Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Saeimas komisija atbalsta seksuālās uzmākšanās definīciju

Foto: Shutterstock

Saeimas Juridiskās komisija trešdien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) piedāvāto seksuālās uzmākšanās definīciju, kuru lietos, nosakot administratīvo atbildību.

TM priekšlikums paredz, ka par seksuālu uzmākšanos, tas ir, seksuāla rakstura fizisku, mutvārdu vai rakstveida darbību, kas vērsta uz personas cieņas aizskaršanu un kas nostādījusi personu iebiedējošos, naidīgos, pazemojošos, degradējošos vai aizskarošos apstākļos, piemēros naudas sodu līdz 700 eiro.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna (JV), pamatojot priekšlikumu, atzīmēja, ka šis ir viens no emocionālākajiem jautājumiem pēdējā laikā, par to diskusijās "laužot šķēpus". Pēc ministrijas pārstāves vārdiem, tas patiesībā ir jautājums par cilvēka būtisku integritātes un cieņas aizsardzību, jo katrs vēlas, lai neviens bez mūsu piekrišanas to nepārkāptu.

Paegļkalna akcentēja, ka sabiedrībā ilgstoši tikusi ignorēta seksuālās uzmākšanās tēma, uzskatot, ka tā ir normāla flirta sastāvdaļa. Likumprojekts nav par divu pieaugušu, pilngadīgu cilvēku normālu saskarsmi, kas var ietver visdažādākos attiecību elementus, ja par to ir savstarpēja vienošanās, uzsvēra TM parlamentārā sekretāre.

Komisijas deputātiem nebija saturisku domstarpību par likumprojektu, bet diskusijas izvērsās par TM un Tiesībsarga piedāvāto definīciju tvērumu, meklējot precīzāko no tām.

Diskusijas arī izvērsās par to, vai definīcijā lietot vārdus "personai nevēlamu", lai novērstu situāciju, ka kāda trešā persona novērtē citas personas vietā, ka tā ir nevēlama seksuāla rakstura darbība. Deputāti nolēma to iekļaut definīcijā.

Atbildīgā komisija šodien nolēma virzīt likumprojektu otrajam lasījumam. Paredzēts, ka komisija turpinās strādāt pie grozījumiem, spriežot par minimālo naudas sodu, ko piemērot par seksuālu uzmākšanos.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu