Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Kazāks: Ja bankas nedara savu darbu, tad ir jābūt tirgus dalībniekiem, kas to dara

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Banka pievērsīs uzmanību tam, kā līdztekus bankām attīstīt pārējos finanšu tirgus spēlētājus, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka konkurence finanšu sektorā nav pietiekama, tāpēc Latvijas Banka strādā dažādos virzienos, lai vide būtu pievilcīga jauniem tirgus dalībniekiem, kas sniegtu mūsdienīgus, pieejamus un lētākus pakalpojumus, un iedzīvotāji, uzņēmumi no tā iegūtu.

"Ja bankas nedara savu darbu, tad ir jābūt tirgus dalībniekiem, kas to dara. Protams, mēs ļoti uzmanīgi skatāmies, kas ar šo sektoru notiek. Te ir sasaiste arī ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC), un šis kopdarbs ir ļoti svarīgs," teica Kazāks.

Viņš atgādināja, ka šogad eirozonā ir panākta iespēja, ka centrālo banku maksājumu sistēmām var pieslēgties arī maksājumu iestādes un elektroniskās naudas iestādes. Tas mazinās banku oligopola stāvokli un veicinās konkurenci. Latvijas Banka ir arī izstrādājusi jaunu regulējumu, lai atbalstītu krājaizdevu sabiedrību attīstību reģionos un ļautu tām kreditēt arī juridiskas personas. Tāpat tiek strādāts pie tā, lai ieviestu tā saucamo vieglās bankas licenci, kur kapitāla prasība ir viens miljons eiro.

"Tas ļautu arī mazākiem tirgus spēlētājiem izmantot iespējas un, ienākot tirgus nišās, palīdzētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem saņemt labākus un lētākus finanšu pakalpojumus," stāstīja centrālās bankas vadītājs.

Savukārt jautāts, vai iecerētās izmaiņas nozīmē arī to, ka Latvijas Banka varētu pārņemt nebanku kreditētāju uzraudzību no PTAC, Kazāks atbildēja noliedzoši, sakot, ka katrs dara savu darbu, bet sadarbībai ir jābūt ciešai.

"Nav tik lielas nozīmes, kas ko pārrauga, bet būtiski, lai katrs paveic savu darbu un ir laba un raita sadarbība starp institūcijām. Piemēram, "FinTech" segmenta attīstība. Šādas nišas izveidošana ir iespējama tikai tad, ja visas atbildīgās institūcijas strādā kā vienota komanda," sacīja centrālās bankas vadītājs, uzsverot, ka kopumā Eiropas, tostarp arī Latvijas, problēma ir tā, ka finanšu resursi netiek novirzīti iedzīvotāju un uzņēmumu rīcībā pietiekamā apjomā.

Svarīgākais
Uz augšu