Vācijā trim cilvēkiem piespriesti cietumsodi par luksusa automašīnu piegādi Krievijai

Foto: Schutterstock.com

Vācijas pilsētā Frankfurtē pie Oderas trim vīriešiem piespriesti reāli cietumsodi par simtiem luksusa automašīnu nelikumīgu eksportu uz Krieviju, ziņo “Stern”. Tiesa viņus atzina par vainīgiem 430 epizodēs par pret Krieviju vērsto sankciju pārkāpšanu.

Apsūdzētie, neraugoties uz aizliegumu, nosūtīja dārgos automobiļus uz Krieviju no 2022. gada marta līdz 2024. gada martam. Viņi muitas darbiniekiem apgalvoja, ka transportlīdzekļi tiekot sūtīti uz Baltkrieviju. Divi no apsūdzētajiem saņēma sešu gadu cietumsodu, trešais – četru gadu cietumsodu. No nelikumīgajiem darījumiem gūtā peļņa gandrīz 30 miljonu eiro apmērā tiks konfiscēta. Notiesāto valstspiederība nav norādīta.

Pēc sankciju ieviešanas pret Krieviju saistībā ar tās pilna mēroga iebrukumu Ukrainā Baltkrievija sāka palīdzēt Maskavai tās apiet, piegādājot aizliegtās preces. Automašīnas un automašīnu detaļas ir kļuvušas par galveno preci, ko Baltkrievija importē no ES, un to ikmēneša iepirkumi ir palielinājušies no 50 miljoniem ASV dolāru 2022. gada janvārī līdz 268 miljoniem ASV dolāru 2024. gada janvārī. Valsts kļuva par nozīmīgu tranzīta punktu, jo īpaši luksusa automobiļiem.

Maija beigās kļuva zināms, ka ES ir nolēmusi likvidēt šo nepilnību, taču Vācija un Francija iebilda pret to, norādot, ka ES būtu jākoncentrējas nevis uz automašīnām, bet gan uz precēm, ko Maskava izmanto militāriem mērķiem. Jūlijā ES noteica ierobežojumus pret Baltkrieviju, lai apturētu automašīnu sūtījumus uz Krieviju, tādējādi apejot sankcijas.

ES ir noteikusi vairākas sankciju paketes pret Krieviju par tās pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Ceturtajā sankciju paketē 2022. gada martā tika iekļauts aizliegums eksportēt luksusa preces, tostarp automašīnas, kas dārgākas par 50 tūkstošiem eiro.

Nepalaid garām!
Uz augšu