Pagājušajā nedēļā Saeima pieņēma likuma grozījumus likumā "Par kredītiestādēm", kas paredz nodrošināt iedzīvotājiem piekļuvi skaidrai naudai, un paralēli tam izskaust krievu valodu no bankomātiem. TVNET+ bankām jautāja: cik maksās bankomātu pārprogrammēšana un vai pieaugs "norīto" karšu skaits?

Pēc "The European Association for Secure Transactions" (EAST) datiem, 2023. gada 30. jūnijā Latvijā bija 4,9 bankomāti uz 10 000 iedzīvotāju, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā.

Trešajā lasījumā likumprojektam tika pievienots jauns punkts, kas paredz - bankomātos klientu apkalpošana jānodrošina latviešu valodā un tajā jābūt uzstādītām arī Eiropas Savienības dalībvalstu vai kandidātvalstu valodām. Šādā veidā izmaiņas tika apstiprinātas.

Finanšu un kredītiestādēm ir dots laiks līdz 2025. gada 30. janvārim veikt ATM pārprogrammēšanu. Līdz ar to TVNET+ radās jautājumi, piemēram - cik izmaksās sistēmu pārprogrammēšana un vai neradīsies jaunas problēmas, piemēram, ar bankas karšu "norīšanu" un bloķēšanu? Zināms, ka ATM nepatīk, ka klienti darbojas pārlieku lēni, un tie var viegli "aprīt" bankas karti un naudu.