Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

"Circle K": Irānas uzbrukuma dēļ Izraēlai pieaugusi naftas cena

Foto: Shutterstock

Irānas uzbrukuma dēļ Izraēlai ir pieaugusi naftas cena, taču patēriņš pasaulē samazinās, pauda degvielas mazumtirgotāja SIA "Circle K Latvia" degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs.

"Irānas uzbrukumi ir cēluši jēlnaftas cenu pasaules tirgū par aptuveni 5%, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, vienlaikus pašreizējā globālās ekonomikas izaugsme drīzāk liecina par pieprasījuma samazināšanos pēc naftas produktiem," min Titovs.

Viņš skaidro, ka pieprasījums kritumam ir vairāki iemesli, bet galvenokārt to ietekmē Ķīnas rūpnieciskās ražošanas aktivitātes straujais kritums septembrī, kā arī Vācijas rūpnieciskās ražošanas rādītāju negatīvā tendence un rūpniecības produktu eksporta kritums līdz zemākajam līmenim pēdējo 30 gadu laikā.

Titovs arī atzīmē, ka šonedēļ OPEC+ sanāksmē paredzēts apstiprināt līdzšinējā naftas ražošanas plāna turpināšanu, kas nozīmē apmēru palielināšanu no decembra par 180 000 barelu dienā. Arī notikumu attīstība Lībijā ilgtermiņā var ienest vairāk naftas pasaules tirgū, kur naftas ieguve un piegādes tika apgrūtināta augusta beigās.

"Lībijas austrumos bāzētā administrācija ir nolēmusi iecelt jaunu centrālās bankas prezidentu, kas var palīdzēt izbeigt pašreizējo krīzi valstī un paātrināt Lībijas naftas atgriešanos pasaules tirgū," piebilst Titovs.

Viņš norāda, ka degvielas cenu šonedēļ ir ietekmējusi arī ASV dolāra vērtības pieaugums pret eiro. Tā kā starptautiskajā tirgū degvielu kotē ASV dolāros, eiro vērtības samazinājums var palielināt degvielas cenas Latvijā. Savukārt spēcīgs eiro nozīmē, ka importētā degviela būs lētāka, kas palīdz noturēt mazākas mazumtirdzniecības cenas.

"Latvija ir maza valsts, kurai nav vietējās naftas pārstrādes rūpnīcu. Visa degviela ir jāimportē, jāuzglabā, tāpēc Latvijā naftas produktu mazumtirdzniecības cena ir tieši atkarīga no globālajām norisēm," atzīmē Titovs.

Jau vēstīts, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena trešdien, 2.oktobrī, pieauga par 0,4% - līdz 70,1 ASV dolāram par barelu, bet "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,5% - līdz 73,9 ASV dolāriem par barelu.

Tāpat ziņots, ka "Circle K Latvia" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2023.gada 1.maija līdz 2024.gada 30.aprīlim, bija 575,97 miljoni eiro, kas ir par 7,2% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 71% - līdz 13,392 miljoniem eiro.

Kompānija "Circle K Latvia" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 27,564 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Norvēģijas "Circle K".

Svarīgākais
Uz augšu