Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Šis gads raksturīgs ar ļoti augstu krāpšanas kampaņu līmeni, norāda eksperte

Foto: Shutterstock

Šis gads ir raksturīgs ar ļoti augstu krāpšanas kampaņu līmeni, otrdien informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" organizētajā kiberdrošības konferences "CyberChess 2024" atklāšanā sacīja "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa atzīmēja, ka gads ir raksturīgs ar visdažādākajiem centieniem uzbrukt infrastruktūrām, mēģinājumiem apmānīt, izmānīt datus, iegūt privātumu un naudu.

Vienlaikus situācija Latvijas kibertelpā bijusi saspringta jau vairākus gadus.

"Kiberdrošības mēnesis ir lieliska iespēja fokusēt uzmanību uz kibertelpas drošību, uz to kā mums sevi pasargāt, kā pasargāt mūsu mājas, ģimeni, maku, darbavietu, infrastruktūru, kritisko infrastruktūru, savu valsti, sacīja Kaškina, piebilstot, ka par to arī plānots runāt konferencē, kas ilgs līdz ceturtdienai, 3.oktobrim.

Nacionālā kiberdrošības centra ģenerāldirektors Rolands Heniņš konferences atklāšanā sacīja, ka droni, kiberaizsardzība, mākslīgais intelekts ir jomas, kurās Latvija var un spēj veiksmīgi iesaistīties.

"Cert.lv" vadošais kiberdrošības eksperts Bernhards Blumbergs akcentēja, ka konference šogad padarīta starptautiska, un tā tiek dalīta trijās daļās.

Pirmajā daļā "Kiberšahs" tiks apskatītas tēmas, kas vērstas uz kibertelpu un tās drošību. Otrajā daļā - "Kiberšoks" - eksperti skaidros, kā aizsargāties un stiprināt kiberaizsardzības spējas. Savukārt daļā "Kiberstātsti" tiks runāts par pieļautajām kļūdām un to, ko no tā esam mācījušies.

Savukārt Eiropas Šaha savienības viceprezidente Dana Reizniece-Ozola akcentēja, ka vērotājam no malas kiberdrošības un šaha pasaule var šķist nedaudz mistiska, romantiska un maģiska. Abās jomās centrālais uzdevums ir daudzslāņu problēmu risināšana, tāpat ir jāredz viss spēles laukums, jāskaita vismaz daži gājieni uz priekšu, daudz jāzina un nedrīkst aizmirst, ka ir arī pretinieks.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir arī atšķirīgas lietas - šahā ir noteikti spēles noteikumi, kurus abas puses ievēro un abiem ir vienādas iespējas, savukārt kiberdrošības jomā pretinieks cenšas mainīt spēles noteikumus un tos pārkāpt.

Jau ziņots, ka no 1. līdz 3.oktobrim norisinās "Cert.lv" organizētā kiberdrošības konference "CyberChess 2024".

Konferenci organizē "Cert.lv", Aizsardzības ministrija un Nacionālais kiberdrošības centrs sadarbībā ar Informācijas sistēmu audita un vadības asociācijas (ISACA) Latvijas nodaļu un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu