Gaidāmās vēlēšanas ASV satrauc arī ārzemniekus. Trampa patriotisma nostalģija tiek pretstatīta Herisas optimismam, bet mums – Eiropas ziemeļos, svarīgs šķiet arī atbalsts ukraiņiem. Tramps to nesola, bet Herisa ir gatava Kijivu balstīt līdz galīgai uzvarai.

Trampa pašreklāmas arsenāls robežas nepazīst. Viņš “kāpj pāri” visiem pieņemtajiem ētikas rāmjiem – nospļaujas uz konstitūciju, demokrātiskajām tiesībām un taisnu tiesu. Šie apstākļi diskvalificē viņu kā valsts prezidenta amata tretendentu. Pavisam nesen varējām apskatīt safabricētus mākslīgā intelekta attēlus, kuros tika nepatiesi apgalvots, ka vokāliste Teilore Svifta atbalstot tieši Trampu. Pēc dziedātājas publiskās uzstāšanās par labu demokrātu prezidenta kandidātei Herisai, Tramps savaldīties nebija spējīgs un skaļi paziņoja: "Es ienīstu Teilori Sviftu." Šāda impulsīva naida iemesls bija tas, ka pasaules lielākā popzvaigzne publiski atbalstīja Trampa pretinieci Kamalu Harissu pēc kandidātu debatēm televīzijā.

Izskatās, ka Sviftas nostāja ir sašķēlusi amerikāņus arī pa vertikāli. Pirmajās 24 stundās (pēc šī paziņojuma) ap 300 000 cilvēku pieteicās balsošanai prezidenta vēlēšanās. Ja Sviftai ar šo būs izdevies panākt, ka pieci vai desmit tūkstoši jauniešu Pensilvānijā vai Džordžijā pirmo reizi aiziet balsot, tas var izšķirt šo vēlēšanu iznākumu. Vai kultūras personības šādi var ietekmēt politiskos procesus valstī?