Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ukrainas prokuratūra izmeklē 16 ukraiņu karagūstekņu noslepkavošanu (3)

Foto: REUTRS/Scanpix

Ukrainas prokuratūra tur aizdomās krievu iebrucējus par 16 ukraiņu karagūstekņu noslepkavošanu Doneckas apgabalā, otrdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokuratūra.

Prokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par kara tiesību un paražu pārkāpumiem saistībā ar "Telegram" ukraiņu kanālos izplatīto video, kurā redzams, kā krievu iebrucēji šauj uz gūstā saņemtiem Ukrainas armijas karavīriem.

Video ir redzams, kā gūstā saņemtie ukraiņu karavīri, iznāk no meža masīva.

"Pēc tam, kad viņus izkārtoja rindā, okupanti apzināti atklāja uz viņiem uguni, lai tos nogalinātu. Ievainotie, kas izrādīja dzīvības pazīmes, tika nošauti no tuvas distances," teikts prokuratūras paziņojumā.

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins paziņoja, ka šis ir "masveidīgākais zināmais gadījums, kad frontes līnijā noslepkavoti ukraiņu karagūstekņi". Pēc Kostina domām, ukraiņu karagūstekņu nogalināšana un spīdzināšana nav "nejaušība, bet gan mērķtiecīga Krievijas militārās un politiskās vadības politika".

Ukraiņu karagūstekņi Krievijas gūstā tiek pakļauti sistemātiskai spīdzināšanai un nežēlībai visos posmos, secināts ANO Cilvēktiesību uzraudzības misijas ziņojumā, kas publicēts 1.oktobrī. Ziņojumā norādīts, ka visplašāk izmantotās spīdzināšanas metodes ir sišana, elektrošoki, smacēšana un miega trūkums.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu