Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vienīgais ilgtspējīgais veids miera panākšanai Tuvajos Austrumos ir divu valstu risinājums, norāda ĀM

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Vienīgais ilgtspējīgais veids konflikta izbeigšanai un miera panākšanai Tuvajos Austrumos ir divu valstu risinājums, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

ĀM pauž dziļas reizes par eskalāciju starp Izraēlu un Irānas atbalstīto Libānas šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah", kā rezultātā cieš iedzīvotāji. ĀM uzsver, ka "Hizbollah" ir jāizbeidz uzbrukumi Izraēlas teritorijai un jāievēro starptautiskās humanitārās tiesības.

Tāpat ĀM nosoda Irānas veikto raķešu uzlidojumu Izraēlai un atzīst Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, tās īstenojot saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, tostarp starptautiskajām humānajām tiesībām.

"Latvija atbalsta visus starptautiskos centienus, kas ir vērsti uz pamiera panākšanu gan Gazas joslā, gan Libānā. Pēdējie notikumi vēlreiz apliecina, ka, lai risinātu nestabilitāti Tuvo Austrumu reģionā, ir jārod risinājums Izraēlas un palestīniešu konfliktam," norāda ĀM preses sekretāre.

Kā ziņots, palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās" pagājušā gada 7.oktobrī sarīkoja slaktiņu Izraēlā, kur teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

Atbalstot "Hamās", Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah" jau gadu Izraēlu apšauda ar raķetēm.

Izraēlas armija šonedēļ paziņoja arī par ierobežotām sauszemes operācijām pret "Hizbollah" mērķiem Libānā.

Saasinoties cīņām starp Izraēlu un "Hizbollah", Irāna otrdien uz Izraēlu raidīja vairāk nekā 180 raķešu. Irānas Revolucionārā gvarde paziņojusi, ka raķešu trieciens esot atbilde uz "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas, "Hamās" vadoņa Ismaila Hanijes un Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa Abasa Nilforušana iznīcināšanu.

Izraēla apgalvo, ka lielākā daļa raķešu pārtverta, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka Irāna ir pieļāvusi lielu kļūdu, izšaujot raķetes uz Izraēlu. ASV paziņoja, ka apspriež ar Izraēlu kopīgu atbildes reakciju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu