Izraēlas ministrs iebilst pret Libānas pamiera plānu

Izraēlas galēji labējais finanšu ministrs Becalels Smotričs un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas galēji labējais finanšu ministrs Becalels Smotričs un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: REUTRS/Scanpix

Izraēlas galēji labējais finanšu ministrs Becalels Smotričs ceturtdien noraidīja priekšlikumus par 21 dienu ilgu pamieru Libānā un aicināja "sagraut" Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

ASV, Eiropas Savienība (ES) un vairākas arābu valstis nākušas klajā ar kopīgu aicinājumu par 21 dienu ilgu pamieru Libānā.

Izraēla kopš pirmdienas Libānā veic plašus gaisa triecienus ar "Hizbollah" saistītiem mērķiem. Triecienos nogalināti vairāki simti cilvēku, arī civiliedzīvotāji.

Aicinājums uz pamieru izskanēja dažas stundas pēc tam, kad Izraēlas armijas virspavēlnieks ģenerālleitnants Herci Halevi trešdien bija pavēlējis karavīriem gatavoties iespējamai sauszemes ofensīvai pret "Hizbollah".

Smotričs iebilda pret pamiera plānu, uzstājot, ka kara turpināšana pret "Hizbollah" ir vienīgais risinājums.

"Kampaņai ziemeļos jābeidzas ar vienu rezultātu - to, ka grupējums "Hizbollah" tiek sagrauts un likvidētas tā iespējas nodarīt kaitējumu [Izraēlas] ziemeļu iedzīvotājiem," platformā "X" pauda Smotričs.

"Pretiniekam nedrīkst dot laiku atgūties pēc smagajiem triecieniem, ko tas ir saņēmis, un reorganizēties, lai pēc 21 dienas turpinātu karu," norādīja ministrs.

""Hizbollah" kapitulācija vai karš - tas ir vienīgais veids, kā atgūt iedzīvotājus un drošību ziemeļos un valstī."

Opozīcijas līderis Jairs Lapids platformā "X" pauda, ka Izraēlas valdībai vajadzētu piekrist tikai septiņu dienu pamieram.

Tas "neļautu "Hizbollah" atjaunot savas vadības un kontroles sistēmas", skaidroja Lapids.

"Mēs nepieņemsim nevienu priekšlikumu, kas neietvers "Hizbollah" atkāpšanos no mūsu ziemeļu robežas," uzsvēra opozīcijas līderis.

Smotričs kopā ar galēji labējo Izraēlas nacionālās drošības ministru Itamaru Ben Gviru arī stingri iestājies par kara turpināšanu Gazas joslā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu