Ja atņemtas tiesības – vai drīkst braukt ar velosipēdu vai elektroskrejriteni?

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Nereti "LV portāls" no iedzīvotājiem saņem jautājumus, vai autovadītājs, kuram ir atņemtas tiesības vai aizliegts tās izmantot, drīkst piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu vai elektroskrejriteni.

Par ko var atņemt autovadītāja apliecību?

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atņemt ne tikai par braukšanu dzērumā vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Administratīvā pārkāpuma procesā tiesības var atņemt arī par bēgšanu no amatpersonas, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, kā arī par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem, bet tiesību izmantošanas aizliegumu var piemērot par rupju atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, par patvaļīgu barjeras atvēršanu, apbraukšanu vai dzelzceļa sliežu ceļa šķērsošanu šim nolūkam neparedzētās vietās, kā arī par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Tāpat viens no tiesību ierobežojumiem, kas saistīts ar aizliegumu vadīt transportlīdzekli, ir pārkāpumu uzskaites punktu sistēma.

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 43.1 panta pirmajai daļai, lai ietekmētu transportlīdzekļu vadītāju uzvedību, veicinot drošu transportlīdzekļu vadīšanu un normatīvo aktu ievērošanu ceļu satiksmē, kā arī lai pēc iespējas mazāk būtu apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība un manta, transportlīdzekļu vadītāju izdarītie administratīvie pārkāpumi tiek reģistrēti Sodu reģistrā, bet pārkāpumu uzskaites punkti – Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Savukārt kriminālprocesā transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, neskaitot braukšanu dzērumā vai citu apreibinošu vielu ietekmē, var atņemt arī par Ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās dēļ cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi.

Ja atņemtas tiesības, vai ar velosipēdu drīkst braukt?

Personai, kurai ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības vai piemērots tiesību izmantošanas aizliegums, ir tiesības pārvietoties ar velosipēdu, ja ir sasniegts 18 gadu vecums (velosipēda vadītāja tiesības ir nepieciešamas jauniešiem no 10 līdz 17 gadiem).

Ja atņemtas tiesības, vai drīkst braukt ar elektroskrejriteni?

Ja personai ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības vai piemērots tiesību izmantošanas aizliegums, tai ir nepieciešama velosipēda vadītāja apliecība, lai varētu pārvietoties ar elektroskrejriteni.

Plašāka informācija atrodama šeit.

Nepalaid garām!
Uz augšu