Rīgā sāks marķēt pirmās droša patvēruma vietas

Foto: Shutterstock

Trešdien Rīgas pašvaldība sāks marķēt pirmās droša patvēruma vietas, kas ir piemērotas iedzīvotāju pasargāšanai katastrofu un militāra apdraudējuma gadījumā, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Patvēruma vietu marķēšana plkst.10 sāksies Dreiliņu apkaimē esošajā bērnudārzā, Dzilnas ielā 20, kā arī blakus esošajās dzīvojamajās ēkās, kurām ir piemērotas pagrabtelpas.

Sadarbībā ar valsts iestādēm Rīgā turpinās darbs pie iespējamo patvēruma vietu pārbaudes. Pašlaik pašvaldība gatava sākt patvēruma vietu iezīmēšanu pilsētvidē, lai ikviens sev tuvākā apkārtnē varētu apzināt, kur viņam pieejama vieta patvērumam katastrofu un militāra apdraudējuma gadījumā.

Zīmes uzstādīs pie tām ēkām, kuru pagrabi un pagrabstāvi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apsekošanas rezultātā ir novērtēti kā pilnībā vai daļēji atbilstoši patvertņu vajadzībām un būs publiski pieejami apdraudējuma laikā.

Šīs vietas nebūs publiski pieejamas ikdienā, ja vien to neparedz ēkas un konkrēto telpu uzdevumi, piemēram, izglītības iestādes pagrabstāvs ikdienā būs pieejams tikai izglītības iestādes darbiniekiem un skolēniem, bet nevis apmeklētājiem no malas.

Patvertnes vai vietas, kur meklēt drošu patvērumu apdraudējuma gadījumā, paredzētas, lai mazinātu ietekmi no sprādziena triecienviļņa, šķembām, siltumstarojuma vai radioaktīvā piesārņojuma.

Tās var tikt izveidotas un ierīkotas dažādu būvju pagrabstāvos vai pazemes stāvos, piemēram, dzīvojamo māju pagrabos, pazemes autostāvvietās un citviet.

Droša patvēruma vietām jāatrodas netālu no iedzīvotāju uzturēšanās vietām, lai nodrošinātu cilvēku nokļūšanu patveršanās vietā iespējami drīzā laikā no ziņu par apdraudējumu saņemšanas.

Marķēšanas laikā notiks preses konference, kurā piedalīsies Rīgas domes vadība, pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Mārtiņš Baltmanis un VUGD priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts.

Nokļūšanai uz pasākuma vietu mediju pārstāvjus līdz plkst.9.20 pie Rātsnama gaidīs mikroautobuss.

Kā ziņots, Rīgas dome 27. martā vienbalsīgi pieņēma jauno galvaspilsētas civilās aizsardzības plānu, kurā izstrādāti algoritmi un sniegti konkrēti padomi, kā rīkoties iedzīvotājiem dažādās krīzes situācijās, tostarp militāra apdraudējuma gadījumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu