Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vai drīkst? Mēnešreizes un seksuālās attiecības

Foto: Libresse

Mīlēties īpašajās dienās? Kā atklāj pētījumi, vairums sieviešu aizvien šo iespēju uzreiz izslēdz! Kāds iemesls? Tas ir "netīri", "neērti", "neveselīgi", "es varu sev tā kaitēt" un "ko par to domās partneris"? Protams, visi šie jautājumi ir būtiski, tāpēc sadarbībā ar Libresse ekspertiem mēģināsim rast atbildes uz šiem  jautājumiem!

Kopumā var teikt, ka sekss menstruāciju laikā ir drošs, un tam var būt pat vairākas priekšrocības - menstruālo krampju un galvassāpju mazināšana, kā arī tas var pat saīsināt asiņošanas laiku. Tomēr jāatceras, ka joprojām ir jāpraktizē drošs sekss! Joprojām var iestāties grūtniecība, kā arī jāatceras, ka pastāv lielāks risks iegūt vai iegūt seksuāli transmisīvās slimības. Bet nu par visu pēc kārtas!

Kādi ir mīlēšanās plusi menstruāciju laikā?

Tevī ir dabīgais lubrikants

Menstruāciju laikā sievietēm no organisma kopā ar asinīm izdalās arī no dzemdes atdalījusies gļotāda. Vidēji ik mēnesi sievietēm menstruācijās izdalās 5–12 tējkarotes gļotu un asiņu sajaukuma, kas var aizstāt lubrikanta pienesumu mīlēšanās laikā. Tev šķiet, ka asiņu ir vairāk? Tas ir normāli, jo asinis iekrāso arī gļotu izdalījumus un mums šķiet, ka tās visas ir asinis. 

Paaugstināts libido

Lai arī lielākoties sievietes jūtās seksuāli visaktīvākās ovulācijas laikā, daudzas dāmas hormonālo svārstību dēļ tieši menstruāciju laikā jūtas seksuālākas jeb dzimumtieksme ir paaugstināta.

Mēnešreižu dienu skaits var mazināties

Kad mīlējamies un īpaši pēc piedzīvotā orgasma anatomiski notiek dzemdes sieniņu spēcīga saraušanās, rezultātā tiek izvadītas vairāk asiņu un gļotu. Tāpēc var uzskatīt, ka šī patīkamā nodarbe var saīsināt menstruāciju ilgumu kopumā. Rēķinies, gan, ka pēc mīlēšanās būs nepieciešama higiēniskā pakete ar lielāku uzsūkšanas spēju vai lielāka izmēra tampons. 

Dabīgais pretsāpju un pret PMS līdzeklis

Kā jau vairākkārt esam aprakstījuši, menstruācijas var pavadīt arī izteiktas sāpes un krampji vēdera lejasdaļā. Tev var palīdzēt pretsāpju medikamenti, vai arī... Jā, arī daba ir šo to sarūpējusi, jo, kā atklāj pētījumi, - mīlēšanās var palīdzēt arī šajās sāpīgajās dienās. Kā tā? Izrādās, pirms baudas kulminācijas jeb orgasma asinīs nonāk hormons oksitocīns, kura ietekmē izstrādājas sāpes mazinošie endorfīni kā dabīgs morfija analogs. Sievietēm orgasma laikā izstrādājas arī estrogēni, kuri mazina ar pirmsmenstruālo sindromu (PMS) saistītās sāpes. Un, kas ir aplausu vērts, - ir novērots, ka mazinās premenstruālais sindroms un tiek patērētas uzņemtās kalorijas! Pret sāpēm ar baudu!

Ko par to domā partneris?

Atsaucoties uz MensHealth.com aptaujas datiem, top skaidrs, ka tieši sievietes ir tās, kuru aizspriedumu un sajūtu dēļ menstruāciju laikā sekss ir tabu! Jā, pētījumā tikai niecīga daļa vīriešu atzina, ka mīlēties mēnešreižu laikā viņi nevēlas, tāpēc ka tas šķiet netīri. Tā ka tu nemaz viņam nešķieti pretdabiska savās īpašajās dienās!

Sekss ir bauda, bet ar ko tomēr jārēķinās?

Kā zināms, ar asinīm pārvietojas dažādas infekcijas, un tāpēc vien sekss mēnešreižu laikā var būt bīstams. Kam būtu jāpievērš uzmanība?

1. Sāpes un nopietni iekaisumi

Lai gan iepriekš minējām, ka sekss mēnešreižu laikā var būt dabīgs pretsāpju līdzeklis, tas var dažām sievietēm nostrādāt pretēji un sāpēs var saasināties vēl izteiktāk. Mīlējoties dzemde saraujas, kā rezultātā asiņainie izdalījumi gan ātri izkļūst no organisma, bet  var iekļūt arī dziļāk – vēdera dobumā vai olnīcās. Tas savukārt veicina risku iegūt nopietnu slimību, piemēram, olnīcu iekaisumu.  Bez tam asinis makstī rada vidi, kas ļoti patīk baktērijām, un tās var savairoties ātri un caur pavērto dzemdes kaklu viegli iekļūt dzemdes dobumā, tālāk olvados un mazajā iegurnī, radot nopietnus draudus sievietes veselībai, kas var arī ietekmēt spēju nākotnē ieņemt bērniņu. 

2. Nodot iekaisumu arī partnerim

Ja sievietei ir kāda kaite, piemēram, piena sēnīte, kuru viegli var nodot partnerim, sekss var būt bīstams. Izdalījumos, kuri veidojas mēnešreižu laikā, var atrasties mikrobi, kas var nonākt vīrieša urīnizvadkanālā un arī radīt iekaisumu.

3. STS

Ar seksuāli transmisīvajām slimībām var inficēties jebkura seksuāla kontakta laikā, neatkarīgi no tā, vai tas notiek mēnešreižu laikā vai ne, ja netiek lietots prezervatīvs.

Foto: Publicitātes foto

Būsim vienkārši piesardzīgas!

Ja izlemsi mīlēties, mazi praktiski ieteikumi:

* Jau laikus sameklē tumšas krāsas dvielīti, ko īstajā brīdī paklāt zem sevis. Vai, ja tas netraucē un lai mīlēšanās nav jāpārtrauc, gultu vai dīvānu apklāj jau laikus ar slapjumu absorbējošu un ādai patīkamu materiālu.

* Līdzās noliec mitrās higiēniskās salvetes. Tas būtiski, lai lieki nesakairinātu gļotādu;

* Izrunājiet ar partneris par lateksa prezervatīvu lietošanu, jo tas ne vien pasargā tevi, bet arī ļaus vīrietim pēc tam ērtāk sakopties;

* Kādā pozā to labāk darīt? Eksperti saka, ka "misionāru" būs vistīrākā, bet "karotīšu poza" visērtākā.

* Gan pirms, gan pēc seksa svarīgi ir ieiet dušā;

* Izmantojiet ierasto kontracepciju arī menstruāciju laikā!

Un nobeigumā, ko der zināt vēl vīrietim? 

Pirmkārt, ja tev sieviete dod akceptu mīlēties savās īpašajās dienās, atceries, ka tā ir īpaša labvēlība, kas apliecina, ka partnere tev 100% uzticas. Sievietes menstruāciju laikā ir ļoti emocionālas, tāpēc noteikti vīrieša pienākums ir parūpēties par sievietes labsajūtu šajā viņai tik "trauslajā" brīdī. Šajās dienās runā hormoni, tāpēc, ja viņa vienā brīdī kaislē kliedz, bet otrā jau raud - tas ir normāli, apskauj viņu, samīļo, un viss nomierināsies. 

Vai sekss menstruāciju laikā pasargā no grūtniecības?

Nē. Mēnešreižu laikā var palikt stāvoklī gan teorētiski, gan praktiski. Un bieži vien tā arī notiek. Piemēram, ir sievietes, kurām asiņošana turpinās ilgāk nekā piecas dienas, bet spermatozoīds sievietes ķermenī var pārvietoties līdz pat 7 dienām. Ja sekss ir bez izsargāšanās, piemēram, septītajā cikla dienā un sieviete saņem spermatozoīdu, tas sievietes organismā var atrasties četras dienas, bet tieši pēc šī laika jau var būt ovulācija un notikt apaugļošanās. Tāpēc visām sievietēm tomēr iesaka izzināt savu ciklu, atpazīt procesus, kuri notiek viņu organismā, un jūs pilnībā varēsiet uzņemties atbildību par savu auglību!

Raksts tapis sadarbībā ar Libresse. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu