Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

ES grasās Krievijai noteikt sankcijas par hibrīduzbrukumiem

Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien spērusi soli ceļā uz sankciju noteikšanu Krievijai par virkni nesenu Eiropā notikušu hibrīduzbrukumu un sabotāžas aktu, paziņoja diplomāti.

ES un NATO apsūdz Maskavu, ka tā stāv aiz vairākiem incidentiem, kuru mērķis bijis destabilizēt Rietumus.

Vairāku ES valstu, arī Vācijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, varasiestādes ziņo, ka pēdējo mēnešu laikā atklājušas Maskavas organizētas sazvērestības vai incidentus, cita starpā arī ļaunprātīgas dedzināšanas uzbrukumus.

Briselē sanākušie 27 ES dalībvalstu vēstnieki apstiprināja jauna tiesiskā regulējuma izveidi, lai noteiktu vīzu aizliegumus un aktīvu iesaldēšanu personām, kas atbildīgas par šiem uzbrukumiem.

Pēc tam, kad teksts nākamnedēļ tiks oficiāli parakstīts, ES varēs iekļaut melnajā sarakstā konkrētu Krievijas aģentu vai vienību vārdus, sacīja diplomāti.

ES kopš uzbrukuma sākuma Krievijai noteikusi jau 14 bezprecedenta sankciju kārtas Krieviju, kuru mērķis ir kavēt Kremļa kara mašīnu.

Cenšoties ierobežot Maskavas ļaunprātīgās darbības, vairākas ES valstis Prāgas vadībā ir centušās ieviest pasākumus, lai liegtu Krievijas diplomātiem brīvi pārvietoties pa bloku.

Līdz šim šāds solis nav guvis vispārēju atbalstu, un Ungārija - Maskavai draudzīgākā bloka valsts - nesen satrauca savus ES kolēģus, atvieglojot vīzu noteikumus krieviem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu