Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas panākumi Ukrainā apdraudētu 25 gadus ilgstošo mieru Balkānos, norāda Kosovas premjers

Kosovas premjerministrs Albins Kurti.
Kosovas premjerministrs Albins Kurti. Foto: EPA/Scanpix

Kosovas premjerministrs Albins Kurti ceturtdien paziņoja, ka Balkānu reģionā pēdējo 25 gadu laikā ir valdījis vislielākais miers, brīvība un demokrātija, taču tas var tikt pagriezts atpakaļ, ja Krievija gūs panākumu Ukrainā un iedrošinās Serbiju uz ekspansiju.

Kā norādīja Kurti, ir svarīgi, lai Rietumi vienoti atbalstītu Ukrainu, tai aizstāvoties pret Krievijas agresiju.

Intervijā aģentūrai "The Associated Press" Kurti sacīja, ka spēcīgāka Krievija iedrošinās Serbiju – un ne tikai Kosovu, bet arī Bosniju, Melnkalni un "varbūt Ziemeļmaķedoniju" apdraudēs Serbijas ekspansionistiskās ambīcijas.

"Šie 25 gadi šajā gadsimtā ir bijuši ceturtdaļgadsimts ar visaugstāko miera, brīvības un demokrātijas līmeni Balkānos," sacīja Kurti.

Pēc viņa teiktā, ja Krievija gūtu virsroku Ukrainā, un Serbija kļūtu par reģionālo hegemonu un Krievijas vasali, "šie 25 miera, brīvības un demokrātijas gadi Balkānos, kas mūsu vēsturē ir bezprecedenta gadījums, atkal būtu apdraudēti".

Serbijas mēģinājumi saglabāt dominējošo stāvokli, kad 90.gados sadalījās bijusī Dienvidslāvija, izraisīja postošākos karus Eiropā kopš Otrā pasaules kara līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā 2022.gada 24.februārī.

"Despotiskais prezidents Putins tiktu iedrošināts turpināt savus destabilizācijas mēģinājumus, vēl jo vairāk, ja viņš justos veiksmīgs Ukrainā," sacīja Kurti. "Es tiešām negribu ticēt, ka viņš teorētiski var uzvarēt. Bet tas, ka viņš domā, ka var uzvarēt, jau ir pietiekami problemātiski."

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu