Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto Skolēni RTU iepazīst kinologu darbu un uzliesmojuma dzēšanas principus

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultāte (IEVF) Zinātnieku naktī piedāvāja īpašu dienas programmu skolēniem, mudinot iepazīt muitas darbu un darba drošības nozīmīgumu, informē RTU. 

27. septembrī Inženierekonomikas un vadības fakultātē (IEVF) viesojās 12. klases skolēni. Viņi vēroja muitas suņa paklausības, aizliegto vielu un kontrabandas preču meklēšanas paraugdemonstrējumus kinologa pavadībā. Muitas suņi ir neaizstājami aizliegto vielu un preču meklēšanā. Kinologs iepazīstināja ar darba specifiku neatļauto vielu un kontrabandas preču uziešanā, pastāstīja, kādi suņi strādā muitas dienestā, kā tie tiek apmācīti un ko tie prot. Lai gan tehnoloģijas attīstās, tās joprojām nespēj konkurēt ar spējām, kādas piemīt suņa degunam.

Skolēni apmeklēja arī RTU Muitas un nodokļu vēstures muzeju un Muitas kontroles laboratoriju un piedalījās aktivitātes, iepazīstot muitnieku darba ikdienu un tehniskos līdzekļus, ko viņi izmanto transportlīdzekļu un personu apskatei. Aktivitāšu laikā skolēni varēja atklāt, vai kontrabandistu fantāzijai, veidojot slēpņus neatļautu preču pārvadāšanai, ir robežas. Viņi varēja arī apskatīt īpaši izveidotus slēpņus, uzzināt kādas ir biežāk viltotās preces, aplūkot dažādus konfiscētos viltojumus un «aizliegtos suvenīrus».

Sadarbībā ar SIA «FN Serviss» praktiskā nodarbībā skolēni varēja kontrolētos apstākļos izzināt ķīmijas procesu – degšanu. Pieredzējuši ugunsdrošības speciālisti izskaidroja uzliesmojuma dzēšanas pamatprincipus, iepazīstināja ar ugunsdzēsības līdzekļu veidiem un iemācīja praktiski lietot ugunsdzēsības līdzekļus.

Foto: Zinātnieku nakts pasākumos RTU skolēni iepazīst kinologu darbu

Savukārt, apmeklējot RTU Darba drošības laboratoriju un veicot dažādus mērījumus, skolēni varēja pārliecināties, cik darba vides drošībai ir vitāli svarīga loma darbinieku fiziskajā un garīgajā veselībai, labklājībā un labbūtībā. RTU Darba drošības laboratorijā skolēni varēja uzzināt, kādas zināšanas un prasmes nepieciešamas darba aizsardzības sistēmas vadīšanai, organizēšanai un uzraudzībai, un veikt īpašus mērījumus.

Papildu IEVF apmeklējumam skolēni devās arī uz līdzās esošo RTU zinātkāres centru «Futurimo Rīga», kur tika rīkots ķīmijas eksperimentu šovs un bija iespēja izmēģināt dažādus interaktīvus eksponātus, kas skaidro dabaszinātņu likumus un demonstrē, kā inženierzinātnes un tehnoloģijas uzlabo mūsu dzīvi.

Latvijā piektdien, 27. septembrī, norisinās Eiropas Zinātnieku nakts.

Pasākuma vadmotīvs šogad "Satiec savu zinātnieku!" uzsver zinātnieku kā gidu lomu, lai palīdzētu atklāt zinātnes pasauli un iedvesmot nākotnes karjerai šajā jomā, skaidroja pasākuma rīkotāji. Apmeklētāji varēs satikt pētniekus un iepazīt viņu ikdienas darbu, izzinot dažādas zinātnes nozares.

Pasākuma laikā varēs apmeklēt 35 zinātniskās institūcijas, universitātes, inovāciju un pētniecības centrus. Interesenti varēs piedalīties tādās aktivitātēs kā eksperimenti, meistarklases, ekskursijas uz laboratorijām, zinātnes šovi, viktorīnas un citos.

Bezmaksas pasākumi notiks dažādās Latvijas pilsētās, tostarp Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Valmierā, Salaspilī, Cēsīs, Liepājā, Daugavpilī.

Visu Eiropas Zinātnieku naktī iesaistīto zinātnisko institūciju profili, kā arī interaktīvā karte pieejami vienuviet IZM veidotajā zinātnes komunikācijas platformā "researchLatvia".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu