Īsti vīri neraud, viņi vienkārši nomirst! Kāpēc vīrieši mirst jauni?

Foto: Zilonis studijā

Kvalitativi nodzīvoti gadi nav tas pats, kas tavi nodzīvotie gadi! CSP saka, ka veselīgais mūža ilgums vīrietim ir 53 gadi un tad kaut kā viņi klupdami krizdami aizklunkurē līdz 69. Kāpēc tā notiek? Kāpēc vīrieši Latvijā mirst agri?

Uz šo jautājumu raidījumā "Zilonis studijā" atbild  RSU asociētais profesors, filosofs, sociologs Vents Sīlis.

"Vīriešiem uzvedības modeļi, kas saistāmi ir ar dzīvesveidu, veidojas no viņu dzimuma lomas. Priekšstats par manu veselību ir stāsts par to, kāds vīrietis es esmu vai neesmu. Un ši pozīcija, ka "es iešu pie ārsta, kad man sāp" ļoti labi rakstās šeit iekšā, jo vīrietis sevi primāri uzskata par vienību, darītāju un var izturēt zināmu spiedienu un diskomfortu. Izturība kā vīrišķība tiek identificēta ar tekstu

"es varu izturēt", un tas noved pie tā, ka, ja es sākšu pastiprināti interesēties par to, kas ar mani notiek, man būs sajūta, ka vairs neatrodos vīrišķības psiholoģijas teritorijā.

Otrs - vīrieši un sievietes ir interesants salīdzinājums, jo šīs atšķirības dzīves ilgumā eksistē pārsvarā visur. Jautājums - kāpēc tik lielas? Atgriežamies pie šī jautājuma par dzīves kvalitāti.

Vīrieši, iespējams, upurē produktivitātes un rezultativitātes dēļ šo kvalitāti.

Kāds ir mans vēlamais dzīves vecums, kvalitatīvie gadi?  Es vairāk domāju par kvalitatīvu novecošanu, jo man nav ilūziju, kas notiks ar manu veselību, bet es gribētu šo novecošanu, kas nozīmē visu manu organismu funkciju pakāpenisku pasliktināšanos un kognitīvo funkciju arī samazināšanos, izdarīt maksimāli apzināti un maksimāli atbildīgi pret sevi un saviem līdzcilvēkiem.

Jo tas ļaunākais, ko vīrietis var darīt, un tas latviešu vīriešiem ir kā sava veida melnais humors - nomirt darbā no pārstrādāšanās," uzskata filosofs, sociologs Vents Sīlis.

Vairāk skaties raidījumā te. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu