Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Rīgā ieradies Ruandas prezidents

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (no labās) un Ruandas prezidents Pols Kagame oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā laukumā pie Rīgas pils.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (no labās) un Ruandas prezidents Pols Kagame oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā laukumā pie Rīgas pils. Foto: Edijs Pālens/LETA

Starp Ruandu un Latviju ir potenciāls ekonomiskajai sadarbībai, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, trešdien Rīgas pilī tiekoties ar Ruandas prezidentu Polu Kagame, kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Rinkēvičs atzina, ka tikšanās laikā bija plašas un labas sarunas par daudziem jautājumiem.

Viņš uzsvēra, ka šī ir ne tikai pirmā Ruandas prezidenta oficiālā vizīte Latvijā, bet arī pirmā Āfrikas līdera oficiālā vizīte kopš neatkarības atgūšanas. Viņaprāt, zināmā mēra tas ir vēsturisks solis.

Latvijas prezidents sacīja, ka vizīte notiek diezgan trauksmainā laikā, tāpēc puses pārrunājušas gan reģionālo drošību Eiropā, gan Rinkēvičs Ruandas prezidentam izklāstīja Latvijas nostāju, kādam būtu jābūt iznākumam no Krievijas agresijas Ukrainā. Tāpat Latvijas prezidents uzvēris nepieciešamību stingri ievērot gan ANO principus, gan Ukrainas teritoriālās nedalāmības principu.

Rinkēvičs pateicās Ruandai par tās skaidro nostāju ANO balsojumos un arī par dalību Ukrainas Miera samitā Šveicē.

Prezidenti tikšanās laikā pārrunājuši arī konfliktus Āfrikā. Latvijas prezidents augstu vērtē Ruandas dalību vairākās miera uzturēšanas operācijās.

"Mēs runājām par to, ka nepieciešama ANO un ANO Drošības padomes reforma, jo skaidrs, ka patlaban ANO praktiski neatspoguļo ne 21.gadsimta reālijas, ar kurām saskaramies, ne ir arī efektīvs konfliktu risināšanas mehānisms. Mēs runājām arī par divpusējo sadarbību. Jau šobrīd redzam, ka ir potenciāls ekonomiskai sadarbībai," teica Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka Latvijas kompānijas, īpaši informācijas tehnoloģiju nozarē strādājošās, jau darbojas Ruandā. Puses saskata iespēju šo sadarbību paplašināt.

Latvijas prezidents pieminēja, ka starp abu valstu ārlietu ministrijām ir izveidojies labs konsultāciju mehānisms. Tāpat viņš pauda prieku, ka drīzumā darbu sāks Latvijas goda konsuli Ruandā. Rinkēviča ieskatā tas varētu būt labs, efektīvs veids, kā attīstīt divpusējo, politisko un ekonomisko dialogu.

Latvijas prezidents akcentēja, ka Ruandas prezidenta vizīte Latvijā ir gan par divpusējām attiecībām, gan reģionālo sadarbību, taču tam ir arī zināms vēsturisks konteksts. Ruandas prezidents otrdien apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju un iepazinās ar Latvijas vēstures drūmajām lappusēm, savukārt šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā gan Rinkēvičs, gan Kagame piedalīsies īpašas plāksnes atklāšanas ceremonijā, kas veltīta genocīdam Ruandā pirms 30 gadiem, kad bojā gāja vairāk nekā miljons cilvēku.

Ruandas prezidents preses konferencē uzsvēra, ka gan tikšanās laikā ar prezidentu, gan delegācijām vairākkārt uzsvērts, ka Ruandai un Latvija ir ciešas un draudzīgas attiecības. Viņš pieminēja, ka Ruandas pārstāvjus aizkustināja Okupācijas muzeja apmeklējums, jo tajā redzētais visiem saprotamā valodā pastāsta, cik svarīgi ir aizsargāt cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Viņš sacīja, ka viens no vizītes galvenajiem mērķiem ir pārrunāt jaunas abpusējās sadarbības iespējas, kas nestu ieguvumus abu valstu iedzīvotājiem. Ruandas prezidents uzsvēra, ka viņa valstī ir strauji augoša interese par sadarbības iespējām, piemēram, ilgtspējīgas lauksaimniecības vai zemkopības jomā.

"Latviju un Ruandu vieno vēl viens kopīgs aspekts. Mēs saprotam, ka nevaram turpināt organizēt savu dzīvi tā, kā līdz šim. Ir nepieciešama daudzpusējās sadarbības sistēma, kas strādā uz konkrētu mērķu sasniegšanu un kurā ikvienai valstij ir vienādas iespējas un tiesības," teica Kagame.

Viņš akcentēja, ka par prioritāti jāpadara tādas strauji augošas jomas, kā, piemēram, informācijas tehnoloģiju joma. Kagame apsveica Valsts prezidentu ar to, ko Latvijai ir izdevies panākt, veidojot pietiekami aktīvo inovāciju sistēmu, kas, pēc Ruandas prezidenta domām, ir paraugs, kam "daudzas valstis labprāt sekotu". Kagame norādīja, ka Ruandā notiek aktīvs darbs ar šiem jautājumiem - gandrīz ir noslēgta visu valsts pakalpojumu digitalizācija.

Savukārt runājot par daudzpusējo sadarbību, Ruandas prezidents sacīja, ka abas valstis ir gatavas atbalstīt viena otru virknē jomu, ne tikai jautājumos, kas attiecas uz miera un drošības garantēšanu un globālo attīstību, jo galarezultātā abām valstīm ir vēlme strādāt pie risinājumiem, kas der gan Latvijas, gan Ruandas problēmu risināšanai.

Kagame pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu Latvijā un izteica cerību Rinkēviču tikpat viesmīlīgi uzņemt Ruandā jau visdrīzākajā nākotnē.

LETA jau rakstīja, ka vizītes laikā Ruandas prezidents tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS) un Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Kā vēstīts, Kagame ir Ruandas prezidents kopš 2000.gada, bet faktiski vadījis valsti kopš 1994.gada, kad viņš kā Ruandas Patriotiskās frontes (RPF) līderis atgriezās valstī no Ugandas trimdas un izbeidza hutu kaujinieku īstenoto genocīdu pret tutsiem. Pirms stāšanās prezidenta amatā viņš bija aizsardzības ministrs un viceprezidents.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu