Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto Viena no 8 sievietēm Latvijā savas dzīves laikā var saskarties ar krūts vēzi

Atklājot kampaņu "Tavu krūšu drošībai", pie Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi reprezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs
Atklājot kampaņu "Tavu krūšu drošībai", pie Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi reprezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs Foto: Publicitātes foto

Statistika ir satraucoša – viena no 8 sievietēm Latvijā savas dzīves laikā var saskarties ar krūts vēzi. Tas nozīmē, ka šī slimība tieši vai netieši ietekmēs gandrīz katru Latvijas ģimeni. Tieši tāpēc, atklājot krūšu veselības mēnesim veltīto kampaņu "Tavu krūšu drošībai", 30. septembrī pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi tika prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs.

Krūts vēzis ir nāvējošākais vēža tips sievietēm Eiropas Savienībā un šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. 2023. gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mirušas 411 sievietes. Lai veicinātu agrīnu diagnosticēšanu un ārstēšanu, kā arī pievērstu sieviešu uzmanību krūšu veselībai, fonds "Rozā vilciens" sadarbībā ar reklāmas aģentūru McCann Rīga radījuši sociālu kampaņu "Tavu krūšu drošībai". Kampaņas mērķis ir ne tikai atgādināt par pašpārbaudi un regulārām ārsta vizītēm, bet arī piedāvāt praktisku iespēju sievietēm vecākām par 40 gadiem veikt mamogrāfiju bez maksas.

"Latvijā atsaucība krūts vēža skrīninga izmeklējumiem ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā, ar rādītāju ap 30%, un tas ilgstoši nav mainījies. Kampaņas mērķauditorija ir ne tikai sievietes vecākas par 40 gadiem, bet arī jaunākas sievietes, lai jau no agra vecuma rūpes par krūšu veselību kļūtu par daļu no viņu ikdienas un sliktā statistika kļūtu par pagātni," skaidro Zinta Uskale, fonda "Rozā vilciens" dibinātāja.

Pasākums tika atklāts ar veselības ministra Hosams Abu Meri uzrunu, kurš aicināja ikvienu izmantot valsts piedāvātās iespējas savlaicīgai diagnostikai. Tas turpinājās ar krūšu drošības inspektores vadītu instrukciju, kurā viesiem tika sniegta informācija par krūšu veselības pārbaudēm un to nozīmi, lai ikviens zinātu, kā regulāri rūpēties par savu veselību. Zinta Uskale, fonda "Rozā vilciens" dibinātāja, uzsvēra psiholoģiskā atbalsta nozīmi sievietēm, kuras saskaras ar krūts vēzi, un mudināja klātesošos ziedot, lai sniegtu palīdzību vēl vairāk sievietēm. Aija Medne, ERGO Latvijas filiāļu vadītāja, prezentēja jaunākos datus par iedzīvotāju zināšanām un attieksmi pret krūts vēzi. Pasākuma vadītāja Sanda Dejus kopā ar dakteri Arvīdu Irmeju skaidroja un lauza izplatītākos mītus saistībā ar krūts vēzi. Pasākuma noslēgumā kultūras ministre Agnese Lāce un ārlietu ministre Baiba Braže svinīgi atklāja īpašo mobilo mamogrāfu, kas visa oktobra laikā sniegs bezmaksas mamogrāfijas pakalpojumus piestājot vairākās pilsētās: Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, padarot izmeklējumu pieejamu arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

“Veselības aprūpē onkoloģija ir noteikta kā prioritāte. Lai arī mērķtiecīgi strādājot ir panākti daudz uzlabojumi onkoloģiskajā aprūpē diemžēl statistika nav iepriecinoša. Vēl joprojām visbiežākais nāves cēlonis audzēju grupā sievietēm ir krūts ļaundabīgais audzējs. Visefektīvākais veids kā cīnīties ar to, ir atpazīt to agrīni un nepieļaut tā attīstību. Īpaši svarīgi ir to darīt regulāri, jo agrīnā vēža attīstības fāzē, pētījumi rāda, ka sievietes jūtas labi, nekas neliecina par potenciālu saslimšanu un tāpēc neatvēl skrīningam laiku. Ir ļoti svarīgi, ka gan ģimenes ārsti, gan SPKC regulāri uzrunā sabiedrību, atgādinot, izglītojot un mudinot veltīt laiku – laiku savai drošībai, veicot valsts apmaksātus izmeklējumus. Esmu gandarīts, ka iesaistās arī privātās medicīnas pārstāvji – ikviena iniciatīva uzrunāt un iedrošināt sievietes ir vajadzīga un vērtīga. Paldies ikvienam, kas iesaistās – ārsti, veselības aprūpes speciālisti, draugi, tuvinieki. Kopā mēs varam būtiski uzlabot sabiedrības veselību”, agrīnu izmeklējumu nozīmi uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Mobilajā mamogrāfā sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu, būs iespēja veikt bezmaksas mamogrāfiju. Lai saņemtu šo pakalpojumu bez maksas, nepieciešams iepriekš noformēts ārsta vai speciālista norīkojums.

Sievietēm pēc 50 gadu vecuma, kuras saņēmušas Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli krūts vēža pārbaudei (ar mamogrāfijas metodi), arī ikdienā, ārpus kampaņas perioda, ir iespēja saņemt bezmaksas izmeklējumus ārpus galvaspilsētas “Veselības centra 4” mobilā mamogrāfa izbraukumos.

Kāpēc kampaņa ir lidostas tematikā? Skaidro Sintija Popena, McCann Rīga radošā direktore un Pupkultūras koncepta autore: ''Lidostās un lidmašīnās ir stingri drošības protokoli. Iespējams šī iemesla dēļ, iespēja iekļūt aviokatastrofā ir praktiski neiespējama - 1 no 13 miljoniem. Es iedomājos, kā būtu ja, pret krūts vēzi, as kuru saskarsies katra 8. sieviete dzīves laikā, mēs izturētos tik pat nopietni kā pret drošību lidostā. Tamdēļ arī mūsu mamogrāfs saucas ‘’Krūšu drošības kontrole’’ un pašpārbaudes instrukciju vada stjuarte.''

Kopš savas dibināšanas 2014. gadā fonds “Rozā vilciens” sniedzis atbalstu vairāk nekā 1000 sievietēm, kuras cīnījušās ar krūts vēzi. Patlaban fonds turpina nodrošināt mūsdienīgu palīdzību, piedāvājot individuālas psihologa un psihoterapeita konsultācijas, kā arī fizioterapijas nodarbības, kas atvieglo ārstēšanās procesu. Lai fonds spētu sniegt atbalstu iespējami vairāk sievietēm, ir iespējams ziedot veikalos Drogas, Stockmann Trako dienu ietvarā un mājaslapā pupkultura.lv.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu