Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” – augstākā līmeņa fotogrāfijas, šokējošas mākslīgā intelekta izdarības

Foto: Publicitātes foto

Vēsture atkārtojas: iepriekšējā gada 26. septembrī Berlīnē tika prezentēti telefoni “Xiaomi 13T” un “Xiaomi 13T Pro”. Šogad, arī 26. septembrī, arī Berlīnē “Xiaomi” prezentēja savus jaunākos telefonus “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro”. Informācija par šiem diviem telefoniem ilgi tika glabāta noslēpumā, tāpēc tīmeklī netrūka minējumu: kā tie izskatīsies, kas tajos būs integrēts, cik maksās, ar ko tie atšķirsies no šā ražotāja februārī prezentētā flagmaņa “Xiaomi 14”. Trīs nedēļas pirms prezentēšanas abi modeļi nonāca manās rokās, tos abus izmēģināju, tāpēc tagad dalos ar informāciju un novērojumiem.

Tuvu flagmanim

2019. g. “Xiaomi” prezentēja pirmo “T” sērijas telefonu “Mi 9T”. Kopš tā laika “T” sērijas modeļi tika prezentēti katru gadu. “T” sērija tika nodēvēta par starpposmu starp vidējās un augstākās klases “Xiaomi” telefoniem. Taču šāds raksturojums, īpaši runājot par jaunākajiem “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” telefoniem, jau vairs nav precīzs, jo tas liek domāt, ka visas flagmaņa īpašības ir labākas. Tā nav – ar atsevišķām īpašībām “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” pārspēj flagmani (dizains, ekrāns, fotografēšanas naktī iespējas) vai neatpaliek no tā (galvenā kamera). “T” sērijas modeļi nav sliktāki par flagmaņa versiju – tajos ir integrēti visdažādākie pilnveidojumi, kuru nav citos “Xiaomi” telefonu modeļos. Salīdzinot ar flagmani, var teikt, ka “T” sērijas mērķis ir nodrošināt lietotājiem augstākās kvalitātes pieredzi par pieejamāku cenu. Tā kā iepriekš biju izmēģinājis “Xiaomi 14”, un tagad abus jaunākos modeļus (“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro”), varu teikt, ka tie ir ļoti līdzīgi flagmanim.

“Xiaomi 14 T” telefonu estētika

Xiaomi 14 T” sērija atklāj pilnīgi jaunu dizaina koncepciju, kuru “Xiaomi” ir nodēvējis gana iespaidīgi – “Titan” dizains. Vislabāk šo koncepciju ilustrē “Xiaomi 14T Pro” modelis metāla krāsā. Paņemiet rokās šo jauno telefonu un uzreiz pamanīsiet, cik daudz uzmanības ir veltīts detaļām: kvadrāta formas kameru bloks organiski iekļaujas telefona aizmugurē, šaurajam metāla rāmim ir dekoratīvas rievas, ieslēgšanas pogas virsma – rievotas tekstūras, aizmuguri ar noapaļotajām malām klāj ļoti plāns stikls. Telefona rāmis ir izgatavots no speciāla alumīnija sakausējuma, kas, pēc ražotāja teiktā, ir divas reizes izturīgāks, salīdzinot ar iepriekšējiem modeļiem. Labs svara līdzsvars – turēt rokās ir ērti. “Xiaomi 14T Pro” modelis tiek ražots pelēkā titāna, zilā titāna un melnā titāna krāsā (tā šos krāsu toņus ir nodēvējis ražotājs). “Xiaomi 14T” modelis tiek ražots četrās krāsās: bez jau minētajiem trim toņiem telefons ir pieejams arī laima krāsā – šā telefona aizmugure ir izgatavota no patentēta, trīskārtu materiāla ar ādas tekstūru. “Xiaomi 14T” telefona aizmugures forma ir nedaudz citāda – tās malas ir taisnas.

Foto: Publicitātes foto

Priekšgājēji fotografēja ļoti labi, tirgus jaunatnācēji – vēl labāk

Iepriekšējā gadā prezentētie “Xiaomi 13T” un “Xiaomi 13T Pro” telefoni bija pirmie “T” sērijas modeļi ar “Xiaomi” un “Leica” radītiem objektīviem. Tagad ražotājs ir gājis vēl tālāk – abiem modeļiem ir ļoti iespaidīgas kameras ar jaunākās paaudzes “Leica” optiku, tāpēc nešaubos, ka attiecībā uz fotografēšanu šie telefoni būs vieni no līderiem.

“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” telefoniem ir trīs kameras: 50 MP galvenā, 50 MP teleobjektīvs un 12 MP platleņķa. Kameras nedaudz atšķiras, tāpēc tabulā uzskaitīšu to atšķirības.

Telefons

“Xiaomi 14T”

“Xiaomi 14T Pro”

Galvenā kamera

Izšķirtspēja: 50 MP. Diafragma: f/1/7

Fokusa attālums: 23 mm

Sensors: 1/1,56 collu “Sony IMX906”

Izšķirtspēja: 50 MP. Diafragma: f/1/6

Fokusa attālums: 23 mm

Sensors: 1/1,31 collu “Light Fusion 900”.

Teleobjektīvs

Izšķirtspēja: 50 MP. Diafragma: f/1/9

Fokusa attālums: 50 mm

Izšķirtspēja: 50 MP. Diafragma: f/2/0

Fokusa attālums: 60 mm

Platleņķa objektīvs

Izšķirtspēja: 12 MP. Diafragma: f/2/2

Fokusa attālums: 15 mm

Skata leņķis: 120°

Izšķirtspēja: 12 MP. Diafragma: f/2/2

Fokusa attālums: 15 mm

Skata leņķis: 120°

Kā redzat, “Pro” modeļa sensors (īpaši izstrādāts “Xiaomi” un “Leica” objektīviem) ir lielāks, galvenais objektīvs ir nedaudz “gaišāks”, teleobjektīva fokusa attālums lielāks.

Vācijas optikas uzņēmuma “Leica” un “Xiaomi” sadarbība, kas ilgst jau trīs gadus, ietver ne tikai optiku, bet arī programmatūru – fotoaparāta lietotnē lietotāji atradīs daudzus attēla stilus, kā arī divus autentiskus “Leica” stilus: “Leica Vibrant” un “Leica Authentic”. Izmantojot “Leica Vibrant”, krāsas ir piesātinātākas, savukārt izmantojot “Leica Authentic”, tiek atjaunots oriģinālais klasisko “Leica” fotoaparātu krāsu stils. Ir arī daudz filtru, tostarp “Leica” filtri.

Iespaidīgs “Leica” portreta režīms – portreti ir “dzīvi”, dinamiski, krāsas, gaismas un ēnas, spilgtuma lauka dziļums saplūst harmoniskā veselumā, bet rezultāta reālistiskums katru fotogrāfiju pārvērš īpašā un atmiņā paliekošā acumirklī. Lai papildus radītu nostalģisko klasiskās fotogrāfijas iespaidu, fotogrāfijā var pievienot “Leica” ūdenszīmi. Ir arī otrs portreta režīms – “Master Portret”.

Naktis – “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” stihija

Naktī uzņemta fotogrāfija ar telefonu vienmēr ir liels izaicinājums, jo viedtālruņu kameras un to sensori ir kompakti, un tāpēc rodas dažādas problēmas. Taču tikai ne tad, ja jūsu rokās ir telefons “Xiaomi 14T” vai “Xiaomi 14T Pro”. Rodas iespaids, ka slikts apgaismojums nav šķērslis, lai radītu tādu attēlu, kādu mums gribētos redzēt. Tajā ir redzamas visas detaļas, arī tumšās vietās redzamās ēnas, savukārt gaišākas zonas vai gaismas avoti “neizdedzina” attēlu. Pārsteigs naktī uzņemto fotogrāfiju detalizētība, spilgtums un reālistiskums, nav pat vērts runāt par kaut kādiem nakts fotogrāfijās redzamiem trokšņiem – to vienkārši nav. Vēl viena kaitinoša telefonu fotoaparātu iezīme, fotografējot naktī, – liela atšķirība starp fotogrāfiju un realitāti. Telefonā “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” šī problēma ir atrisināta, optimizējot gan fotoaparātu tehnisko aprīkojumu, gan programmatūru. Turklāt kameras tumšākā vidē darbojas ievērojami ātrāk, salīdzinot ar daudziem citiem telefoniem (arī flagmaņiem), tāpēc nebūs jāgaida vairākas sekundes, līdz kamera fiksēs nakts attēlu, un jāuztraucas, ka šajā laikā notrīcēs roka un attēls iznāks miglains. Šo kameru fiksētais attēls izceļas ar estētiku un autentiskumu.

“Xiaomi 14 T” telefonos ir integrēts “Xiaomi AISP” – ļoti jaudīgs attēlu apstrādes rīks uz mākslīgā intelekta pamata. Tas savieno astoņus neapstrādātus attēlus vienā failā turpmākai apstrādei, atjauno reālistiskas ainas un ievērojami samazina naktī uzņemtajām fotogrāfijām raksturīgo “troksni”. Tāpēc fotogrāfiju dinamiskais diapazons ir ievērojami augstāks, tiek iegūts izcils izgaismoto un tumšo vietu līdzsvars, lielisks krāsu līdzsvars un tas viss, – fotografējot naktī.

Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ne tikai labi fotografē, bet arī fantastiski filmē. Ir divi filmēšanas režīmi. Standarta, kuru ieslēdzot var izvēlēties speciālu kinematogrāfiska stila funkciju “Master Cinema”, kas fiksē plašu gaismu un ēnu spektru, kas savukārt palielina attēlu krāsu dziļumu un piesātinātību. Un funkcija “Movie”, kuru izmantojot tiek iegūts attēls ar malu attiecību 2,39 : 1, kā arī darbojas tādi režīmi kā “Cinematic Blur”, kas rada attēla izplūšanas efektu, un režīms “Rack Focus”, kas visu filmēšanas laiku maina fokusu no viena video dalībnieka uz otru. Tas ļoti noderēs filmējot divu, atšķirīgā attālumā no kameras sēdošu cilvēku sarunu.

Foto: Publicitātes foto

Mākslīgais intelekts atvieglo video un fotogrāfiju apstrādi

Aiz loga ir 2024. gads, tāpēc nav brīnums, ka “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” nāk ar noderīgu, universālu un jaudīgu mākslīgā intelekta rīku komplektu. Ir pieejamas tādas fotogrāfiju apstrādes funkcijas kā “klips” (no fotogrāfijām izveidota mini filma), “kolāža” (dažādi plakāti) “dzēšgumija” (varat izdzēst sevi no fotogrāfijas, varat izdzēst citus), “māksla” (dažādas uzjautrinošas un krāsainas detaļas), kā arī jauninājumi, kas parādījās uzreiz pēc telefonu prezentācijas Berlīnē, – “MI portrets” un “MI filma”. Piemēram, “MI portrets” ir nepieciešamas 25–35 vienas personas portreta fotogrāfijas, kuras tiek apstrādātas, lai jūs redzētu dažādas sevis versijas, – kādas tik varat iedomāties, un visdažādākajos sižetos, kādus tik vien vēlaties. Režīms noraida diezgan daudz fotogrāfiju, atzīstot, ka tās ir sliktas kvalitātes, tāpēc ir atkal jāfotografē un jāaugšupielādē. Tiesa, apstrāde notiek ilgi – ilgāk par pusotru stundu, taču rezultāts ir interesants, es pat teiktu šokējošs, varbūt pat biedējošs, ja aizdomājas par faktu, ka pieejamās iespējas var izdomāt izmantot tie, kuriem ir ļauni nodomi. Pēc būtības tā ir neīstu fotogrāfiju ražošanas “mašīna”. Portreta fotogrāfija džungļos vai uz Mēness? Nekādu problēmu! Process norit ilgi tāpēc, ka mākslīgais intelekts ilgi analizē jūsu seju, mācās to izmantot. Labā ziņa, ka mākslīgais intelekts pēc jūsu sejas analīzes vairākas fotogrāfijas (saskaņā ar uzrakstīto pieprasījumu, vēlmi) ģenerē ātri – tas ir minūšu, ne vairs stundu jautājums.

Ja jau tā, izdomāju grūtāku uzdevumu: augšupielādēju portreta fotogrāfijas, no kurām puse bija manas, puse – dēla. MI tās analizēja divas stundas. Rezultāts – jauna persona, kurai piemīt daudz abu personu iezīmju, jaunāka par mani, vecāka par dēlu. Šo personu nesūtīju ne uz Mēnesi, ne džungļiem: iesēdināju lidmašīnas kabīnē, pārveidoju par pankroka muzikantu u.c. Visos gadījumos fotogrāfijas reālistiskums bija prātam neaptverams.

“MI Filma” – neliela kino studija jūsu telefonā. Viena daļa: video sižetu rediģēšana, fotogrāfiju vai videoklipu augšupielāde, subtitru pievienošana, mūzikas izvēle, otra daļa – filmas veidošana pēc šablona. Pēc būtības tas ir rīks tiem, kuri nevēlas pārlieku daudz laika veltīt videomateriālam, jo visu var izdarīt, neizlaižot telefonu no rokām.

Ļoti spilgts ekrāns, jaudīgi procesori

Telefonu “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ekrāni ir identiski. 6,67 collu AMOLED ekrāna izšķirtspēja – 2712 x 1220, pikseļu blīvums – 446 ppi. Ekrāns atbalsta “HDR10+”, “Dolby Vision”. Maksimālā ekrāna atjaunošanās frekvence – 144 Hz, maksimālais spilgtums 4000 – šī vērtība ir lielāka par flagmaņa “Xiaomi 14” un pusotru reizi lielāka par pērn prezentētā “Xiaomi 13T” modeļa vērtību. Ekrāna spilgtumu, krāsu temperatūru un piesātinātību, atjaunošanās frekvences un daudz citu parametru kontrolē mākslīgais intelekts. Pēc “Xiaomi” teiktā, šis ekrāns ir viedākais, kāds jebkad ir bijis “Xiaomi” telefoniem.

Par “Xiaomi 14 T” sērijas telefonu jaudu jāsūdzas nebūs – abās ierīcēs ir integrēti ātri, efektīvi un jaudīgi mikroshēmu komplekti.

Telefons

“Xiaomi 14T”

“Xiaomi 14T Pro”

Procesors

“MediaTek Dimensity 8300-Ultra”

“MediaTek Dimensity 9300+”

Grafikas mikroshēma

“Arm Mali-G615 MC6”

“Immortalis-G720 MC12”

Mākslīgā intelekta mikroshēma

“MediaTek NPU 780”

“MediaTek NPU 790”

Salīdzinot ar “Xiaomi 13T Pro”, kuram ir “MediaTek Dimensity 9200+” procesors, jaunais “Pro” modelis var lepoties ar ievērojami lielāku gan procesora, gan grafikas mikroshēmas jaudu, taču vēl svarīgāk ir tas, ka tā jaunā mikroshēma “NPU 790” ir dubultojusi mākslīgā intelekta datu apstrādes ātrumu, salīdzinot ar “Xiaomi 13T” paaudzes telefoniem, kuri arī tika slavēti kā jaudīgi un ātri. Abos telefonos ir integrēta jauna siltuma novadīšanas sistēma – ļoti intensīvi darbojoties, telefons sasilst, taču nesakarst. Arī ātrā uzlāde liek telefonam sasilt.

Telefonu operatīvā atmiņa – 12 GB, pastāvīgā – 256 vai 512 GB.

Tāpat kā iepriekšējās “T” sērijas telefoni, gan “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” atbalsta lielu uzlādes jaudu: Telefonu “Xiaomi 14T” var uzlādēt ar 67 W lādētāju (pilnīgas uzlādes laiks – 45 minūtes), bet “Xiaomi 14T Pro” – ar 120 W lādētāju, tāpēc šā telefona 5000 mAh baterija no 0 līdz 100 % tiek uzlādēta tikai 20 minūšu laikā. “Xiaomi 14T Pro” atbalsta arī bezvadu uzlādi, kuras jauda ir 50 W.

Abās ierīcēs ir integrēta arī baterijas uzlādes kontroles sistēma, kas par 60 % pagarina bateriju kalpošanas laiku. Abu telefonu aizsardzība pret putekļiem un ūdeni atbilst IP 68 klasei.

Foto: Publicitātes foto

“Xiaomi HyperOS”

Telefonos “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ir integrēta uz “Android 14” pamata izstrādātā operētājsistēma “Xiaomi HyperOS”, kas no šā brīža tiks integrēta visos “Xiaomi” telefonos, planšetdatoros un pulksteņos. Šī operētājsistēma, kas ir vienkārša, viegli saprotama, intuitīva un kurai ir daudz praktisku funkciju, nodrošina maksimālu “Xiaomi” ierīču produktivitāti, labāku lietotāja pieredzi, raiti savieno dažādas “Xiaomi” ierīces. Tā ir viedāka, drošāka, universālāka, darbojas raitāk, bez kavēšanās vai kļūdām.

Piemēram, savienojot “Xiaomi 14 T” sērijas viedtālruni ar “Xiaomi” planšetdatoru, kurā arī ir integrēta “Xiaomi HyperOS”, strādājot ar planšetdatoru, varat izmantot telefonā instalētās programmas, zvanīt, ātri pārvietot failus tāpat, kā tie tiek pārvietoti datorā no vienas mapes citā. “Xiaomi 14 T” sērijas telefonus var savienot arī ar datoriem, kuriem ir “Windows” operētājsistēma, un izmantot dažādas starpsavienojuma funkcijas: ar datoru rakstīt ziņojumus, zvanīt un pārvietot failus no datora tieši telefonā un otrādi.

Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” integrētais ģeneratīvais “Google” mākslīgā intelekta tērzēšanas robots “Gemini” ir radīts kā tieša atbilde “OpenAI” tērzēšanas modelim “ChatGPT”. Sākot ar “Xiaomi 14T” sēriju, “Xiaomi” flagmaņi, kas parādīsies vēlāk, būs nodrošināti ar mākslīgā intelekta funkcijām, kā arī personisko asistentu “Gemini”, kuram telefonos “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” jautājumus var uzdot gan rakstveidā, gan ar balss komandu. “Gemini” – lielisks sabiedrotais, kas palīdzēs izpētīt, plānot, atrast atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Vēl viena interesanta “Google” funkcija – “Circle to Search” – varat apvilkt, izcelt, pasvītrot vai pieskarties jebkam ekrānā, kas jums šķiet interesants un par ko jūs vēlētos uzzināt vairāk. Piemēram, nofotografējiet jūs interesējošu objektu, apvelkat to, lai meklētu, un “Google” meklētājs to jau meklē. Vairumā gadījumu, lai iegūtu vairāk informācijas par objektu, bija jāveic vismaz trīs darbības, tagad pietiek apvilkt jebkuru elementu, un rezultāti tiek iegūti uzreiz.

Vērtējums

Xiaomi 14T Pro”, kas maksā aptuveni 899 eiro, ir flagmaņa līmeņa telefons. “Xiaomi 14T” ir nedaudz vienkāršāks, bet arī lētāks (699 eiro), taču man ar tā jaudu bija pietiekami. Telefonos ir integrēta “Xiaomi HyperOS”, kuras lietotāja saskarne ir kompakta, ērti un viegli saprotama. Jaunās MI funkcijas, kas sāka darboties uzreiz pēc telefona prezentācijas, paver daudz iespēju. Tās darbosies gan “Xiaomi 14”, “Xiaomi 14 Ultra” modeļos, kā arī vēlāk izlaistajos telefonos ar “Xiaomi HyperOS” operētājsistēmu. Nemaz nešaubos, ka nākotnē sagaidīsim arī MI rīku papildinājumu.

Par fotografēšanas iespējām jau rakstīju iepriekš – tās ir vienkārši lieliskas, bet nakts fotografēšanas iespējas – vienreizējas. Ekrāni – augstākā līmeņa, baterijas darbojas ilgi, ir ātri uzlādējamas, telefoni darbojas ātri, tiek galā ar visiem uzdevumiem. Pievilcīgs dizains, perfekti izvēlētais korpusa un rāmja materiāls arī ir priekšrocība.

Rakstu sagatavojis neatkarīgs žurnālists R. Kažimėkas (R. Kažmėkas).

Uz augšu