Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Daudzos gadījumos cilvēki pagaidu aizsardzību lūdz nepamatoti, atklāj Tieslietu ministrija

Foto: Shutterstock

Praksē ir daudz gadījumu, kad pagaidu aizsardzība tiek lūgta nepamatoti, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē atzina Tieslietu ministrijas (TM) Civiltiesību departamenta Starptautisko un procesuālo tiesību nodaļas vadītāja Iveta Gedus.

Komisijas sēdes darbakārtībā bija tēma par situāciju vardarbības draudu novēršanā un pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšanā.

Sēdes laikā radās neliela diskusija par bērnu atstāšanu pie iespējamā varmākas.

Gedus norādīja, ka šajā jomā nevar skatīties no viena skatupunkta, jo diemžēl praksē ir daudz gadījumu, kad pagaidu aizsardzība tiek lūgta nepamatoti, proti, lai panāktu kādu sev vēlamu rezultātu. Galvenie gadījumi ir vēlēšanās panākt izdevīgāku laulības šķiršanu un mantisko jautājumu atrisināšanu. "Principā nekādas vardarbības ģimenē nav, un tikai, lai panāktu šo rezultātu, tiek lūgta pagaidu aizsardzība," uzsvēra Gedus.

Šādos gadījumos var nonākt pretējā grāvī, jo "atņemam bērnus principā nevainīgam cilvēkam". Šādos gadījumos varmāka patiesībā ir pati aizsardzību lūdzošā persona, kura vienlaikus manipulē ar bērniem. "Šī problēma ir jāskatās no visiem aspektiem un situācijām," piebilda amatpersona.

Valsts policijas (VP) komisijā prezentētā informācija liecina, ka VP šogad sešos mēnešos saņemts 751 tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Pērn kopumā saņemti 1342 lēmumi.

Gedus deputātus informēja, ka pēc Leona Rusiņa pastrādātās dzīvesbiedres slepkavības atbildīgās institūcijas meklēja risinājumus kā uzlabot pagaidu aizsardzības un civilprocesa regulējumu. Vairāki uzlabojumi vēl tiks virzīti valdībā un Saeimā. Piemēram, ja patlaban likumā noteikts, ka kurss vardarbības uzvedībās mazināšanā ir jāiziet gada laikā, tad ir nolemts šo termiņu samazināt.

Šobrīd ir iespēja iziet sešu mēnešu laikā, maksājot par to samazinātu maksu, vai gada laikā, maksājot pilnu maksu. Ar grozījumiem plānots attiecīgi samazināt termiņu uz trīs mēnešiem un sešiem mēnešiem.

Tāpat, ņemot vērā, ka konstatēti gadījumi, kad personas piesakās uz nodarbību kursu, bet tad atkal atsakās, paredzēts noteikt, ka pēc diviem neattaisnotiem kavējumiem personai būs jāapmaksā kurss pilnā apmērā, norādīja Gedus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu