Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto Akcijā mudinās savlaicīgi veikt vēža skrīningu

Atklājot kampaņu "Tavu krūšu drošībai", pie Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi reprezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs
Atklājot kampaņu "Tavu krūšu drošībai", pie Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi reprezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs Foto: Publicitātes foto

Lai mudinātu iedzīvotājus veikt valsts apmaksātos vēža skrīningus, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) oktobrī uzsāks sabiedrības informēšanas kampaņu "Atrodi laiku, lai dzīvotu ilgāk!", aģentūru LETA informēja SPKC.

Akcijas laikā vairāku nedēļu garumā cilvēki visā Latvijā tiks informēti, kāpēc ikvienam ir svarīgi regulāri, laicīgi atbilstošajā vecumā veikt krūts vēža, zarnu vēža, prostatas vai dzemdes kakla vēža skrīningu un kā šo pārbaudi veikt.

Kampaņas atklāšanas pasākums notiks 3.oktobrī plkst.13 zvanu centra "Sonido" telpās Rīgā, Mūkusalas ielā 41. Pasākumā ārsti un speciālisti skaidros vēža skrīninga nozīmi un efektivitāti. Tāpat tiks analizēti biežākie iemesli, kas kavē cilvēkus apmeklēt vēža skrīningu un sniegti padomi, kā tās pārvarēt.

Savukārt preses konferencē piedalīsies veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), veselības psiholoģijas pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē Gunta Freimane, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, ginekoloģe Jana Žodžika, Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" dibinātāja Olga Valciņa un mūziķis Intars Busulis, kā arī SPKC un Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji.

Foto: Atklājot kampaņu "Tavu krūšu drošībai", 30. septembrī pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi reprezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs

Kampaņas atklāšanas pasākumā notiks arī kampaņas telefonakcija "Atvēli laiku sarunai, lai dzīvotu ilgāk". Sabiedrībā pazīstamas personas - mūziķis Intars Busulis, "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, aktieris Juris Kalniņš un dziedātāja Marija Naumova zvanīs pēc nejaušības principa izvēlētiem telefona numuriem un mudinās sazvanīto cilvēku apmeklēt atbilstošos skrīningus. Telefonakcijā gūtās atziņas tiks prezentētas kampaņas atklāšanas preses konferencē.

Tāpat kampaņas gaitā sadarbībā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju tiks nominētas atbildīgākās ģimenes ārstu prakses, tās izvērtējot pēc NVD datiem par veikto skrīningu skaitu ģimenes ārstu praksēs. Labākajām praksēm tiks nodrošināta uzlīme "Atbildīgs un ieinteresēts ārsts - jautā viņam par valsts apmaksātu vēža skrīningu! Atrodi laiku, lai dzīvotu ilgāk!".

Pēc NVD aprēķiniem, skrīninga atsaucības rādītāji pēdējos gados pēc Covid -19 pandēmijas ir pieauguši visās četrās skrīninga programmās, salīdzinot ar sasniegto aptveri 2020.gadā un 2023.gadā. Taču tā joprojām nesasniedz rādītājus, kas ir iekļauti Eiropas Komisijas vēža skrīninga vadlīnijās, lai skrīninga programmas varētu uzskatīt par efektīvām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu