Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Telpa vaļaspriekiem vai mājas ofiss: ko iesākt ar veco bērnistabu?

Foto: Shutterstock

Jaunais studiju gads jau “ieskrējies”, un vecāki, kuri nule pavadījuši savus jauniešus lielajā dzīvē, var ievilkt elpu,pirms sāk prātot, ko iesākt ar tukšo bērnistabu, kas savu funkciju mājoklī ir zaudējusi. Kā piešķirt telpai otro dzīvi un izmantot to lietderīgi pēc tam, kad bērni pametuši vecāku ligzdu, skaidro nekustamo īpašumu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti.

Lai gan studenti pirmajos augstskolas studiju gados parasti regulāri atgriežas pie vecākiem, lai kopīgi pavadītu nedēļas nogales un svētkus, tuviniekiem jārēķinās, ka ar katru gadu viesošanās reizes, visticamāk, kļūs arvien retākas. Iespēju pārnakšņot vecāku mājās jaunieši izmantos retāk, jo īpaši tad, ja noīrēts savs dzīvoklis vai sākta kopdzīve ar otru pusīti. Ir tikai pašsaprotami, ka pirmajā mirklī mājoklis var šķist tukšs un kluss, savukārt dzīvība tajā – apdzisusi. Daži pāri izvēlas bērnistabu saglabāt neskartu un ļaut savām atvasēm, atgriežoties mājās, gremdēties bērnības atmiņās. Bet ar laiku var rasties sajūta, ka laiks istabai rast jaunu funkciju un izmantot to pilnvērtīgi.

Viesu guļamistaba

Ikviens kaut reizi dzīvē saskāries ar situācijām, kad, ierodoties viesiem, par ērtu guļvietu jāpārvērš dzīvojamās istabas dīvāns vai no garāžas jāizvelk piepūšamais matracis, ko novietot mājās uz grīdas vai ielocīt teltī. Nav brīnums, ka pēc negulētas nakts uz nepiemērota dīvāna vai gaisu izlaiduša matrača viesi pamostas neomā – turklāt ne tad, kad paši vēlas, bet tad, kad istabā sākas citu mājinieku rosība vai telti uzkarsē saule. Lai kļūtu par mīlētu namamāti vai namatēvu, pie kura ciemiņi labprāt atgriežas, ir divtik vērts padomāt par viesu ērtībām. Vērts apsvērt, vai kādreizējo bērnistabu iespējams pārvērst par omulīgu, klusu un patīkamu viesu guļamistabu, kur ērti būs kā bērniem, kuri atbraukuši ciemos, tā citiem viesiem.

Foto: Shutterstock

Iespējams, mainot telpas funkciju, nāksies atvadīties no piemīlīgajām tapetēm ar lācēniem, kuras glabā tik daudz skaistu atmiņu, tāpat jauna vieta būs jāatrod, piemēram, mīkstajām mantām, “neaizskaramajiem” Lego modelīšiem un rotaļlietām. Vienlaikus telpas pārkārtošanai nav nepieciešams ieguldīt ievērojamus finansiālos resursus, jo pats galvenais ir nodrošināt funkcionālu un pietiekami lielu guļvietu, kas būs piemērota kā vienam, tā diviem nakšņotājiem. Telpas sienas eksperti iesaka krāsot neitrālos toņos, izvēloties neuzkrītošus akcentus, kas gaisotni padarīs mājīgu un omulīgu. Lai no acīm paslēptu dažādas mantas, kas nav paredzētas viesiem, tām vērts atvēlēt aizslēdzamu skapi vai atvilktni zem gultas. Dažas no bērnistabas mantām var lieti noderēt arī viesu guļamistabā, piemēram, grāmatas, žurnāli un galda spēles.

Darba istaba

Lai gan daudzi biroja darbinieki šogad ir atgriezušies pie darba klātienē, joprojām ievērojama daļa izmanto attālinātā darba iespējas ekonomēt naudu un laiku ceļā uz darbu. Ērtai ikdienai mājas ofisā ir nepieciešama piemērota un ergonomiski iekārtota darba vide, un tukšā bērnistaba lieliski varētu pildīt motivējošas un produktīvas darba vietas funkciju.

Svarīgākie punkti, kam pievērst uzmanību, pārvēršot bērnistabu par mājas ofisu, ir piemērots un pietiekams apgaismojums, tāpat, domājot par savu veselību ilgtermiņā, ir ieteicams iegādāties funkcionālu, pielāgojamu darba galdu, kura augstumu var mainīt pēc nepieciešamības. Vecie bērnistabas grāmatplaukti var noderēt darba dokumentu mapēm un grāmatām, un, iespējams, arī skolēna datorkrēslam iespējams piešķirt jaunu dzīvi mājas ofisā.

Foto: Shutterstock

Vieta vaļaspriekiem

Ikdienas skrējienā mēs nereti piemirstam vai īpaši neveltām laiku, piemēram, mīļākajai grāmatai vai jogai, kas tik ļoti atslābina ķermeni un priecē sirdi. Turklāt, nodarbojoties ar iemīļotajiem hobijiem telpās, kur kāds paralēli pusdieno, skatās televizoru vai strādā, nav iespējams sasniegt cerēto mieru un gandarījumu. Ja vienmēr esi ilgojies pēc privātuma un savas telpas, kur nodoties iemīļotajam vaļaspriekiem – mūzikas baudīšanai, gleznošanai, rokdarbiem vai vienkārši atpūtai vienatnē, – tad kādreizējā bērnistaba var kalpot par vietu, kur to beidzot īstenot. Ir jāņem vērā, ka telpai būs nepieciešamas vizuālās pārvērtības un ir jāatbrīvo vieta visam jaunajam, bet atliek vien ļauties iztēlei!

Tiem, kuri vēlas nodoties sportiskām aktivitātēm, ir jāatbrīvo vieta uz grīdas, kur novietot vingrošanas paklājiņu, trenažieri vai citu sporta inventāru, neaizmirstot padomāt par uzglabāšanas iespējām. Ja pie sirds, piemēram, šūšana, zīmēšana vai pērļošana, telpā jāparūpējas par labu apgaismojumu un ergonomisku darba vietu – atbilstošu galdu un ērtu krēslu. Turklāt radītie mākslas darbi var tikt izmantoti kā telpas dekori, piešķirot istabai raksturu un padarot to unikālu. Arī šādā gadījumā jāpadomā par mantu uzglabāšanu – ietilpīgām atvilktnēm, kastēm, traukiem vai plauktiem.

Foto: Shutterstock

Mājas bibliotēka

Ja sapnis par mājas bibliotēku un visām grāmatām vienuviet vienmēr šķitis tāls un nesasniedzams, paveras iespēja to īstenot, transformējot kādreizējo bērnistabu. Atliek vien ieviest telpā īpašu noskaņu un parūpēties par pārredzamiem, plašiem un drošiem plauktiem, kur novietot visu lasāmvielu. Lai ietaupītu vietu, plauktus iespējams izvietot gar sienu līdz pat griestiem, taču jāatceras, ka tādā gadījumā jāparūpējas par stabilām kāpnēm, lai augšējos plauktos esošās grāmatas būtu viegli sasniedzamas.

Katrs grāmatmīlis novērtēs arī ērtu un klusu vietu, kur vienatnē nodoties satraucošiem piedzīvojumstāstiem, mīklainiem detektīvromāniem vai traģiskām drāmām un novelēm, tāpēc vienā no telpas stūriem vērts novietot mīkstu klubkrēslu, bet blakus tam – mājīgu un siltu apgaismojumu lasīšanai. Noteikti jāņem vērā loga atrašanās vieta attiecībā pret klubkrēsla vai dīvāna izvietojumu, jo redzei visdraudzīgākais apgaismojums ir dienasgaisma. Noskaņas radīšanai palīdzēs radio vai plašu atskaņotājs, kur atskaņot iecienītāko noskaņas radīšanas mūziku.

Lai kādreizējo bērnistabu pārvērstu par lietderīgu, ērtu telpu sev vai visai ģimenei, atliek vien būt radošiem un kārtīgi pārdomāt savas vajadzības. Ja šķiet, ka ideju nav, vērts uzklausīt visu ģimenes locekļu viedokli vai piedāvāt balsošanu. Pats galvenais – atvadīties no sentimenta par jau aizgājušo laiku un atvērt durvis skaistai nākotnei.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu