6 kļūdas, kas sabojā miegu: ieteikumi, kā no tām izvairīties

Foto: Publicitātes foto

Iekārtojot guļamistabu, svarīgi ir pievērst uzmanību ne tikai tās estētikai. Bieži vien šajā telpā mēs pavadām trešdaļu dienas. Ieguldījums kvalitatīvā miegā palīdz baudīt pilnvērtīgāku dzīvi. Ievērojot sešus galvenos ieteikumus, izvairīsies no kļūdām, kas traucē iemigt, un uzlabosi miega kvalitāti.

Pienācīga izgulēšanās naktīs ir labākais, ko mēs varam izdarīt sevis labā. To krietni vieglāk būs īstenot tad, ja mūsu guļamistaba un tās vide būs ērta, tumša, vēsa un klusa. Eksperti uzsver, kādas ir kvalitatīva miega priekšrocības un to, kā radīt tam piemērotus apstākļus.

Mazini nekārtību

Miega eksperte Natālija Bērziņa uzsver, ka nekārtība var radīt stresu mūsu smadzenēm. Stress ietekmē miega kvalitāti, jo, lai spētu aizmigt, mūsu ķermenim ir jāatpūšas, bet ilgstošs stress to kavē. IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus norāda, ka

viena no galvenajām kļūdām, ko daudzi no mums bieži pieļauj, ir tā, ka mēs mājoklim izvēlamies pārāk mazus uzglabāšanas risinājumus, domājot, ka tādējādi ietaupīsim vietu. Taču ir tieši otrādi – uzglabāšanas vietu trūkums rada nekārtību.

Mantas un drēbes pamazām nonāk uz visām virsmām, un tās kļūst vēl vairāk pārblīvētas, telpa izskatās vēl mazāka. Tāpēc bieži vien lielāks drēbju skapis vai papildu kumode telpā aizņems nedaudz vietas, bet padarīs to daudz sakoptāku un tīrāku.

Lai mantas labāk sakārtotu, padomā, kā izmantot telpas augstumu, piemēram, novieto plauktu virs loga, izmanto pakaramo (BROGRUND par 7,99 eiro), uzkarinot to uz guļamistabas durvīm vai ievieto to drēbju skapī (KOMPLEMENT pakaramais par 2 eiro) un izmanto āķus, kā arī sakārto savu kosmētiku vai rotaslietas kastītēs, lai vēlāk tās varētu viegli atrast

Foto: Publicitātes foto

Parūpējies par komfortu

Iespējams, vissvarīgākā lieta, ar kuru sākas labs miegs, ir spilvens un matracis – tiem ir jābūt piemērotiem un ērtiem. Ja matracis tev būs pārāk ciets, tu jutīsieties tā, it kā gulētu uz dēļa, un tavas ķermeņa daļas – galvenokārt gurni un pleci – tajā neiegrims. Matracis nebūs cieši pieguļošs tavam ķermenim un tu jutīsi spraugas starp matraci un ķermeni. Ja matracis ir pārāk mīksts, tas nenodrošinās pienācīgu atbalstu ķermenim, un tu vari justies tā, it kā būtu pārāk daudz tajā iegrimis. Gulēšana uz šāda matrača nenodrošinās atbalstu gurniem un pleciem, apgrūtinās ķermeņa stāvokļa maiņu gulēšanas laikā.

Pareizs matracis sniegs atbalstu tur, kur tas ir nepieciešams: gurnos un plecos, un starp ķermeni un matraci gandrīz nebūs spraugu. Tas ļaus mugurkaulam atrasties dabiskā stāvoklī un ķermenim atpūsties.

Savukārt, lai nodrošinātu papildu komfortu, pārliecinies, vai izmantotais spilvens ir tev piemērots – tam ir jābūt nedz pārāk cietam, nedz pārāk mīkstam, kā arī ir nepieciešamā augstumā.

Foto: Publicitātes foto

Aptumšo telpu

Kad ir laiks doties gulēt, padari savu guļamistabu pēc iespējas tumšāku, jo tumsa palīdz veidoties melatonīnam, stāsta miega eksperte. Interjera dizainers saka, ka pieejama plaša izvēle starp dažādiem risinājumiem logu aptumšošanai: sākot ar gaismu necaurlaidīgiem aizkariem un beidzot ar gaismu necaurlaidīgām žalūzijām.

Gaismu necaurlaidīgi aizkari padara telpu tumšāku, klusāku un mājīgāku, kā arī nodrošina privātuma sajūtu, jo cilvēki no ārpuses nevar ieskatīties telpā nedz dienas gaišajā laikā, nedz naktī.

Smagāki materiāli nodrošina lielisku izolāciju un var mazināt ārējo troksni, kas ir ideāli piemērots mājīgas svētvietas radīšanai dzīvojamā istabā. Tos var viegli kombinēt ar cita veida aizkariem un žalūzijām.

Foto: Publicitātes foto

Uzturi guļamistabu vēsu un komfortablu

Bērziņa norāda, ka guļamistabā jāuztur vēsa un komfortabla temperatūra, kas veicinās miegu.

Ideāla temperatūra miegam parasti ir aptuveni 15-19 grādi.

Tomēr, ja ne vienmēr spējam kontrolēt temperatūru guļamistabā, varam izvēlēties piemērotu segu. Interjera dizainers iesaka to mainīt atbilstoši gadalaikam: siltajā sezonā izmanto plānāku segu, kas ļautu justies ērti un nepārkarst, bet, tuvojoties aukstajam gadalaikam, izvēlies biezāku segu. Universāls risinājums būtu arī SMÅSPORRE vissezonas sega. Komplektā ir divas atsevišķas segas: aukstam un siltam laikam. Tās var izmantot atsevišķi vai abas kopā.

Foto: Publicitātes foto

Rūpējies par tīru gaisu guļamistabā

Miega eksperte uzsver, ka telpā ar nepietiekamu skābekļa daudzumu, pārmērīgu mitrumu vai sausumu būtiski pasliktinās miega kvalitāte. Interjera dizainers saka, ka pirmā lieta, kas palīdz mājās nodrošināt tīru gaisu, ir tīrības uzturēšana mājoklī. Atrodi vietu, kur novietot mantas, lai uz virsmām neuzkrātos putekļi, regulāri ar putekļsūcēju izsūc paklājus, kuros uzkrājas gaisa piesārņotāji, un tīri putekļus ar mitru drānu. Turklāt,

ja tavs mājoklis neatrodas teritorijā, kurā ir spēcīgs gaisa piesārņojums, vari vēdināt telpas, atverot logus: dari to naktī, kad gaisa kvalitāte ārā ir vislabākā.

Lai sekotu līdzi gaisa kvalitātei mājās, var noderēt VINDSTYRKA gaisa kvalitātes sensors. Šī ierīce pārbauda gaisa kvalitāti mājās, mērot gaisā esošās kaitīgās daļiņas, temperatūru, relatīvo mitrumu un kopējo gaistošo organisko savienojumu daudzumu. Uzraugot visu iepriekš minēto, tu vari ietekmēt gaisa kvalitāti savā mājoklī un novērst, piemēram, putekļu veidošanos vai veikt citas nepieciešamās darbības, izmantojot gaisa attīrītājus.

Foto: Publicitātes foto

Samazini troksni un tā līmeni

N. Bērziņa uzsver, ka skaņas, kas mūs visbiežāk pamodina, ir pēkšņi, neparedzami trokšņi. Eksperte norāda, ka ir vairāki veidi, kā samazināt skaņu radītos traucējumus neatkarīgi no tā, vai tos rada kaķa ņaudēšana pie tavas istabas vai skaļi kaimiņi, kuri ceļas agri. Viens no efektīviem padomiem ir palielināt mīksto polsterējumu – pie sienām izvietojot, piemēram, skaņu absorbējošus paneļus vai izvēloties biezākus aizkarus (BENGTA par 12 eiro). Šie papildinājumi var ievērojami samazināt trokšņa līmeni, radot mierīgu vidi.

IKEA iedvesmo gulēt

Nesen veiktā IKEA aptauja liecina, ka vairāk nekā ceturtā daļa cilvēku Latvijā neguļ pietiekami ilgi un trešdaļa pamostas neatpūtušies. IKEA vīzija ir uzlabot daudzu cilvēku ikdienu, tādēļ šajā sezonā IKEA mudina pievērst uzmanību miegam kā labas ikdienas dzīves pamatam. Vairāk ekspertu padomu par labu miegu var atrast šeit.

Uz augšu