Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV vēstnieks Latvijā pozitīvi vērtē "FinCEN" paziņojumu par sankciju atcelšanu pret "ABLV Bank" (2)

ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.
ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

Vēstnieks uzsvēra, ka Latvija šodien nav tāda, kāda tā bija 2018.gadā, kad ASV draudēja piemērot sankcijas pret "ABLV Bank" saistībā ar nopietnām bažām par naudas atmazgāšanu.

Valsts aizvadīto gadu laikā, Robinsona ieskatā, ir panākusi neticamu progresu, sākot ar to, ka izveidots spēcīgs, neatkarīgs Finanšu izlūkošanas dienests un stiprinātas Latvijas Bankas regulatīvās spējas, un beidzot ar to, ka Saeima ir pieņēmusi vairākas normas, lai pastiprinātu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un pretkorupcijas noteikumus.

Robinsons pieminēja aizvadīto divu nedēļu notikumus, kad Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) vadīja uzņēmēju delegāciju ASV. Vēstnieks uzsvēra, ka "FinCEN" paziņojums būs noderīgs, lai Latvijai palīdzētu piesaistīt investīcijas un kapitālu, un valsts varētu attīstīt savu ekonomiku.

"Manuprāt, tas ir svarīgs simbols tam, cik daudz Latvija ir sasniegusi aizvadīto gadu laikā, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju," teica ASV vēstnieks.

Pēc viņa teiktā, Latvija patlaban ir "līdere, zelta standarts, kā cīnīties pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un kā izveidot spēcīgu sistēmu, kurā iesaistīta valdība un privātais sektors".

Viņaprāt, tas ir lielisks piemērs Eiropai, kā šādās situācijās ir jārīkojas. Vēstnieks uzsvēra, ka pašreiz, kad Krievija cenšas izvairīties no sankcijām, nodarbojas ar "korupcijas eksportu" visā pasaulē, lai varētu turpināt karu, Latvija ir spēcīgs partneris ar stingrām institūcijām, kas var sniegt savu artavu tā novēršanā.

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvija ir droša un spēcīga vieta investīcijām. Kad uzņēmumi un bankas dodas uz Latviju, lai potenciāli investētu valstī, tie vairs neredzēs "FinCEN" paziņojumu par sankcijām.

"Tagad mēs varam koncentrēties uz nākotni, domāt par pozitīvajiem aspektiem un iespējām, kādas Latvijā ir," teica Robinsons, uzsverot, ka tas patiešām ir svarīgs solis uz priekšu investīciju piesaistē.

Viņš atzina, ka nevar runāt par privāto sektoru ASV, taču šovasar Latvijā bija ieradusies Kalifornijas tirdzniecības delegācija, daudzi kongresmeņi, lai runātu par divpusējo partnerību, savukārt Latvijas uzņēmēju delegācija bija vizītē ASV.

Robinsons norādīja, ka vienīgais veids, kā Latvija patiešām fundamentāli var turpināt attīstīt savu ekonomiku, ir ārzemju kapitāls un investīcijas. Arī tāpēc "FinCEN" paziņojums ir pozitīva zīme, jo tas var nākotnē palīdzēt piesaistīt investīcijas.

"Paziņojums ir noderīgs simbols, lai turpinātu virzīties uz priekšu, taču tas ir arī atgādinājums, ka mēs nevaram vienkārši atpūsties. Vienmēr ir jāstrādā, lai uzturētu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un korupcijas novēršanas režīmu," teica vēstnieks.

Viņš uzsvēra, ka Latvijā ir spēcīgas institūcijas, lai arī turpmāk Latvija būtu pievilcīga vieta investīcijām.

Jau ziņots, ka ar paziņojumu par plānotajām sankcijām "FinCEN" nāca klajā 2018.gada februārī, paužot vērtējumu, ka "ABLV Bank" ir ārvalstu finanšu iestāde, kura rada primāru naudas atmazgāšanas risku. 2018.gadā "ABLV Bank" zaudēja bankas licenci, pārtrauca bankas darbību un sāka neatgriezenisku likvidāciju.

Šonedēļ "FinCEN" paziņoja par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu.

Svarīgākais
Uz augšu