Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Par OCTA apdrošinātāju pieņemtajiem lēmumiem joprojām ļoti zems sūdzību skaits

Avārijas trijstūris. Ilustratīvs attēls.
Avārijas trijstūris. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) no 2004. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim, saņēmis un izskatījis kopumā 4923 sūdzības par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) atlīdzību izmaksu lietās un rīcības atbilstību OCTA likumam, informēja LTAB pārstāvji.

Kopējā 20 gados iesniegto sūdzību proporcija attiecībā pret visiem reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem ir 0,7%.

LTAB izskata visas saņemtās sūdzības par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem OCTA lietās un uz katru no tām sniedz atbildi un vērtējumu par situāciju. LTAB sūdzību izskatīšanā darbojas kā no apdrošinātājiem neatkarīga institūcija, kas pieņem lēmumus, izvērtējot notikumu apstākļus. Atzinumu sniegšanā tiek pieaicināti arī kompetenti eksperti, atzīmē LTAB pārstāvji.

Lai gan OCTA likumā ir noteikts, ka LTAB lēmumam ir tikai rekomendējošs raksturs, vairumā gadījumu, kad apdrošinātāja lēmums atzīts par nepamatotu, apdrošinātāji LTAB viedokli ir ņēmuši vērā un iepriekš pieņemto lēmumu pārskatījuši, skaidro LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics.

Proporcionāli lielākais sūdzību skaits attiecībā pret apdrošināšanas gadījumiem bija 2020.gadā (0,9%), vismazākais - 2007.gadā (0,45%), informē Stengrevics, piebilstot, ka pērn šī proporcija bija 0,7%.

Pagājušajā gadā LTAB saņēma 268 sūdzības, tostarp 178 gadījumos sniegts atzinums, ka apdrošināšanas sabiedrības lēmums ir pamatots, 59 gadījumos - ka lēmums ir nepamatots, bet 31 gadījumā sūdzības iesniedzējiem sniegts skaidrojums rakstiskas atbildes veidā.

Sūdzību izskatīšana un LTAB atzinuma sniegšana ir bezmaksas.

Kopš 2013.gada sūdzību iespējams iesniegt elektroniskā veidā, aizpildot veidlapu "www.ltab.lv" mājaslapā.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī.

OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumos cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji LTAB darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Nepalaid garām!
Uz augšu