Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Bērnu aizsardzības centra vadītāja iebilst pret ideju nevakcinētajiem bērniem liegt iet uz skolu (8)

Foto: Shutterstock

Bērnu aizsardzības centra (BAC) vadītāja Gunita Kovaļevska iebilst pret ideju, ka obligātās vakcīnas nesaņēmušajiem bērniem liegtu apmeklēt izglītības iestādes.

Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" viņa skaidroja, ka šādā gadījumā veidotos situācija, ka bērns cieš vecāku rīcības dēļ, taču jebkurš vecāku rīcības dēļ noteikts ierobežojums, kas tieši skar bērnu, ir nepieļaujams. "Lai kāda ir citu valstu prakse, es nevēlētos, lai mēs to darītu," sacīja Kovaļevska.

Lūgta komentēt Tiesībsarga biroja nesen pausto skaidrojumu, ka lēmumu par bērna vakcinēšanu tā dēvētajās antivakseru ģimenēs ārsts var lūgt pieņemt bāriņtiesām, BAC vadītāja norādīja, ka praksē tas nav tik vienkārši, jo nepietiek tikai ar faktu, ka bērns nav vakcinēts. Bāriņtiesa par šiem jautājumiem var lemt tikai gadījumos, kad bērna veselība vai dzīvība tiek apdraudēta, jo arī bāriņtiesu darbinieki nav speciālisti medicīnā, skaidroja Kovaļevska.

"Mēs daudz par šo prātojām. Ja būtu situācija, kurā ārstniecības iestāde vai ģimenes ārsts var pateikt, kas ir par riskiem, var pateikt, ka bērna veselībai, dzīvībai sākas apdraudējums, tad noteikti varētu arī vērsties bāriņtiesā," stāstīja BAC vadītāja. Taču, viņasprāt, nebūtu pieņemama situācija, ka ārstniecības iestāde vai ģimenes ārsts iziet cauri pacientu sarakstam, paskatās, kuri bērni nav vakcinēti un nosūta šo sarakstu bāriņtiesai.

Tādos gadījumos bāriņtiesa nevarētu izlemt šos jautājumus pēc būtības, jo pats nevakcinēšanas fakts neapdraud bērna dzīvību un veselību, ja vien nav kāds papildu medicīnisks atzinums par pretējo, skaidroja BAC vadītāja.

Kā ziņots, diskusijas par to, kā panākt lielāku vakcinācijas aptveri bērnu vidū, kārtējo reizi uzliesmoja septembrī, vairākiem nevakcinētiem bērniem saslimstot ar difteriju un vienam no viņiem nomirstot.

Vakcinācija pret difteriju ir valsts apmaksāta ikvienam iedzīvotājam jebkurā vecumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu