Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ES valstīm jāatzīst citās bloka valstīs veiktās dzimuma maiņas, lemj ES Tiesa (2)

Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) valstīm ir jāatzīst citās bloka valstīs veiktās vārda un dzimuma maiņas, piektdien nolēma ES Tiesa.

ES valsts atteikums "atzīt un ierakstīt pilsoņa dzimšanas apliecībā citā dalībvalstī likumīgi iegūtu vārda un identitātes maiņu ir pretrunā ar ES tiesībām", paziņoja ES Tiesa.

Atzīšanas atteikums "traucē īstenot tiesības brīvi pārvietoties un uzturēties", jo "identitātes atšķirība, kas rodas šāda atteikuma rezultātā, rada personai grūtības" ikdienas dzīvē, arī "nopietnas profesionālas, administratīvas un privātas neērtības", norādīja tiesa.

Bukarestes tiesa bija lūgusi ES Tiesai sniegt norādījumus pēc tam, kad Arians Mirzarafie-Ahi – vīrietis ar Rumānijas un Lielbritānijas pilsonību, kas 2020.gadā Apvienotajā Karalistē bija ieguvis juridisku vīriešu dzimuma identitātes atzīšanu - bija apstrīdējis Rumānijas iestāžu lēmumu atteikt viņam izsniegt jaunu dzimšanas apliecību, mainot dzimumu un vārdu.

Luksemburgā bāzētā tiesa norādīja, ka ir "nepamatoti likt attiecīgajai pusei uzsākt jaunu procedūru dzimuma identitātes maiņai" Rumānijā, pastāvot riskam, ka šāda procedūra var novest pie "atšķirīga" iznākuma.

Organizācija "Accept", kas aizstāv LGBTQ kopienas tiesības Rumānijā, preses konferencē apsveica šo lēmumu kā "lielu uzvaru transseksuāļiem Rumānijā", uzsverot, ka tā ir "pirmā reize", kad augstākā tiesa ir lēmusi šādā lietā.

Pēc tiesas domām, "Brexit" neietekmē strīdu, jo vīrietis ieguva Apvienotās Karalistes atzīšanu par dzimuma un vārda maiņu pirms Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu