "Teorētiski iespēju to izdarīt no ES fondu finansējuma mēs redzam, bet izvērtējums vēl līdz galam nav pabeigts, tāpēc es negribētu solīt to, ko nevaram nodrošināt pilnā apmērā," sacīja Bāne.

Tāpat Pūce sēdē vaicāja, vai šajā gadā, diskutējot par budžetu, tika izskatīts jaunais modelis vienotas latviešu valodas apmācības sistēmas ieviešanai, ņemot vērā, ka tas ir valdības deklarācijā.

Viņa norādīja, ka, pateicoties finansējumam, kas līdz šim bija pieejams Ukrainas civiliedzīvotājiem latviešu valodas un kultūrorientācijas kursiem, SIF ir diezgan tālu ticis, izveidojot gan digitālu rīku, gan uzraudzību.

Bāne atzīmēja, ka latviešu valodas apmācība Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek nodrošināta un finansējums tam nav mazināts, līdz ar to FM redz, ka šo procesu var sekmīgi turpināt.

Savukārt Kultūras ministrijas pārstāve sacīja, ka nākamgad atbalstam latviešu valodas mācībām Ukrainas civiliedzīvotājiem plānots atvēlēt ne mazāk kā 4,5 miljonus eiro, balstoties augstajā pieprasījumā un mērķa grupas motivācijā. Savukārt aptuveni 2,8 miljonus eiro plānots atvēlēt kultūrorientācijas un iekļaušanas pasākumiem, arī ņemot vērā mērķa grupas pieprasījumu.

Svarīgākais
Uz augšu