Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Guļamistabai jābūt kā SPA. Kā tādu izveidot?

Miega ekspertes ieteikumi
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Miega eksperte norāda, ka guļamistabai ir jābūt telpai, kas veltīta tikai miegam un pāra attiecību stiprināšanai, un, lai mēs spētu atslābt un vieglāk iemigt, nevajadzētu traucēt gaismai no ārpuses vai ielas troksnim, vai pat nekārtībai istabā. Tomēr nesen veiktā IKEA aptauja par miegu atklāj, ka katram desmitajam Latvijas iedzīvotājam guļamistabas interjers rūp mazāk nekā citu mājokļa telpu iekārtojums. Eksperti skaidro, cik nozīmīgs ir guļamistabas iekārtojums un kā to izveidot.

Miega eksperte Marta Celmiņa saka, ka, lai gan tas var šķist pašsaprotami, apkārtējai videi ir izšķirīga nozīme veselīga miega nodrošināšanā. Labam nakts miegam svarīga ir pienācīgi iekārtota vide gulēšanai. Telpai ir jābūt apzināti veidotai, lai veicinātu atpūtu un labu miegu, – ērtai, nomierinošai un atslābinošai.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Viņa piebilst, ka guļamistabai jābūt kā miera oāzei, kur mēs vēlētos doties pie miera kā pēc atalgojuma dienas noslēgumā. “Ikdiena bieži ir piepildīta ar straujām pārmaiņām, nepārtrauktu darbību un arī uztraukumiem. Lai iemigšana nesagādātu problēmas, jau pirms gulētiešanas mērķtiecīgi jāpiedomā par nomierināšanos un atslābināšanos. Uzliec modinātājpulksteni vismaz pusstundu pirms iešanas gulēt, un velti šo laiku sev – palasi grāmatu, paklausies mūziku, meditē vai dari ko citu, kas ļaus atslābināties.

Uztver savu guļamistabu kā miega templi, gan veidojot tās interjeru, gan izvēloties, kā tur pavadīt laiku.

Dodoties pie miera ar “iztīrītu” un nomierinātu prātu, zemapziņā izstrādājas pozitīvas asociācijas starp guļamistabu un miegu,” paskaidro Celmiņa.

Gādā par tīrību

Eksperte sniedz dažus padomus, kādai vajadzētu būt guļamistabas oāzei, lai noskaņotos miegam. Tomēr vissvarīgākais, ar ko sākt, ir iztīrīt un sakārtot guļamistabā esošās lietas.

“Radi personalizētu vidi, kas atbilst tavām vajadzībām. Nozīme ir visam – svaigam gaisam (izvēdini telpu), istabas temperatūrai (16-22°C), krāsām, matracim, gultasveļai, spilvenam un segai.

Nav vienas “pareizās” atbildes, kādai vajadzētu būt ideālai sienas krāsai vai segas veidam. Koncentrējies uz to, kas tev sagādā komfortu. Daži labprātāk izvēlas plānu segu, citiem patīk smaga. Apgaismojums ir īpaši svarīgs, lai veidotu nomierinošu, patīkamu atmosfēru, taču vissvarīgāk ir saprast, kas patīk tev. Lai gan miegam svarīgi ir nodrošināt tumsu istabā, ir cilvēki, kas tādā vidē jūtas neomulīgi, tādēļ izvēlies aizkarus atbilstoši tavām vajadzībām,” stāsta M. Celmiņa.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

“Mazās telpās galvenais izaicinājums ir izveidot pēc iespējas vairāk vietas lietu uzglabāšanai, vienlaikus saglabājot pietiekami vietas, kur brīvi kustēties. Līdzās skapim papildu vietu dažādu lietu uzglabāšanai var iegūt zem gultas. Var izmantot gultas rāmi ar atvilktnēm vai izvelkamas uzglabāšanas kastes, kuras var palikt zem gultas. Vajadzētu arī pārbaudīt, vai pilnībā ir izmantots telpas augstums – vai garderobes augšējie plaukti tiek pilnībā izmantoti uzglabāšanai bez uzglabāšanas kastēm,” iesaka IKEA interjera dizainere Ieva Buka.

Pārveido telpu ar tekstilizstrādājumiem un aksesuāriem

Interjera dizainere mudina pēc istabas uzkopšanas uzlabot guļamistabu, lai tā izskatītos pēc miera oāzes.

“Sāc lēnām – soli pa solim.

Guļamistabas aksesuāru un tekstilizstrādājumu – aizkaru, spilvendrānu vai gultasveļas – nomaiņa ir ļoti vienkāršs veids, kā izveidot guļamistabas interjeru, kas palīdz atslābināties.

Nomaini spilvendrānas un izvēlies tās savā iecienītākajā krāsā, papildini interjeru ar vāzēm un plakātiem pieskaņotās krāsās un, protams, izvieto sentimentālas lietas, kas silda tavu sirdi – rotā istabu ar fotogrāfijām no ceļojumiem ar ģimeni un draugiem, ziemas svinību attēliem un tamlīdzīgi,” stāsta interjera dizainere.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Viņa arī piebilst, ka segas pārvalks vai paklājs guļamistabā nav tikai ērts aksesuārs vien. Paklājs var būt praktisks risinājums skaņas slāpēšanai, kas ir ļoti nozīmīgi tiem, kas dzīvo daudzdzīvokļu ēkā. Arī rūpīgi izvēlēta gultasveļa var būt ļoti nozīmīga, ja vēlies uzlabot miegu. Elpojoši palagi un segas pārvalki (VÅRBRÄCKA no 12,99 eiro) regulē ķermeņa temperatūru, liekot tev justies ērti visu nakti. Tādi dabiski materiāli kā kokvilna vai lins ir maigi pret ādu, arī mīksti audumi elpo un izvada mitrumu. Tas attiecas arī uz aksesuāriem:

no dabiskiem materiāliem veidoti aksesuāri ir īpaši piemēroti guļamistabai. Koks, bambuss, pinumi, keramika rada siltuma un ērtuma sajūtu un palīdz atslābināties.

Mājīguma atslēga – mierīgs apgaismojums

Miega eksperte norāda, ka spilgts apgaismojums vakaros traucē miegam, tādēļ ieteicams vakarā izmantot siltu un mazāk intensīvu apgaismojumu.

Interjera dizainere stāsta, ka ierasti noskaņojuma apgaismojumu izmanto, lai telpā radītu vēlamo gaisotni. Noskaņojuma apgaismojumam ir nomierinoša ietekme, tas vairo siltuma sajūtu. Tas sniedz mājīgumu. Maiga gaisma var mudināt tevi ieritināties dīvānā, bet krāsains apgaismojums piešķir telpai romantisku noskaņu. Noskaņojuma apgaismojumu ierasti sniedz sveces, dekoratīvie gaismekļi, piemēram, Ziemassvētku lampiņas vai lampas, kuru apgaismojuma intensitāti var regulēt.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Mēs iemiegam, kad telpā ir tumšs, tomēr pilnīgu tumsu istabā iegūt ne vienmēr ir iespējams, taču aptumšojošie aizkari vai žalūzijas var radīt iemidzinošu tumsu, stāsta Buka. “Gaismu necaurlaidīgie aizkari (BENGTA no 12 eiro) ir gulētāja labākais draugs. Viegli var bloķēt Mēness, Saules un ielas gaismu. Tie ir arī jauks veids vienkrāsaina vai atslābinoša raksta ienešanai guļamistabā. Tos var izvelēties pēc sirds patikas, kā arī var kombinēt ar dažāda veida aptumšojošām žalūzijām,” saka interjera dizainere.

IKEA iedvesmo gulēt

Nesen veiktā IKEA aptauja liecina, ka vairāk nekā ceturtā daļa cilvēku Latvijā neguļ pietiekami ilgi un trešdaļa pamostas neatpūtušies. IKEA vīzija ir uzlabot daudzu cilvēku ikdienu, tādēļ šajā sezonā IKEA mudina pievērst uzmanību miegam kā labas ikdienas dzīves pamatam. Vairāk ekspertu padomu par labu miegu var atrast šeit.

Uz augšu