Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Video Trampu iesūdz tiesā par meliem, ka migranti “ēd kaķus”

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Haiti diasporas pārstāvji ASV pilsētā Springfīldā ir iesnieguši prasību Maiami federālajā tiesā pret bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu saistībā ar viņa apgalvojumiem, ka migranti no salu valsts esot nolaupījuši un apēduši mājdzīvniekus. Atbildētāju sarakstā 27. septembrī datētajā dokumentā ir arī republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Džeimss Deivids Venss un sociālā tīkla X īpašnieks Ilons Masks, kurš iepriekš izplatījis ziņas, kas atbalsta Trampa apgalvojumus.

“Neraugoties uz to, ka pēdējo divu nedēļu laikā vairākkārt tika norādīts, ka apgalvojumi par Haiti migrantiem, kas it kā “ēd kaķus un suņus”, ir nepatiesi, apsūdzētie turpina tos izplatīt. Tās ir naida runas, kuru mērķis ir nomelnot un apdraudēt Haiti migrantu dzīvības,” teikts iesniegumā tiesai.

Neslavas celšana, naida runa, kūdīšana uz vardarbību un sazvērestība ar mērķi pārkāpt Haiti migrantu pilsoniskās tiesības ir tikai daži no apsūdzībām, ko pret Trampu izvirzījušas grupas The Haitian Diaspora PAC un Office of the Haitian Diaspora. “Nevienam nav tiesību apmelot veselu cilvēku grupu, apdraudēt un traucēt viņu ikdienas dzīvi, publiski izplatot melus pret viņiem,” uzsvēra prasības pieteikuma sagatavotāji.

Tramps apsūdzēja migrantus kaķu un suņu ēšanā

Priekšvēlēšanu debatēs ar ASV demokrātu kandidāti uz prezidenta amatu Kamalu Herisu Tramps solīja masveidā deportēt Haiti migrantus no Springfīldas, apsūdzot viņus kaķu un suņu ēšanā. “Springfīldā viņi ēd suņus. Viņi ēd kaķus. Viņi ēd tur dzīvojošo cilvēku mājdzīvniekus,” sacīja republikānis. Springfīldas mērs Robs Rjū, kā arī pilsētas policijas departaments noliedza šos ziņojumus, taču Trampa atbalstītāji turpināja tos izplatīt.

Trampa izteikumi izraisīja daudz ironisku komentāru un ierakstu sociālajos tīklos. Piemēram, Dienvidāfrikas mūziķis The Kiffness, balstoties uz Trampa vārdiem, ierakstīja satīrisku dziesmu “Eating the Cats”, kas divu nedēļu laikā vietnē YouTube ieguva vairāk nekā 9 miljonus skatījumu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu