FOTO Pirmo reizi Ukrainā novērots, ka okupanti izmanto Ķīnā ražotās bruņumašīnas

Foto: defence-blog.com

Krievijas armija karā pret Ukrainu ir sākusi izmantot Ķīnas bruņumašīnas. Militārās tehnikas fotogrāfijas publicēja prokrieviski noskaņotais "Telegram" kanāls "Ugolok Sitha", norādot, ka tās ir "Hushi" mašīnas.

Laikraksta "Bild" militārais analītiķis Julians Ropke apstiprināja attēlu autentiskumu. "Krievijas armija pirmo reizi Ukrainā izmantoja Ķīnas ZFB-05 tipa bruņumašīnas. Ķīna noliedz, ka tā būtu piegādājusi šo transportlīdzekli. Tomēr ir daudz Āfrikas starpnieku, kurus Krievija varētu būt izmantojusi," norādīja Ropke.

Šā gada maijā bijušais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss paziņoja, ka Ķīna piegādā Krievijai ieročus, lai tos izmantotu frontē Ukrainā. "ASV un Lielbritānijas militārā izlūkošana var pierādīt, ka no Ķīnas uz Krieviju tiek sūtīts nāvējošs aprīkojums karam Ukrainā," teica Šapss.

Foto: defence-blog.com

Tomēr ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans nepiekrita Šapsa apgalvojumam, sakot, ka iespēja, ka Ķīna varētu "tieši piegādāt ieročus - letālu palīdzību - Krievijai, ir bijusi bažas jau agrāk, taču "līdz šim mēs to neesam novērojuši".

Tajā pašā laikā Salivans norādīja, ka Ķīna daudz dara, lai "pabarotu Krievijas militāro mašīnu, nevis tieši piegādājot ieročus, bet gan nodrošinot resursus Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzei".

Tajā pašā laikā anonīmas ASV amatpersonas ziņu aģentūrai "Reuters" apgalvoja, ka Ķīna Krievijai piegādā dronu un raķešu tehnoloģijas, darbgaldus un satelītattēlus kara vadīšanai. Saskaņā ar vienu no avotiem Ķīnas piegādes aizpilda kritiskās nepilnības Krievijas aizsardzības ražošanas ciklā un ļauj Maskavai īstenot vērienīgāko aizsardzības paplašināšanu kopš Padomju Savienības laikiem.

Reaģējot uz to, Ķīnas vēstniecība ASV paziņoja, ka Pekina nav piegādājusi ieročus nevienai no konfliktā Ukrainā iesaistītajām pusēm un nepiedalās tajā. "Mums ir konstruktīva loma politiskā noregulējuma veicināšanā," uzsvēra Ķīnas diplomātiskās misijas pārstāvis Liu Pengju.

Nepalaid garām!
Uz augšu