Orbāna birojs: Ungārija neaizstāvētos, ja Krievija tai būtu uzbrukusi (32)

Ungārijas premjers Viktors Orbāns
Ungārijas premjers Viktors Orbāns Foto: AFP/SCANPIX

Ungārija, visticamāk, nebūtu pretojusies Krievijas Federācijas iebrukumam, un Ukrainas cīņa par neatkarību ir “bezatbildīga”. Šādu paziņojumu, kas izraisīja opozīcijas dusmas, izteicis premjerministra Viktora Orbāna valdības politiskais direktors Balāzs Orbāns.

Kā raksta aģentūra “Bloomberg”, Balāzs Orbāns, kurš palīdz premjerministram Viktoram Orbānam veidot valsts ārpolitiku, ir aizgājis pārāk tālu, cenšoties demonstrēt lojalitāti Kremlim, un viņa izteikumi ir pretrunā ar Eiropas Savienības un NATO sabiedroto interesēm. Nav skaidrs, vai premjerministrs, kurš nav radinieks savam palīgam, lai gan viņam ir kopīgs uzvārds, piekrīt šiem uzskatiem.

“Mēs, iespējams, nebūtu darījuši to, ko prezidents Zelenskis darīja pirms divarpus gadiem, jo tas ir bezatbildīgi. Viņš iesaistījās aizsardzības karā... un mēs redzam, cik daudz cilvēku ir gājuši bojā un cik daudz teritorijas ir zaudētas,”

intervijā Ungārijas plašsaziņas līdzekļiem sacīja Balāzs Orbāns.

Opozicionāri noskaņotie ungāri šo paziņojumu vērtēja ārkārtīgi negatīvi.

“Tagad mēs zinām to, ko tikai nojautām: valdība neaizstāvēs Ungāriju Krievijas iebrukuma gadījumā,”

sociālajā tīklā Facebook rakstīja Krievijas eksperts un Budapeštas Korvīno universitātes pasniedzējs Andrāšs Rāca.

Ungārijas opozīcijas līderis Pēters Magjars aicināja Balāzu Orbānu atkāpties no amata, jo viņa komentāri “grauj Ungārijas konstitūcijas un neatkarības pamatus”.

Aģentūra “Bloomberg” norāda, ka Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto (Péter Szijjártó) šonedēļ no ANO tribīnes kritizēja militāro palīdzību Ukrainai. Viņš sacīja, ka Rietumu ieroču piegādei, lai pretotos Krievijas iebrukumam, “nav jēgas”.

Jau ziņots, ka Krievijas varas iestādes nesen izveidoja to valstu sarakstu, kuras “uzspiež neoliberālu ideoloģisko attieksmi, kas ir pretrunā ar tradicionālajām Krievijas garīgajām un morālajām vērtībām”. Šajā sarakstā neiekļuva tikai divas ES valstis – Slovākija un Ungārija, kuras vada prokrieviski noskaņoti līderi.

Pirms gada Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns atzina: viņš nevēlas, lai Ungārija robežotos ar Krieviju. Viņam ir vienalga, kur būs Krievijas un Ukrainas robeža, ja vien Ukraina paliks starp Ungāriju un Krieviju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu