Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Kafijas tūrisms un kafijas pupiņas

Foto: pexels.com

Vai jums patīk kafija? Un tikpat ļoti patīk arī ceļot? Tādā gadījumā kafijas tūrisms varētu būt ideāls veids, kā pavadīt laiku. Mūsdienās "kafijas tūrisma" baudīšana ir vēl vienkāršāka nekā jebkad agrāk. Pēdējā laikā cilvēki bieži vien ir apsēsti ar gardu kafiju. Daudzi cilvēki izmanto kafijas pupiņas, lai mājās ar kafijas automātu pagatavotu augstākās kvalitātes espresso, savukārt citi izbauda kafiju dažādās kafejnīcās un uzskata, ka tas ir aizraujoši. Vai jums ir kafijas pupiņas no Dienvidamerikas, Indijas vai Ķīnas? Vai varbūt no Āfrikas? Apmeklējiet visas šīs vietas un vēl vairāk!

Mēs dzīvojam amatnieciskās kafijas laikmetā, un valstīs, kur kafija ir daļa no kultūras, iespējams atrast gardas kafijas pupiņas pat no simtiem vietu, vienkārši izmantojot meklētājprogrammu vai arī dodoties uz vietējiem veikaliem. Ja vēlaties, varat izmēģināt kafiju no tādām populārām valstīm kā Ekvadora, Ķīna, Etiopija un citām. Tiek veikti arī eksperimenti ar kafijas audzēšanas valstīm, kuras tradicionāli neietilpst "kafijas joslā". Kafijas tūrismu iespējams piekopt arī atrodoties mājās. Ir dažādas iespējas, kā to darīt, piemēram, lasot grāmatas, veicot pētījumus vai arī skatoties aizraujošus video par kafijas audzētavām, kamēr paši baudāt šo produktu. Tomēr tas nav gluži tas pats, vaine?

Foto: pexels.com

Kas ir kafijas tūrisms?

Kafijas tūrisms būtībā ir jebkura veida tūrisms, kas ietver kafiju un ar kafiju saistītus pasākumus un aktivitātes. Pirmais, kas nāk prātā, ir kafijas audzēšanas un apstrādes vietu apmeklējums. Tas varētu būt viens no interesantākajiem un aizraujošākajiem veidiem, kā apvienot tūrismu un kafiju, taču tas nav vienīgais veids.

Daži cilvēki kafijas tūrismu raksturo kā vienkārši došanos uz dažām pilsētām, kur kafijas baudīšanas kultūra ir neticami augstā līmenī. Piemēram, ja jūs dotos uz Losandželosu un apmeklētu ne tikai kafejnīcas, bet arī neatkarīgus kafijas uzņēmumus, jūs redzētu, ka kafijas tūrisms attīstās ar vērienu. To pašu var teikt arī par citām pilsētām vai valstīm. Ja vēlaties apmeklēt "kafijas joslu", tad šajā sarakstā ir iekļaujamas pāris apbrīnojamas vietas.

Šim kritērijam atbilst liela daļa Dienvidamerikas. Brazīlija ir viena no lielākajām kafijas eksportētājvalstīm pasaulē. Šeit ne tikai ir iespējams apmeklēt saimniecības un vērot, kā tiek apstrādāta kafija, bet arī var baudīt vienu no aizraujošākajām kultūrām pasaulē. Saule, jūra, futbols un daudz kas cits. Izcilas garšas kafijas pupiņas un jaunu vietu apceļošana ir ideāla kombinācija. Dienvidamerikas galamērķos ietilpst arī citas populāras valstis, piemēram, Kolumbija, kā arī tādas nelielas teritorijas kā Salvadora un Hondurasa.

Jamaika ir vēl viens populārs kafijas tūrisma galamērķis. Dažas no tirgū pieejamajām Jamaikas kafijām ir atzītas par labākajām pasaulē. Iespējams, ir pienācis laiks noskaidrot, par ko tad ir sacelta tāda ažiotāža. Blue Mountain var sniegt neaizmirstamu pieredzi, kā arī dot iespēju apskatīt dažas kafijas audzētavas. Kafijas pupiņas tiek audzētas arī daudzviet Āfrikā, un simtiem saimniecību piedāvā doties ekskursijās un gūt pieredzi. Etiopija un Kenija ir vienas no produktīvākajām eksportētājvalstīm.

Dodieties uz Āzijas austrumiem, lai atklātu vēl vairāk vietu, kuras piedāvā intriģējošas kafijas šķirnes un apmeklējiet kafijas audzētavas. Īpaši populāras ir Indonēzijas šķirnes, piemēram, bēdīgi slavenā Kopi Luwak (tikai pārliecinieties, ka tā ir iegūta atbildīgā veidā). Citos Āzijas galamērķos, kur var baudīt kafiju, ietilpst Malaizija un Vjetnama. Arī Vjetnama ir viena no lielākajām kafijas eksportētājvalstīm pasaulē. Indijā, Ķīnā un Papua-Jaungvinejā ir dažādas kafijas pupiņas, un, ja vēlaties, varat apceļot dažas salas un izpētīt dažādas saimniecības, kā arī lokācijas.

Foto: pexels.com

Vai kafijas tūrisms ir domāts man?

Ja jums patīk ceļot un interesē ne tikai dažādi kafijas veidi, bet arī kafijas pupiņas, uz priekšu. Aplūkojiet visas iepriekš pieminētās vietas, kas, iespējams, pārsteigs jūs gan ar kafiju, gan pieredzi, ko gūsiet ceļojuma laikā!

Kafijas tūrisms ir lielisks veids, kā iepazīt dažādas pasaules daļas, un, protams, jums nav jāvelta laiks tikai kafijai ceļojuma laikā. Ja dodaties uz Āfriku, varat iekļaut arī savvaļas dabas apskatīšanu un safari, ja dodaties uz Dienvidameriku - izbaudiet satriecošās pludmales. Ja dodaties uz Āziju, izmēģiniet arī ēdienu un kultūru. Tas ir acīmredzami, ka visās šajās vietās neeksistē tikai kafija. Īstens kafijas tūrists, visticamāk, kādu laiku pavadīs apmeklējot kafijas audzētavas, tāpēc ir vērts izpētīt tās kafijas audzētavas, kuras piedāvā īpašas ekskursijas. Ja jums tas šķiet interesanti, varat izbaudīt arī citus nozares aspektus, piemēram, apmeklēt grauzdētavas, kā arī pa ceļam baudīt dažādus ēdienus un dzērienus.

Ir pieejami arī tūristu galamērķi, kas paredzēti tieši kafijas cienītājiem. Parque Nacional del Café, kas atrodas Kolumbijā, ir tematiskais kafijas parks, ko gada laikā apmeklē vairāk nekā miljons cilvēku. Kafijas tūristiem tas noteikti varētu būt kā liels piedzīvojums. Un pēc tam plauktiņos jūs jau gaidīs dažādu garšu kafijas pupiņas, kuras jūs varat iegādāties un nobaudīt paši vai kopā ar saviem mīļajiem.

Uz augšu