Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Kara noziedznieka atbalstītāju partija AfD aicina atjaunot “Nord Stream” gāzes vadu

Partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) līderis Tino Hrupala
Partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) līderis Tino Hrupala Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Labējās partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) līderis Tino Hrupala paziņojis, ka būtu jāatjauno gāzes cauruļvadi “Nord Stream” un “Nord Stream 2”. Viņš norādījis, ka pirms diviem gadiem, 26. septembrī, Vācijas “enerģētiskās neatkarības pretinieki” šos cauruļvadus uzspridzināja, tādējādi nodarot nopietnu kaitējumu Vācijas rūpniecībai.

“Mūsu parlamentārā grupa aicina veikt izmeklēšanu un sodīt visus vainīgos,” sociālajā tīklā X rakstīja Hrupala. Politiķis arī uzsvēra, ka gāzes cauruļvadi ir “jāremontē, jāatjauno un jāaizsargā”.

Dienu iepriekš Vācijas valdības oficiālais pārstāvis Štefens Hēbestreits paziņoja par vairāku aresta orderu izdošanu saistībā ar “Nord Stream-1” un “Nord Stream-2” sprādzienu izmeklēšanu. Viņš precizēja, ka tā ir tiesiskas valsts standarta procedūra un procesam jāiet cauri visiem posmiem. Izmeklēšanu veic Vācijas Federatīvās Republikas Ģenerālprokuratūra, piebilda Hēbestreits.

Ceturtdien vācu izdevums “Der Spiegel” publicēja izmeklēšanas rezultātus, saskaņā ar kuriem sprādzienus organizēja grupa, kuru vadīja bijušais Ukrainas drošības dienestu darbinieks Romāns Červinskis. Operācija, kurā bija iesaistīti galvenokārt civiliedzīvotāji, izmaksāja 300 000 dolāru, un to finansēja privāti investori, apgalvoja izdevuma avoti. Tāpat, pēc viņu teiktā, spridzināšanas plānu apstiprinājis bijušais Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zaļužnijs, bet Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par operāciju nav bijis informēts.

Gāzes cauruļvadu sprādzieni notika 2022. gada 26. septembra naktī Zviedrijas un Dānijas ekonomiskajās zonās. ASV laikraksti “The New York Times” un “The Washington Post” izteica pieņēmumu, ka tos varētu būt sarīkojis “proukrainisks grupējums”, kas bija iznomājis jahtu “Andromeda”, lai nogādātu sprāgstvielas no ostas Vācijā uz sprādzienu vietām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vairākkārt noliedzis valsts saistību ar incidentu, sakot: “Es dodu attiecīgus rīkojumus. Ukraina neko tādu nav darījusi. Es nekad neko tādu nedarītu.” Kara noziedznieks Vladimirs Putins savukārt apgalvojis, ka sprādzienus sarīkojuši “anglosakši”, bet versiju par ukraiņu līdzdalību tajos nodēvējis par “absurdu”.

Augustā kļuva zināms, ka Vācijas Ģenerālprokuratūra ir izdevusi aresta orderi ukrainim Vladimiram Žuravļevam, kurš tiek turēts aizdomās par sprādzienu organizēšanu pie “Nord Stream”. Žuravļevs, kurš iepriekš strādājis Ukrainas niršanas centrā “Dive Team” un Amerikas Niršanas instruktoru asociācijā PADI, pēc izmeklētāju domām, varētu būt saistīts ar “Scuba Family” niršanas skolas treneriem Kijivā, kuri, iespējams, arī ir iesaistīti gāzesvada spridzināšanā.

Vēlāk, augusta beigās, “Der Spiegel” ziņoja, ka Žuravļevam dažas dienas pirms aizturēšanas bija izdevies pamest Vāciju, ceļojot caur Poliju uz Ukrainu. Izdevuma avoti apgalvoja, ka Polijas iestādes, kas uzskata nirēju par varoni, viņu brīdinājušas par gaidāmo aizturēšanu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu