Izraēlas vēstniece Latvijā Simoviča komentē Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ohad Zwigenberg/AP

Otrdien, 1. oktobrī, notikušais Irānas raķešu uzbrukums Izraēlai nepaliks bez atbildes. Izraēlai ir gan tiesības, gan pienākums aizsargāt sevi un savus pilsoņus no Irānas agresijas, TVNET norādīja Izraēlas vēstniece Latvijā Sandra Simoviča.

Simoviča uzsvēra, ka Izraēla veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu savus iedzīvotājus, ievērojot starptautiskās tiesības. Viņa arī akcentēja, ka starptautiskajai sabiedrībai jāsauc Irāna pie atbildības par šo uzbrukumu, jānosoda tās rīcība, un jāatzīst Izraēlas tiesības rīkoties pret tiem, kas cenšas to iznīcināt.

Irāna īstenoja šo uzbrukumu, neskatoties starptautiskās sabiedrības skaidrajiem brīdinājumiem atturēties no šādas rīcības. Šādā veidā Irāna atklāja savu patieso seju kā režīms, kas ir apņēmies iznīcināt Izraēlas valsti. Ar šādiem izteikumiem publiski vairākas reizes ir nākuši klajā arī Irānas līderi, uzsvēra vēstniece. 

Simoviča arī akcentēja, ka Irānas uzbrukums atklāj tās nespēju turpināt slēpties aiz saviem sabiedrotajiem - Libānas šiītu teroristiskā grupējuma "Hizbollah" un palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās", kuru "efektivitāte ievērojami samazinājusies Izraēlas izlēmīgās darbības rezultātā".

Izraēlas vēstniece Latvijā arī brīdina, ka Irānas rīcība būtiski palielina risku ievilkt visu reģionu reģionālā karā un iezīmē bīstamu pavērsienu Irānas pastāvīgajos centienos destabilizēt starptautisko attiecību sistēmu.

Simoviča gan piebilda, ka, neskatoties uz to, notikušajam ir arī pozitīvs aspekts.

"Irānas uzbrukums un daudzu izšauto raķešu neitralizācija parāda pret Irānu vērstās koalīcijas spēku, kas veidojas Tuvajos Austrumos - reģionā, kur arvien vairāk valstu uztver Irānu kā draudu un demonstrē aizvien lielāku apņēmību cīnīties pret to," rezumē vēstniece.

TVNET jau vēstīja, ka  Irāna otrdien izšāvusi aptuveni 180 raķetes uz Izraēlu. Par to paziņoja Izraēlas armija, norādot, ka lielu skaitu raķešu izdevies pārtvert.

Armijas pārstāvis Daniels Hagari sacīja, ka bijuši arī daži "trāpījumi" valsts vidienē un dienvidos.

Sākoties raķešu uzbrukumam, gaisa trauksme tika izsludināta visā Izraēlā, tajā skaitā Jeruzalemē. Aptuveni stundu pēc paziņojuma par raķešu uzbrukumu armija pavēstīja, ka briesmas šobrīd vairs nedraud un ka cilvēki var atstāt bumbu patvertnes.

ASV, Lielbritānija, Spānija un citas valstis stingri nosodījušas Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Pēc raķešu uzbrukuma Irāna slēdza gaisa satiksmi virs Teherānas. Irānas televīzija demonstrēja kadrus, kuros redzamas Mešheda ielas, kurās cilvēki līksmo par uzbrukumu Izraēlai. Viņiem rokās ir Irānas atbalstītā grupējuma "Hizbollah" karogi un Nasrallas attēli. Nasralla tika likvidēts piektdien Izraēlas gaisa uzlidojumā "Hizbollah" štāba mītnei Beirūtā.

Līdzīgas svinības norisinājās arī Teherānā un vairākās citās pilsētās.

Beirūtas dienvidu piepilsētās ziņas par raķešu uzbrukumu tika uztvertas ar sajūsmu, cilvēkiem ar automātiskajiem ieročiem šaujot gaisā, ziņoja Libānas mediji.

"Hamās" Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai nodēvējis par varonīgu.

Reaģējot uz Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai, ASV prezidents Džo Baidens deva rīkojumu Savienoto Valstu armijai palīdzēt Izraēlai atvairīt Irāna raķetes.

Izraēla uz laiku slēdza savu gaisa telpu un ienākošos avioreisus novirzīja uz citiem lidlaukiem. Par savas gaisa telpas slēgšanu drošības apsvērumu dēļ paziņoja arī Irāka, Jordānija un Libāna.

Vēlāk Izraēla savu gaisa telpu atkal atvēra.

Irāna neatzīst Izraēlu un atbalstīja "Hamās" pagājušā gada 7.oktobrī sarīkoto slaktiņu Izraēlā, kur teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

Atbalstot "Hamās", "Hizbollah" jau gadu ar raķetēm apšauda Izraēlu.

Izraēlas armija šonedēļ paziņoja par ierobežotām sauszemes operācijām pret "Hizbollah" mērķiem Libānā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu