Iebrukums Ukrainā Putina Krievijai ir tikai sākums, uzskata Vācijas ministrs (17)

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. Foto: PA/Scanpix

Krievijas iebrukums Ukrainā ir tikai sākums, un diktatora Vladimira Putina režīma mērķis ir graut Rietumu pasaules vienotību un brīvību, jo tā rada bailes Maskavā, trešdien vizītē Lietuvā paziņoja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

"Īstenojot savus impēriskos mērķus atjaunot Krievijas hegemoniju pār lielāko daļu Austrumeiropas un Centrāleiropas, Krievijas vadība ir izrādījusi vienīgi nicinājumu pret starptautiskajām tiesībām un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību. Mēs redzam, ka Krievija strauji palielina ieroču ražošanu un stiprina savus bruņotos spēkus," sacīja Pistoriuss, uzrunājot Lietuvas parlamentu dienā, kad deputāti sāka lemt par šomēnes parakstītās Lietuvas un Vācijas vienošanās par Vācijas brigādes karavīru, civilo darbinieku un ģimenes locekļu tiesībām laikā, kad viņi būs dislocēti Lietuvā.

"Tas viss neatstāj vietu šaubām - Putina Krievijai Ukraina ir tikai sākums. Jau šodien Krievija cenšas izmantot hibrīdlīdzekļus, lai grautu mūsu sabiedrību, Eiropas Savienības un NATO vienotību. Putina patiesais ienaidnieks - būsim godīgi - ir mūsu brīvais un neatkarīgais demokrātiskais dzīvesveids. Dāmas un kungi, viņš no tā baidās," uzsvēra Pistoriuss.

Rietumvalstīm ir jānodrošina, lai Kremlis nesasniegtu savus mērķus, jo pretējā gadījumā sekas skars ne tikai Ukrainu, sacīja Vācijas aizsardzības ministrs.

"Sekas būs briesmīgas ne tikai Ukrainai, ne tikai Eiropai, bet visām brīvību mīlošajām pasaules nācijām. Tāpēc Vācija ir viens no spēcīgākajiem atbalstītājiem, kas palīdz Ukrainai," viņš teica, piebilstot, ka centieni atjaunot Ukrainas teritoriālo integritāti ir kopīga atbildība.

"Es varu jums apliecināt - mūsu centieni būs nenogurstoši. Tās ir mūsu nacionālās intereses, un man personīgi tas ir svarīgs jautājums. Taču man nav jums jāstāsta, kā Krievijas uzbrukums Ukrainai palielina draudus Eiropas drošībai. Jūs jau daudzus gadus saskaraties ar tiešiem, briesmīgiem draudiem no Krievijas un Baltkrievijas puses," sacīja ministrs.

"Jūsu drošība ir mūsu drošība," viņš uzsvēra.

Savā runā Pistoriuss arī apliecināja, ka Vācija ir uzticams Lietuvas drošības partneris. Viņš atgādināja, ka ir uzaudzis Aukstā kara laikā, tāpēc saprot, ko nozīmē dzīvot izolācijā drošības draudu apstākļos. Tāpēc, pēc politiķa domām, alianses drošība garantē "aizsargātu brīvību".

"Es, tāpat kā daudzi citi vācieši, zinu, ko nozīmē būt austrumu flangam. Daudziem no mums NATO nebija abstrakts jēdziens, tas bija vairogs, kas aizsargāja mūsu brīvību. Mēs ar dziļu pateicību atceramies laikus, kad varējām paļauties uz saviem lojālajiem sabiedrotajiem. Es atceros, kā šie sabiedrotie kļuva par draugiem - draugiem, kas bija gatavi aizstāvēt mūsu teritoriālo integritāti un kopējo brīvību," sacīja Pistoriuss.

"Šodien mūsu sabiedrotie Baltijas reģionā un Austrumos var no mums sagaidīt to pašu. Jūsu drošība ir mūsu drošība. Jūsu brīvība ir mūsu brīvība. Jūsu suverenitāte ir mūsu suverenitāte. Tā ir mūsu stingrā apņemšanās," viņš uzsvēra.

Piekrītot izvietot Lietuvā brigādes lieluma militāro vienību, Vācija ir stiprinājuši aliansi un pilda savus solījumus aizstāvēt demokrātisko Eiropu, sacīja ministrs.

"Mūsu karavīri stāvēs plecu pie pleca ar Lietuvas karavīriem, gatavi aizstāvēt šo valsti - tāpat kā visa alianse ir gatava aizstāvēt katru NATO teritorijas centimetru," teica Pistoriuss.

Viņš norādīja, ka brigādes dislocēšana Lietuvā tiks pabeigta līdz 2027.gadam, ja būs gatava visa nepieciešamā infrastruktūra, kas jāuzbūvē Lietuvai.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Viļņa un Berlīne vienojās par pastāvīgu Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā, un Berlīne plāno to izvietot līdz 2027.gadam, lielākajai brigādes daļai bāzējoties Rūdninku mācību bāzē Šalčininku rajonā Lietuvas austrumos. Lietuvai vēl jāuzbūvē nepieciešamā infrastruktūra.

Brigādi veidos apmēram 5000 karavīru. Pašlaik Lietuva lēš, ka trešdaļa Vācijas karavīru ieradīsies kopā ar ģimenes locekļiem.

Lietuvas Aizsardzības ministrija aprēķinājusi, ka investīcijas militārajā un mācību infrastruktūrā, kas nepieciešama Vācijas brigādes uzņemšanai, var sasniegt 800 miljonus eiro.

Brigādes sākotnējais komandējošais elements - aptuveni 20 militārpersonu - ieradās Lietuvā aprīlī. Šīs militārpersonas ir atbildīgas par brigādes pārvietošanas uz Lietuvu plānošanu un prasību militārajai infrastruktūrai koordinēšanu.

Gaidāms, ka nākamgad Vācijas brigādes karavīru skaits Lietuvā sasniegs 500. Panākta vienošanās, ka pagaidām viņi tiks izvietoti Lietuvas armijas bāzēs Rokantišķos un Nemenčinē pie Viļņas.

Septembra vidū Lietuva un Vācija parakstīja vienošanos par Vācijas brigādes karavīru, civilo darbinieku un viņu ģimeņu uzturēšanās nosacījumiem Lietuvā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu