Virusologs Drostens uzskata, ka koronavīrusi vairs nav bīstamāki par gripu

Kristians Drostens
Kristians Drostens Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Pandēmijas sākumposmā Berlīnes Universitātes Šaritē slimnīcas virusologs Kristians Drostens brīdināja par koronavīrusa infekcijas risku. Viņš uzsver, ka tas nebija nepareizs vērtējums. Taču kopš tā laika situācija ir mainījusies.

Atšķirībā no pandēmijas pirmajiem gadiem virusologs Kristians Drostens tagad uzskata, ka koronavīruss ir tikpat bīstams kā gripas vīrusi. Vīrusa radītais apdraudējums ir ievērojami mainījies, Drostens sacīja laikrakstam “Augsburger Allgemeine”.

“Par laimi, šobrīd mēs esam situācijā, kad ir piemērojams gripas salīdzinājums – tas ir tāpēc, ka iedzīvotāji lielākoties ir vakcinēti un lielākā daļa cilvēku ir inficējušies vairākas reizes,”

skaidroja Drostens.

Pandēmijas sākumā viņš nebūtu domājis, ka efektīvas vakcīnas būs pieejamas jau pēc gada. “Tas bija lieliski un mūs ļoti izglāba,” teica Drostens. Tomēr tas nenozīmē, ka koronavīruss neradīja nekādas briesmas.

“Pandēmijas sākumā bija daži cilvēki, kas teica, ka koronavīruss ir salīdzināms ar parastu gripu – tad par ko tad bija visas tās bailes?” atcerējās virusologs.

“Šodien mēs zinām, ka tie bija nepārprotami kļūdaini spriedumi.”

Runājot par pašreizējām debatēm, zinātnieks teica:

“Diemžēl tie paši cilvēki, kas toreiz izteica nepatiesus apgalvojumus, tagad cenšas spodrināt savu publisko tēlu.”

Viņš brīdināja: “Pandēmija ir vēsture, un mums nevajadzētu to sagrozīt.”

Pagājušajā vasarā Drostens un pētnieciskais žurnālists Georgs Maskols publicēja grāmatu “Alles überstanden?: Ein überfälliges Gespräch zu einer Pandemie, die nicht die letzte gewesen sein wird” (“Viss beidzies?: novēlots dialogs par pandēmiju, kas nebūs pēdējā”), kurā abi pārvērtē ar koronavīrusa pandēmiju saistītos notikumus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu