“Diktatūra ir kā vēzis”: Cihanouska par cīņu pret Lukašenko un Putinu

Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Baltkrievijas cīņa par demokrātiju ilgst jau 30 gadus un līdz šim tā ir bijusi dramatisma pilna, ieskaitot vēlēšanu nozagšanu un viltošanu par labu diktatoram, opozīcijas līderu un disidentu ieslodzīšanu, un pat starptautiska avioreisa lidmašīnas nosēdināšanu, lai aizturētu režīma pretinieku. 

Pēdējos gados Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līderes lomu ir uzņēmusies Svjatlana Cihanouska, kura par politiķi kļuva nejauši, bet tagad ir spiesta dzīvot trimdā. Cihanouska ir līdere baltkrievu opozīcijai, kas metusi izaicinājumu Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko, kurš pie varas atrodas kopš 1994.gada.

Viņa sevi raksturo kā normālu cilvēku. Viņa uzstāj, ka runā nevis savā vārdā, bet gan visas baltkrievu tautas vārdā – šādi par Cihanousku stāsta Globālā starpvaldību koalīcija “Demokrātiju kopiena” (“Community of Democracies”).

“Es ļoti vēlos, lai Baltkrievija kļūst par plaukstošu valsti, kur cilvēkiem ir daudz iespēju attīstīties,” viņu citē “Demokrātiju kopiena”. 

“Šobrīd mēs esam cīņā, bet es ticu baltkrieviem, es ticu sev un es ticu, ka demokrātiskās pasaules valstis mūs nepametīs. Tās būs kopā ar mums līdz brīdim, kad mēs varēsim sarīkot jaunas un godīgas vēlēšanas,” pārliecināta ir Cihanouska.

Kopš došanās trimdā Cihanouska dzīvo Lietuvā.

“Es esmu Lietuvā, es esmu trimdā, bet es esmu tikai 30 kilometru attālumā no [Lietuvas-Baltkrievijas] robežas. Es nejūtos kā trimdā. Paldies dievam par internetu – es komunicēju un es esmu pastāvīgā dialogā ar cilvēkiem Baltkrievijā,” stāsta politiķe.

Cihanouskas ceļš politikā ir ļoti neparasts. Viņa ir beigusi Maziras pedagoģijas universitāti, strādājusi par skolotāju un tulku. 2004.gadā Svjatlana aprecējās ar Siarheju Cihanouski un viņi kļuva par vecākiem diviem bērniem.

2019.gadā Siarhejs Cihanouskis izveidoja kanālu sociālajā tīklā “YouTube”, lai atmaskotu Baltkrievijā valdošo politisko korupciju. Vēlāk Cihanouskis paziņoja par savu nodomu kandidēt 2020.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās.

Tomēr līdz kandidēšanai Siarhejs netika, jo 2020.gada maijā viņš tika arestēts un ielikts cietumā. Svjatlana paziņoja, ka vēlēšanās viņa kandidēs sava vīra vietā.

Vēlēšanu rezultāti tika viltoti par labu Lukašenko, tomēr daudzi Baltkrievijā un Rietumos uzskata, ka vēlēšanās īstenībā uzvarēja Cihanouska.

Pēc nozagtajām vēlēšanām cilvēki masveidā izgāja ielās, lai protestētu, bet protesti tika brutāli apspiesti. Daudzi opozīcijas aktīvisti nonāca cietumā, bet daudzi citi, ieskaitot Cihanousku, devās trimdā.

Dzīvojot trimdā viņa turpina cīņu par demokrātiju Baltkrievijā, regulāri tiekoties ar pasaules demokrātisko valstu līderiem.

Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Cihanouskas stāstu var iepazīt filmā "Nejaušā prezidente" ("The Accidental President"), kas pieejama "LMT Viedtelevīzijā". Šī filma ir stāsts par sievieti, kas kļuva par cerību uz pārmaiņām savā valstī par spīti nopietniem draudiem no diktatora.

Diktatūra ir vēzis

Šovasar Cihanouska kārtējo reizi viesojās Latvijā. Šīs vizītes laikā viņa lēsa, ka atbalsts diktatoram Lukašenko arvien sarūk un pašlaik viņu varētu atbalstīt ap 15-17% baltkrievu, tomēr režīma represijas ir visaptverošas.

"Baltkrievija pašlaik ir kā Staļina režīmā, kur viss ir apspiests," piebilda Cihanouska.

Viņa arī uzsvēra, ka pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam.

Pagājušā gada intervijā Eiropas medijam “Euronews” Cihanouska šodienas Baltkrieviju nosauca par milzīgu cietumu, bet Lukašenko un Putina diktatūras salīdzināja ar vēzi.

“Baltkrievija šobrīd ir milzu cietums, kur miljoniem cilvēku atrodas gūstā. Režīms cilvēkus cenšas kontrolēt ar baiļu starpniecību,” izteicās Cihanouska.

“Diktatūra ir kā vēzis. Ja tā netiks iznīcināta līdz pēdējai šūnai, tā izplatīsies un izpletīsies,” uzsvēra Baltkrievijas opozīcijas līdere.

Foto: AP/Scanpix

Ko darīt?

Septembrī intervijā Krievijas trimdas televīzijas kanālam “Doždj” Cihanouska uzskatīja nosacījumus, kam jāpiepildās, lai Baltkrievijā atkal varētu notikt īstas vēlēšanas.

Šie nosacījumi ir beigas represijām, visu politieslodzīto atbrīvošana, vienlīdzīgas iespējas visiem kandidātiem, preses un vārda brīvība, kā arī godīga vēlēšanu balsu skaitīšana.

Cihanouska arī norāda, ka Lukašenko vēlas palikt pie varas līdz sava mūža galam. Lukašenko baidoties kādam nodot varu, jo viņš neuzticas nevienam. Lukašenko arī apzinoties, ka viņš vairs nekad neatgūs Rietumu labvēlību. Lai arī Lukašenko ir Putina Krievijas sabiedrotais, viņš arī baidās no Putina, jo saprot, ka Putins var nolemt viņu aizstāt ar kādu citu.

Cihanouska arī pauda pārliecību, ka Rietumiem ir pa spēkam atrisināt jebkuru problēmu, ieskaitot gan Baltkrievijas, gan Ukrainas situācijas, kas ir cieši saistītas. Tomēr Cihanouska uzskata, ka Rietumiem brīžiem pietrūkst politiskās gribas.

Šajā intervijā viņa arī kārtējo reizi uzsvēra, cik svarīgi ir stiprināt Baltkrievijas nacionālo identitāti.

“Mums ir jāstiprina nacionālā identitāte, jo Krievija pakāpeniski pilnībā pārņem Baltkrieviju, gan tās valodu, gan visus citus dzīves aspektus. Mums ir jāatbalsta arī neatkarīgi mediji, lai cīnītos ar propagandu un jāatbalsta pilsoniskā sabiedrība,” pārliecināta ir Cihanouska.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu