Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

"Nav samērības" – pētniece par konfliktu Tuvajos Austrumos, nākotnes scenārijiem un ilgtermiņa risinājumu (1)

Foto: TVNET kolāža

Irāna otrdienas vakarā uz Izraēlu izšāva ap 180 raķetēm, atriebjoties par Izraēlas iebrukumu Libānas dienvidos ar mērķi vērsties pret Irānas atbalstīto bruņoto grupējumu "Hizbollah". Kādi varētu būt notikumu attīstības scenāriji Tuvajos Austrumos un kā nonākt pie ilgtermiņa risinājuma, ieskicē Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietniece un Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

Vai konflikts pāraugs karā starp Irānu un ASV?

Broka norāda, ka ar garantiju prognozēt notikumu tālāko attīstību nav iespējams. "Ko mēs varam darīt – mēs varam vērot retoriku gan no Izraēlas, gan Irānas puses," uzsver pētniece.

Lai gan Izraēla solījusi nepalikt atbildi parādā, pašlaik tā jau karo daudzās frontēs – gan ar hutiešiem Jemenā, gan ar "Hizbollah" Libānā, gan arī joprojām turpina aktivitātes Gazas joslā, skaidro Broka.

"Šobrīd [Izraēlai] būtu sarežģīti izvērst pilna apjoma karu. Ņemot vērā, ko tas potenciāli varētu nodarīt Izraēlai un Izraēlas civiliedzīvotājiem, es domāju, ka tas noteikti nebūtu arī Izraēlas sabiedrības interesēs," viņa norāda.

Irānas lietotā retorika liecina, ka tā nevēlas, lai pašreizējais konflikts pāraugtu pilna mēroga karā starp Irānu un Izraēlu, kas nozīmētu arī ASV iesaisti. "Tomēr, ņemot vērā [Irānas] Revolucionārās gvardes līderu slepkavības, ņemot vērā "Hamās" līdera slepkavību, kas notika Irānas teritorijā un ko Irāna uzskata par suverenitātes pārkāpumu, un ņemot vērā "Hizbollah" līdera slepkavību, Irāna savas sabiedrības un reģiona grupējumu priekšā nevarēja neatbildēt," skaidro Broka.

Pētniece atgādina, ka šī gada aprīlī Irāna īstenoja vērienīgu dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai. "Arī tad mēs ļoti satraucāmies par to, ko tas nozīmē, bet nekāda plašāka eskalācija līdz karam starp ASV un Irānu nenonāca. Gribētos cerēt, ka šajā konfliktā vēl ir vieta diplomātijai un ka arī šoreiz tas nenonāks līdz tiešam ASV–Irānas karam," viņa pauž.

Līdzīgi kā aprīlī, arī otrdien notikušos Irānas triecienus Izraēla lielākoties spēja atvairīt, pateicoties "Dzelzs kupolam" – modernajai pretgaisa aizsardzības sistēmai, kas Izraēlas teritoriju aizsargā no regulārajiem "Hamās" un "Hizbollah" raķešu uzbrukumiem. "Dzelzs kupols" tiek uzturēts ar ASV atbalstu, kuras līdz šim tam atvēlējušas 2,6 miljardus dolāru.

Gandrīz gads kopš "Hamās" slaktiņa Izraēlas pierobežā

Gadu desmitiem ilgušajā izraēliešu–palestīniešu konfliktā pirms nepilna gada tika atšķirta jauna traģiska lappuse. Pagājušā gada 7.oktobrī "Hamās" kaujinieki no Gazas joslas iebruka Izraēlas teritorijā un sarīkoja slaktiņu mūzikas festivālā un vairākos kibucos. Tika noslepkavoti 1139 cilvēki, kā arī vēl aptuveni 250 saņemti gūstā (no kuriem apmēram 100 joprojām atrodas gūstā Gazas joslā). "Hamās" militārais spārns šajā uzbrukumā pastrādājis kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, norāda cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu