Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

13 triljoni dolāru – negūtā peļņa digitālo risinājumu nepiemērotības dēļ

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ar_TH/Shutterstock

Pasaulē ir 1,3 miljardi iedzīvotāju, kuriem ir funkcionāli traucējumi. Taču viņi tāpat izmanto dažādus digitālos pakalpojumus. Šie cilvēki gada laikā varētu būt gatavi iegādāties preces un pakalpojumus par aptuveni 13 triljoniem dolāru, bet nevar to izdarīt, jo digitālie risinājumi nav viņiem piemēroti. Šī būs viena no šī gada konferences “Quality Forge 2024” tēmām. Konferenci organizē Latvijas uzņēmums “TestDevLab”.

Tiešsaistes konferences “Quality Forge 2024” fokuss šogad ir kvalitātes nodrošināšana un iekļaušana. Konferece notiks 10. oktobrī, un to organizē Latvijas uzņēmums “TestDevLab”. Konferencē “Quality Forge 2024” piedalīsies 15 eksperti no visas pasaules, kuri stāstīs dažādus piemērus un tostarp dos padomus, kā uzņēmumiem piekļūt nerealizētajam tirgus potenciālam, padarot savus pakalpojumus pieejamus.

“Piekļūstamībai digitālā vidē vienmēr ir ētiski un sociāli apsvērumi. Taču beidzot ir jārunā skaidru valodu arī par biznesu - uzņēmumi zaudē naudu, nepievēršot uzmanību savu produktu un pakalpojumu lietojamībai un pieejamībai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Daudzi neaizdomājas, ka runa nav tikai par tādiem funkcionāliem traucējumiem, kas ietekmē cilvēku uz visu atlikušo mūžu. Reizēm potenciālie klienti, piemēram, gūst traumas vai saskaras ar citiem īslaicīgiem ierobežojumiem, kas neļauj tiem pilnvērtīgi lietot digitālos pakalpojumus. Tāpēc tiešsaistes konferencē “Quality Forge 2024” mēs runāsim tieši par to - apskatīsim piemērus no dzīves un uzklausīsim ieteikumus digitālās piekļūstamības nodrošināšanā,” saka uzņēmuma "TestDevLab" līdzīpašnieks Ervins Grīnfelds.

Tiešsaistes konferencē “Quality Forge 2024” tiks apskatīta arī jaunā Eiropas Savienības (ES) regula par preču un pakalpojumu piekļūstamību - kas būs izaicinājumi un iespējas Eiropā un ārpus tās robežām saistībā ar šo jauno regulējumu? Diskusijas būs vērstas tieši uz praktiskiem aspektiem, lai vienkāršāk palīdzētu orientēties sarežģītajos digitālās piekļūstamības jautājumos. Konferencē “Quality Forge 2024” piedalīsies:

  • Pjotrs Zrolka (Piotr Zrolka), piekļūstamības eksperts Pasaules Veselības organizācijā. Viņš stāstīs par efektīvām digitālās pieejamības stratēģijām, kas vienlaikus veicina gan iekļaušanu, gan arī pārdošanu.
  • Suzanna Laurina (Susanna Laurin), organizācijas “Funka Foundation” vadītāja, stāstīs par Eiropas preču un pakalpojumu piekļūstamības regulu un to, kā uzņēmumi tai var sagatavoties.
  • Pedro Velhiņo (Pedro Velhinho), vecākais SEO speciālists uzņēmumā “Mindvalley”, izskaidros, kā piekļūstamība ietekmē SEO un lietotāja pieredzi.

“Aklam cilvēkam lietot internetu - tas nozīmē pastāvīgu cīņu ar dažādām barjerām. Pavisam vienkārši uzdevumi, piemēram, iepirkšanās saraksta veidošana vai medicīnas iestādes apmeklējuma pieteikšana var būt kaitinoši sarežģīti, jo organizāciju mājaslapas nav veidotas, domājot par piekļūstamību. Neskatoties uz teholoģiskajiem sasniegumiem, uzņēmumi nav radījuši vienādu pieredzi visiem. Piemēram, pogas, kas aicina uz darbību, nosaukums ir vienkārši “poga”. Būtu milzu atšķirība, ja uz pogas būtu rakstīts tās patiesais galamērķis. Piekļūstama mājaslapa - tas nav tikai par ērtībām. Tā ir spēja demonstrēt patiesi iekļaujošu attieksmi. Tāpēc jebkura iniciatīva, kas pievērš uzmanību piekļūstamības aspektam, ir patiesi svarīga,” saka Pedro Velhiņo (Pedro Velhinho), vecākais SEO speciālists uzņēmumā “Mindvalley”, kurš pats arī ir ar redzes invaliditāti.

Tiešsaistes konference “Quality Forge 2024” būs interesanta dažādiem speciālistiem - sākot no kvalitātes nodrošināšanas inženieriem (QA engineers), produktu vadītājiem un UI/UX dizaineriem, beidzot ar uzņēmuma dažāda līmeņa vadītājiem. Konference ir bez maksas, bet tai ir jāreģistrējas pasākuma mājaslapā šeit.

Svarīgākais
Uz augšu