Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Agrīnās brīdināšanas sistēmu Latvijā plānots ieviest līdz nākamā gada vidum

Foto: publicitātes

Agrīnās brīdināšanas sistēmas jeb šūnu apraides tehnoloģijas Latvijā ieviesīs uzņēmums "Meditec", noskaidroja aģentūra LETA.

Saeimas Iekšējās drošības apakškomisijā otrdien Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra priekšnieks Āris Dzērvāns deputātus informēja, ka nesen Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nolēmis ļaut slēgt līgumu ar iepirkuma komisijas izvēlēto uzvarētāju. IUB mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka uzvarētājs ir "Meditec" un tā piedāvājums atzīts par saimnieciski visizdevīgāko.

"Esam līguma slēgšanas fāzē," uzsvēra Dzērvāns, kurš arī informēja, ka sistēmas ieviešanai paredzētais kopējais finansējums ir 3,2 miljoni eiro - 2,7 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums un aptuveni 500 000 eiro liels nacionālais finansējums.

Iepirkuma procesa gaita nebija vienkārša un aizkavēšanās saistīta ar to, ka bijusi aktīva darbība no atsevišķu komersantu puses, sūdzoties par dažādiem iepirkuma aspektiem, atzina Dzērvāns. Sūdzību izskatīšanai bija nepieciešams laiks, viņš norādīja.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Meditec" patiesie labuma guvēji ir Mārtiņš Sils un Māris Zvirgzdiņš. 2023.gadā uzņēmums apgrozīja 4 724 956 eiro un strādāja ar 508 019 eiro peļņu.

Kā vēstīts, iepriekš bija iecerēts, ka šūnu apziņošanas sistēma varētu sākt darboties līdz šī gada beigām, tomēr tagad ir plānots, ka šūnu apraide Latvijā varētu sākt darboties nākamā gada pavasarī.

Lai Latvijā ieviestu šūnu apraides tehnoloģijas, kas apdraudējuma gadījumā ļautu tieši cilvēkiem, kas atrodas bīstamajā teritorijā, nosūtīt uz mobilajiem tālruņiem informāciju par draudiem un nepieciešamo rīcību, IeM Informācijas centrs 2023.gadā izsludināja publisko iepirkumu par agrīnās brīdināšanas sistēmas jeb ABS+ izveidi un uzturēšanu uz četriem gadiem.

2021.gada aprīlī Ministru kabinets atbalstīja IeM piedāvājumu agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai. Sākotnēji sistēmas darbības sākšana bija paredzēta 2024.gada otrajā pusē, taču ieviešana ir ieilgusi.

Šī gada janvārī stājās spēkā Valsts civilās aizsardzības plāna atjaunotā redakcija, kas nosaka, ka izpildes termiņš iedzīvotāju informēšanai un rīcības ieteikumu sniegšanai palu, plūdu vai vējuzplūdu gadījumā ir 30 minūtes. Līdz šim šis termiņš bija ar norādi "pēc nepieciešamības".

Ja valstī tiktu iedzīvināta šūnu apraide, tas nozīmētu, ka būtisko informāciju saņems visi mobilo tālruņu lietotāji neatkarīgi no mobilā operatora vai pieslēguma, tai skaitā arī citu valstu iedzīvotāji - tūristi, kuri Latvijā ir "viesabonētāji".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu