Pasaules kontracepcijas diena! Kas tev jāzina par hormonālo kontracepciju

Foto: Shutterstock

26.septembrī tiek atzīmēta Pasaules kontracepcijas diena. Kontracepciju parasti uztveram kā risinājumu neplānotai grūtniecībai. Taču modernās kontracepcijas metodes sniedz ne tikai iespēju baudīt seksuālo dzīvi bez raizēm par grūtniecības iestāšanos, bet var arī uzlabot dzīves kvalitāti kopumā. Praktiski visas modernās, atgriezeniskās kontracepcijas metodes ir hormonus saturošas. Kā no daudzajām kontracepcijas formām izvēlēties piemērotāko? Izvēlies tādu metodi, kas dabiski iekļausies dzīves ritmā!

Ginekoloģe Lāsma Līdaka, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente.

Tabletes – režīma cienītājām

Tām, kurām patīk pieturēties pie noteiktas lietu kārtības un kuras neiebilst ik dienu veikt vēl vienu mazu darbiņu, kontracepcijas tabletes varētu būt ideālais variants. Tās ir jālieto katru dienu vienā un tajā pašā laikā, kas nodrošinās maksimālu metodes efektivitāti. Tāpēc tabletes vislabāk der sievietēm, kurām padodas ievērot noteiktu dienas režīmu. Turklāt hormonālo tablešu klāsts ir daudzveidīgs, un tās ļauj arī regulēt mēnešreizes vai uzlabot ādas stāvokli un novērst pinnes. Bet, ja piemīt nosliece aizmirst lietas vai arī dienas režīms ir ļoti mainīgs, var gadīties izlaist noteikto devu – tad labāk padomāt par citu risinājumu.

Foto: Shutterstock

Plāksteris un riņķis – minimālistēm

Ļoti vienkārši lietojams ir hormonālais plāksteris. Vienīgā piepūle, ko prasa šī metode, ir atcerēties reizi nedēļā to nomainīt. To līmē uz ādas sev ērtā vietā, un pārējo darbu, uzsūcoties asinsritē, izdara hormoni. Šī metode ir piemērota minimālistēm, kuras savā ikdienā vēlas pēc iespējas mazāk traucēkļu. Plāksteris ir ļoti noturīgs, tādēļ der arī sportistēm un paliek vietā arī baseina vai pirts apmeklējuma laikā.

Vaginālais riņķis ir risinājums sievietei, kura vēlas diskrētu metodi, kuru tomēr var nedaudz kontrolēt pēc saviem ieskatiem. Riņķis jāievieto makstī tikai reizi mēnesī, kur tas paliek trīs nedēļas. Pēc tam uz nedēļu riņķis jāizņem un tad jānomaina. Šī metode ir pietiekami fleksibla, bet vienlaikus neliek domāt par izsargāšanos ik dienu vai ik nedēļu. Dzimumattiecību laikā tas parasti netraucē, bet, ja nu tomēr, to var izņemt no maksts uz dzimumakta laiku, tikai jāatceras pēc tam to ielikt atpakaļ.

Foto: Shutterstock

Injekcija – aizņemtām profesionālēm

Sievietēm ar aizņemtu un neprognozējamu dzīvesveidu, kas par kontracepciju vēlas domāt pēc iespējas mazāk, laba izvēle ir hormonālā injekcija. To ievada reizi trijos mēnešos – tātad par to jādomā tikai četras reizes gadā. Derēs aizņemtajām karjeras sievietēm vai tām, kuras bieži ceļo vai vienkārši vēlas salīdzinoši ilgu un bezrūpīgu aizsardzību. Tomēr, ja tiek izvēlēta šī metode, reizi ceturksnī jāapmeklē ārsts, turklāt tā var nepatikt tad, ja biedē injekcijas.

“Izdari un aizmirsti” tipa personībai – implants un spirāle

Ja sievietei patīk plānot gadiem ilgi uz priekšu, ilgtermiņa izsargāšanās atgriezeniskie risinājumi ir hormonālais implants un spirāle. Implants ir maza, elastīga caurulīte, ko ievietoto zem augšdelma ādas un kas pasargā no grūtniecības līdz pat trim gadiem. Aizsardzība iestājas aptuveni nedēļu pēc implanta ievietošanas. Šo risinājumu parasti izvēlas sievietes, kuras novērtē ērtības un kurām nav iebildumu pret nedaudz invazīvāku ievietošanas procedūru.

Foto: Shutterstock

Visilgāk no visām metodēm darbojas spirāle – tā nodrošina aizsardzību līdz pat 8 gadiem. Pēc tam, kad ginekologs to ievietojis, par izsargāšanos vairs nav jādomā. Spirāle lieliski der sievietēm, kuras vēlas bezrūpīgu ilgtermiņa risinājumu un kuras tuvākajā laikā neplāno grūtniecību, bet vēlas paturēt iespēju izsargāšanos pārtraukt jebkurā brīdī.

Būtiska nozīme – veselības stāvoklim

Lai gan kontracepcijas izvēlē dzīvesveids nenoliedzami diktē savus noteikumus, tikpat liela nozīme ir veselības vajadzībām. Hormonālā kontracepcija noregulē menstruācijas tā, ka tās notiek pēc stingri paredzamā grafika vai vismaz kļūst vājākas, nesāpīgākas un īsākas. Ar atsevišķu metožu palīdzību ir iespējams arī menstruācijas “pabīdīt” prom no svarīgiem dzīves pasākumiem – ceļojumiem, eksāmeniem, ballītēm…

Hormonālās metodes var būt arī palīgs cīņā pret pinnēm, jo palīdz samazināt ādas taukainību, komedonus un akni. Samazinot vīrišķo hormonu veidošanos organismā, samazinās arī tauku dziedzeru darbība ādā un tas savukārt uzlabo ādas stāvokli. Efekts manāms pēc 3–6 mēnešu lietošanas. Un tie paši mehānismi, kas samazina pinnes, darbojas arī pret lieko apmatojumu – arī tas ir saistīts ar pastiprinātu vīrišķo hormonu veidošanos organismā, ko var samazināt, lietojot noteiktus hormonālās kontracepcijas veidus. Nav jāuztraucas, ka šīs metodes varētu ietekmēt galvas apmatojumu, skropstas un uzacis! Tieši otrādi – sievietēm, kurām paaugstināta vīrišķo hormonu līmeņa dēļ izkrīt galvas mati, tieši hormonālā kontracepcija var palīdzēt to novērst.

Tāpat hormonālās metodes ievērojami atvieglo endometriozes vai policistisko olnīcu sindroma (PCOS) simptomus. Izrunā šos jautājumus ar ginekologu!

Mūsdienu dzīves ritmam piemērotas iespējas

Sieviete mūsdienās var izvēlēties jebkuru no daudzveidīgajiem hormonālajiem līdzekļiem – tie ir pieejami visdažādākajās formās, ļaujot pielāgot izsargāšanās metodi savam dzīvesveidam. Šodien pāri nereti dzīvo katrs savā pasaules malā, un satikšanās klātienē var būt arī pēkšņa veiksme. Tad hormonālā kontracepcija ļauj izbaudīt attiecības pat tad, ja satikties sanāk tikai “pa retam”.

Vislabākais padomdevējs, protams, ir ginekologs, kuram var izstāstīt savas vajadzības un vēlmes – tad ārsts spēs ieteikt to hormonālās kontracepcijas veidu, kas vislabāk iekļaujas sievietes dzīves ritmā un atbilst tās vajadzībām.

Un vēl atgādinu to, ko vienmēr saku savām pacientēm – vienīgā metode, kas pasargā no seksuāli transmisīvām infekcijām, ir prezervatīvi. Tādēļ tie noteikti jālieto, pirms abi partneri ir pārbaudījušies.

Šajā rakstā aplūkotas hormonālās kontracepcijas pozitīvās īpašības un iespējas, tomēr tai var būt arī blakusparādības un situācijas, kad to nedrīkst lietot – tieši tādēļ hormonālo kontracepciju nozīmē ārsts. Izrunā ar ārstu visus neskaidros jautājumus un izstāsti par veselības sarežģījumiem un raizēm, lai kopā varat pieņemt vispārdomātāko lēmumu!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu