Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Francijā noslepkavota studente. Valdība sola bargāk vērsties pret imigrantiem (1)

Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Reaģējot uz kāda marokāņa aizturēšanu aizdomās par franču studentes slepkavību, Francijas iekšlietu ministrs Bruno Retaijo trešdien paziņojis, ka tiks ieviesti stingrāki imigrācijas noteikumi.

Par izmeklēšanas gaitu informēts avots aģentūrai AFP pastāstījis, ka aizturētais ir kāds 22 gadus vecs Marokas pilsonis, kurš jau iepriekš bijis notiesāts par izvarošanu un kuram izsniegts izbraukšanas rīkojums.

Sagaidāms, ka šī slepkavība vēl vairāk nokaitēs politisko situāciju Francijā.

Retaijo, kas pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju un tikai pirmdien pārņēma amata pienākumus no sava priekšteča Žeralda Darmanēna, pauda apņēmību stiprināt likuma un kārtības nodrošināšanu, ieviest stingrāku imigrācijas kontroli un atvieglot to ārvalstnieku izraidīšanu, kas pastrādājuši noziegumus.

Viņš uzsvēra, ka nepieciešamo likumu pieņemšana, lai aizsargātu francūžus, ir atkarīga no politiķiem.

"Ja mums jāgroza noteikumi, tad grozīsim tos," piebilda ministrs.

Sestdien Buloņas mežā Francijas galvaspilsētas rietumos netālu no Parīzes Dofinē universitātes tika atrasts kādas 19 gadus vecas studentes līķis.

Iespējamais slepkava otrdien aizturēts Šveices Ženēvas kantonā, pamatojoties uz Francijas izdošanas pieprasījumu.

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju 2021.gadā aizdomās turamais jau ticis tiesāts par izvarošanu, ko viņš pastrādājis 2019.gadā, būdams vēl nepilngadīgs.

Pēc soda izciešanas viņš jūnijā ticis atbrīvots, taču ievietots administratīvās aizturēšanas centrā.

Septembra sākumā tienesis viņu atbrīvojis, uzliekot par pienākumu regulāri reģistrēties policijā.

Taču neilgi pirms slepkavības viņš izsludināts meklēšanā, jo pārkāpis atbrīvošanas nosacījumus.

Studentes slepkavība izsaukusi sabiedrības sašutumu, un gan labējie, gan kreisie politiķi pieprasījuši īstenot bargus pasākumus.

"Filipīnai dzīvību laupījis marokāņu migrants, kam izsniegts izbraukšanas rīkojums," paziņojis nacionālkonservatīvās partijas Nacionālā apvienība (RN) līderis Žordans Bardela. "Mūsu tiesu sistēma ir nespējīga, mūsu valsts ir disfunkcionāla un mūsu līderi pamet francūžus, dzīvojam blakus cilvēkiem-bumbām."

"Pienācis laiks šai valdībai rīkoties. Mūsu līdzpilsoņi ir nikni un neklusēs," piebildis RN līderis.

Arī bijušais prezidents Fransuā Olands, kurš pārstāv sociālistus, norādījis, ka izbraukšanas rīkojumi izpildāmi bez kavēšanās.

Francija regulāri izsniedz ārvalstniekiem izbraukšanas rīkojumus, taču no tiem tiek izpildīti tikai 7%, kamēr vidējais Eiropas Savienības rādītājs ir 30%.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu