Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Bērnu tuvredzība var kļūt par globālu veselības problēmu

Foto: Schutterstock.com

Apmēram trešā daļa bērnu un jauniešu visā pasaulē jau ir tuvredzīgi, un drīzumā to varētu būt vēl vairāk. Pētījumi liecina, ka slikta redze var kļūt par “globālu slogu veselības aprūpē”.

Aptuveni katrs trešais pusaudzis pasaulē ir tuvredzīgs, un šis īpatsvars turpinās palielināties: Paredzams, ka līdz 2050. gadam to bērnu un pusaudžu skaits, kurus skārusi tuvredzība, pieaugs līdz vairāk nekā 740 miljoniem, žurnālā “British Journal of Ophthalmology” raksta pētnieku komanda no Ķīnas. Tas atbilst aptuveni 40% pusaudžu vecumā no pieciem gadiem visā pasaulē.

Sagatavojot prognozi, grupa, kuru vadīja Jadžuņs Čens (Yajun Chen) no Sun Jatsena Universitātes Guangdžou, analizēja pētījumus un valdību ziņojumus no 50 pasaules valstīm. Kopumā tika analizēti dati par vairāk nekā 5,4 miljoniem bērnu un pusaudžu vecumā no pieciem līdz 19 gadiem, no kuriem vairāk nekā 1,9 miljoni bija tuvredzīgi.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja Guna Laganovska jau iepriekš atzina, ka pēdējo 30 gadu laikā Latvijā un arī visā pasaulē tuvredzīgo bērnu skaits ir dubultojies. Īpaši satraucošs ir fakts, ka tuvredzību konstatē jau pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Tuvredzība parasti sākas bērnībā, kad tālumā esošie objekti kļūst neskaidri saskatāmi. Lai gan tuvredzību var izraisīt ģenētiska nosliece, eksperti uzskata, ka straujais pieaugums, kas reģistrēts jau vairākus gadus pēc kārtas, galvenokārt ir saistīts ar uzvedības izmaiņām, piemēram, laika pavadīšanu telpās un daudz laika pie ekrāniem.

Atšķirības pēc vecuma un dzimuma

Pētījuma autori norāda, ka tuvredzības izplatība no 1990. līdz 2023. gadam ievērojami pieauga. Lai gan laikā no 1990. līdz 2010. gadam bērnu un pusaudžu skaits, kuriem šī slimība ir konstatēta, lielākoties nemainījās un bija 24 – 25 %, turpmākajos gados šis pieaugums paātrinājās. Saskaņā ar ziņojumu 2023. gadā 36% bērnu un jauniešu būs tuvredzīgi.

Pastāv arī atšķirības starp dzimumiem: meitenes ir skartas nedaudz biežāk nekā zēni, kas, pēc pētnieku domām, daļēji skaidrojams ar to, ka meitenes mēdz mazāk laika pavadīt ārā un vairāk nodarboties ar aktivitātēm, kurās uzmanību pievērš tuviem objektiem. Pētījuma autori norāda, ka biežāka slimošana ar tuvredzību ir saistīta arī ar dzīvi pilsētās un augstāku izglītības līmeni.

Globāls izaicinājums

Saskaņā ar pētījuma datiem tuvredzība nākotnē varētu kļūt par “globālu slogu veselībai”. Paredzams, ka valstīs ar zemiem vai vidēji augstiem ienākumiem uz vienu iedzīvotāju tā palielināsies vairāk nekā valstīs ar augstiem ienākumiem uz vienu iedzīvotāju. Zinātnieki prognozē, ka 2050. gadā vislielākais tuvredzīgo īpatsvars – 69% – būs Āzijā. Viens no iespējamajiem iemesliem ir tas, ka tur bērni agrāk sāk iet skolā.

No 1990. gada līdz 2023. gadam šis fenomens visvairāk bija izplatīts Japānā un Dienvidkorejā – attiecīgi gandrīz 86 un 74 procenti. Liels tuvredzīgo īpatsvars bija arī Krievijā (46%), Singapūrā (44%) un Ķīnā (41%). Daudz retāk tuvredzība tika reģistrēta dažādās Āfrikas valstīs, piemēram, Ugandā un Burkinafaso – aptuveni 1,3 procenti katrā. Saskaņā ar pētījuma datiem, Paragvajā šīs veselības problēmas skarti ir mazāk nekā 1 procents bērnu un jauniešu.

Pieaug risks saslimt ar nopietnākām acu slimībām

Jo lielāka ir tuvredzība (virs -3 dioptrijām), jo nopietnāks ir neatgriezenisku acs slimību, piemēram, glaukomas un acs tīklenes atslāņošanās risks. Augstas pakāpes tuvredzības gadījumā – virs -6 dioptrijām – glaukomas risks pieaug 2,5 reizes. Ja tuvredzību izdodas samazināt par 1 dioptriju, tad glaukomas risks attiecīgi sarūk par 16%. Savukārt tīklenes atslāņošanās risku augstākas pakāpes tuvredzība palielina pat 20 reizes – tāpēc ir ļoti svarīgi tuvredzību bērna/pusaudža vecumā kontrolēt tā, lai pieaugušā vecumā tā nepārsniegtu -5 dioptrijas, jo tas samazinātu tīklenes atslāņošanās risku par 23%.

Eksperti prognozē, ka līdz 2050. gadam tuvredzīgo cilvēku skaits pasaulē sasniegs aptuveni 4,8 miljardus. Aptuveni 940 miljoniem cilvēku varētu attīstīties liela tuvredzība, t. i., redzes defekts, kas ir vismaz vairāk nekā mīnus piecas dioptrijas. Saskaņā ar PVO publicēto Pasaules ziņojumu 2020. gadā pasaulē bija aptuveni 2,6 miljardi tuvredzīgu cilvēku, no kuriem 312 miljoni bija jaunāki par 19 gadiem.

Tuvredzība var izraisīt arī citus ar redzes veselību nesaistītus pašsajūtas traucējumus – acu pastiprinātas piepūles rezultātā saspringst plecu un kakla muskuļi, tiek traucēta asinsrite un adekvāta smadzeņu apasiņošana.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu